קציצות מוזיקליות
קרן רוזנבאום, מלחינה ואמנית פרפורמנס רב-תחומית, מתארת את הסינסטזיה שהיא חווה בין טעם לצליל תוך כדי הכנת תבשיל קציצות בלימון ופול. ביום שבת, ה-5 למאי, היא משיקה את אולטרה-סאונד, פסטיבל המוזיקה בדמרסט, ניו ג'רזי, ביחד עם חברים-מוזיקאים, תזמורת בית הספר המקומי ומכבי האש
קרן רוזנבאום, מלחינה, צ'לנית, אמנית פרפורמנס רב-תחומית, ומייסדת אנסמבל המולטימדיה "רפלקס", מספרת בהתלהבות סוחפת על פסטיבל המוזיקה, אולטרה סאונד, שהיא משיקה בשבת ה-5 למאי, בדמרסט, עיירת מגוריה. לאירוע המוזיקלי היא גייסה אפילו את המשטרה ומכבי האש המקומיים. ראש המשטרה הוא גיסו של ראש מכבי האש, היא מסבירה בקריצה, ככה זה בעיירה קטנה.
פגשתי את קרן באירוע אמנות בעיר. תוך כדי שיחה על היצירה הרב-תחומית שלה, עלה לי פתאום לשאול:
- יש קשר בין תהליך היצירה שלך לאוכל?
- הכל קשור באוכל.
- מה זאת אומרת?
- יש לי סינסטזיה בין טעם לצליל.
- האוכל שר?
- משהו כזה.
- איזה מתכון מוזיקלי במיוחד?
(היא חושבת לרגע)
- קציצות.
- קציצות?
- כן, קציצות. מתי אתם באים לצהריים?
נסענו בשבת אביבית, אני והצלם גילי גץ, לדמרסט בניו ג'רזי, כדי לטעום את צלילי הקציצות.
סינסטזיה או בעברית עירבוב חושים, היא תופעה עצבית שמתרחשת כאשר גירוי בחוש אחד מייצר תגובה בחוש אחר. התופעה רווחת אצל מרביתנו באופן מינורי וניתן למצוא לה עדויות רבות בשפה, למשל: צליל גבוה, צליל מתוק, צליל חזק, צבע חם, צבע עמוק, ועוד. הדוגמאות ברורות. לאחוז קטן של האוכלוסיה יש סינסטזיה התפתחותית שמייצרת תגובות קבועות. במקרים אלו, צליל תמיד יופיע בדמיון בצבע ומרקם קבועים. הסופר הדגול ולאדימיר נבוקוב, תיאר ביומנו את עירבוב החושים שהוא חווה: "ל-A הארוכה באנגלית … יש גוון של עץ נושן, אבל ה-A הצרפתית מעוררת אבוני מבריק". דניאל טאמט, אוטיסט מלומד, מסוגל בזכות עירבוב החושים לקרוא מזכרונו במשך חמש שעות ותשע דקות, זרם של 22,000 ספרות מהמספר האינסופי Pi. בשביל טאמט, בעל מוח מופלא, Pi הוא מספר שמופיע בדמיונו כעולם שלם של צבעים וצורות.
דניאל טאמט מספר על עולם שלם של צבעים וצורות
קרן, ספרי על החיבור המיוחד שאת חווה בין טעם לשמיעה?
"טוב תשמעי, אז הכנסת אותי ממש לבעיה כשהתחלנו לדבר על זה. מכיון שזאת פעם ראשונה שהייתי צריכה לחשוב איך להגדיר את התופעה המוזרה הזאת. הבנתי למה אנשים נורא מתלהבים, 'יא את יכולה לטעום את הצלילים שאת שומעת'. זה נשמע כזה מליצי. אבל העניין הוא שזה מתרחש במוח. זה לא שבאמת אפשר לשמוע עגבנייה. העירוב בסינסטזיה הוא ערוב של החושים. זה אומר שאם העגבנייה תהיה קצת יותר בשלה או קצת יותר חמוצה אז זה יהיה סאונד אחר. הסנסשיין לא בא מבחוץ, הוא בא מבפנים. הוא לא מתקשר למשהו שהוא הי, עגבנייה נשמעת כמו טרומבון. זה לא העניין. בטעמים הרבה יותר קל, יש קצת מלוח, יש קצת כזה … אבל מה אתה אומר על טעם בסאונד? יש עוד קצת דייז? יש סי במול? זה לא בדיוק עובד ככה. הסיבה שלקחתי את המתכון הזה, כי מצד אחד יש בו הרבה אינגרידינטס שהם דיסטינקט, שאתה יכול להרגיש אותם, מצד שני יש בו את השילוב של כולם ביחד. אין מה לעשות, קציצה בתוך נוזל, יש לתבשיל טעם סופי, אבל יש גם את התחושה שאתה בכל ביס נוגע במשהו אחר. אז בעצם, אני יכולה להסביר את התופעה על כל מנה, אבל נראה לי, באופן סתם אינסטקטיבי, מגניב לנסות לגעת בכל מיני טקסטורות. אז זאת הסיבה שבחרתי את הקציצות. כל כך מצחיק … הקציצות".
מאיפה המתכון?
"המצאתי אותו. נראה לי זה ערבוב מהצד הבולגרי ומהנישואים הראשונים לעיראקי. הכל התערבב ביחד לסינסטזיה תרבותית. יצא מזה קציצות עם כורכום, חמוצות ועם פול".
מתי תוך כדי הבישול את שומעת את התבשיל?
"בואי נגיד שריחות זה טריגר מאד חזק. עד כדי כך, שפעם נסעתי לטורקיה והגעתי לאנטליה. היה שם ריח נורא חזק. ריח של עיר, של זיעה, ריח לא נעים. יצאתי מהאוטובוס, הרחתי ומייד איבדתי את ההכרה. זה היה ממש קשה, לא הצלחתי לנשום, האוזניים שלי צלצלו. הנה, עוד דוגמא, לפני חודשיים מולי החליף את השטיחים שלו באוטו. נכון? איזה טירוף זה היה? הוא הזמין שטיחים באיביי והיה להם ריח מאד חזק של גומי. אני נכנסת לאוטו ומתחילה להרגיש סחרחורת והאוזניים מצלצלות, ואני אומרת לו, מה? הוא צוחק ואומר לי, לא, זה השטיחים. בטעמים זה הרבה יותר מתקשר לי למוזיקה. זה לא ממש צליל שאני שומעת תוך כדי בישול. הדרך שלי לתאר את זה … זה ענן. ענן של סאונד. פשוט זה מתחדד אם חסר לי מלוח, ככה ברור לי מה חסר. כי יש דברים שאני פחות שומעת אותם, אז אני מחפשת להגביר".
התאספנו במטבח, וקרן החלה בהכנת תבשיל הקציצות עם לימון ופול. היא השחימה חצי בצל קצוץ בסיר עם שמן זית, פטרוזיליה וקצת מלח. בקערה, עירבבה פאונד של בשר טחון, חופן פטרוזיליה קצוצה, חצי בצל קצוץ, ביצה, מיץ מחצי לימון, כף רסק עבניות ופירורי לחם. "מלח אני אף פעם לא שמה לפי מתכון. אני מריחה כמה מלח יש בתבשיל, בגלל התחושה שיש לי באוזניים. הרגשה של צליל בתוך הגרון. אתם מריחים? התבשיל הזה מספיק מלוח לי, אבל השני לא. חסרה מליחות מסויימת. עכשיו יש לי התרחשויות במוח. זה כמו … איך אני אתאר את זה? אוקיי, אני אנסה לתת לך הוראות כמו למוזיקאי. תנסי עם פה סגור, להגיד בתוך הגרון E. את מרגישה את ה-E הזאת? את מרגישה בחך? זה הסאונד שיש. זה הסאונד של החמוץ. סאונד של מישהו שר. כאילו יש איש קטן שעושה E, ומאותת שיש מספיק לימון", אומרת קרן, בעוד היא מגלגלת את תערובת הבשר לכדורים ומוסיפה לתבשיל. סינסטזיה במטבח.
קציצות בשר בתבשיל לימון ופול
מרכיבים לתבשיל:
חצי בצל קצוץ
כף פטרוזיליה קצוצה
שקית פול טרי או קפוא
כוס מים
מיץ מלימון שלם
כפית ממרח פלפל אדום
כורכום
כף אבקת מרק עוף
לטגן את הבצל, להוסיף את שאר המרכיבים, להביא לרתיחה ולבשל על אש קטנה.
מרכיבים לקציצות:
חצי בצל קצוץ
פאונד בקר, הודו או כבש
חצי לימון
כף רסק עבניות
חופן פטרוזיליה קצוצה
כף אבקת מרק עוף
ביצה
כף פירורי לחם
לערבב את המרכיבים, לגלגל לכדורים ולהוסיף לתבשיל. לבשל כחצי שעה.
להגיש עם אורז לבן.
פסטיבל המוזיקה בדמרסט
אחרי ארוחת הצהריים המוזיקלית שכללה גם תבשיל במיה, קיש מכוסמת וכרישה וסלט טרי, יצאנו עם בן-זוגה והילדים לסיבוב קצר במרכז העיירה החולמנית - נחל, גשר, פסי רכבת ישנים ומדשאה שעוטפת אגם קטן. ביום שבת הקרוב כולם מוזמנים לתחנת הרכבת. 30 בני נוער מתזמורת בית הספר, בניצוחה של קרן, יצעדו מהגזיבו לבנין מכבי האש. ילדים יתופפו על רצפת הגזיבו. הכבאים יוציאו את הכבאיות. אנסמבל "רפלקס" ואמנים אורחים יופיעו בטרמינל. הרכבת כבר מזמן לא עוברת שם, אבל הטו-טו-טו בהחלט מגיע לדמרסט. אז שילפו את כלי הנגינה, הסירים והמחבתות, ואם אין לכם, אל דאגה, קרן השיגה מאתיים כלי נגינה מפלסטיק, ובואו עם הילדים לחגיגה הרב-חושית.
The 1st REFLEX ULTRA-SOUND Village Festival
Saturday May 5, 5-7 PM
Train Station of DEMAREST, NJ
Village Festival - 142 Hardenburgh Avenue
FREE ADMISSION
לפרטים נוספים:
http://www.kerenrosenbaum.org/
יעל קנרק - היא אמנית רב-תחומית ופודי המתגוררת בניו יורק





