שתף קטע נבחר

התביעה: שולה זקן בגדה בציבור, שתיכנס לכלא

בשלב הטיעונים לעונש של זקן, שהורשעה בפרשת רשות המסים במרמה ובהפרת אמונים, טענה הפרקליטות: נדרש מאסר מאחורי סורג ובריח. פרקליטה טען מנגד: מעולם לא הוטל מאסר בפועל על הפרת אמונים. "זקן הפכה לנאשמת במשרה מלאה, מקבלת כתב אישום אחרי כתב אישום. אל קפונה לא מקבל כאלה"

שלב הטיעונים לעונש במשפטה של שולה זקן בפרשת רשות המסים נפתח היום (ד') בבית המשפט השלום בירושלים. התביעה דרשה לשלוח אותה למאסר בפועל: "ניתן לראות במי שעבר עבירה של הפרת אמונים כמי שבוגד בציבור שנתן לו את האמון", אמר נציג הפרקליטות. הוא זקף לחובתה של זקן את העובדה שלא קיבלה אחריות למעשיה ולא הביעה חרטה: "אדם שלא מפנים את מעשיו לא יכול לבקש הקלה בעונש".  

 

זקן הורשעה בפרשת רשות המסים, בעוון מרמה והפרת אמונים בסוף חודש פברואר. בית המשפט פסק כי היא ניצלה את מעמדה כראש לשכתו של אולמרט בעת שכיהן כשר האוצר וכראש ממשלה, על מנת לקדם את ענייניו של אחיה, איש העסקים יורם קארשי.  

 

זקן ועו"ד פטמן (ארכיון) (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
זקן ועו"ד פטמן (ארכיון)(צילום: נועם מושקוביץ)
 

 

בתחילת הדיון ביקש התובע, עו"ד יוסי אלון, לשלוח את זקן לכלא: "במכלול הנסיבות יש לגזור על הנאשמת עונש של מאסר ממשי מאחורי סורג ובריח. מדובר בהגנה על טוהר השירות הציבורי ותקינות עבודת המינהל". התובע המשיך ואמר: "מדובר בהתנהלות חמורה ביותר. הנאשמת מונעת ממנהל רשות המסים למנות מינויים בכירים ולהיפגש עם שר האוצר ושולחת אותו לאחיה. לא מדובר באירוע בודד אלא בפניות חוזרות ונשנות, במסע לחצים". הוא הדגיש כי זקן בחרה להמשיך בביצוע העבירה עבור האינטרסים של אחיה. "הנזק שנגרם מהעבירה הוא רב. הרשות נאלצה לתפקד במשך שבועות ארוכים ללא סמנכ"לים".

 

עוד התריע: "פגיעה ברשות מעבירה מסר לעובדים שאי אפשר להתקדם ברשות ללא שחיתות. גם הלחץ שהפעילה הנאשמת כלפי ג'קי מצא הוא כשלעצמו גרם נזק". במסגרת הרשעתו הודה מצא, שכיהן בראש הרשות, שקיבל סיוע מקובי בן-גור ויורם קארשי בקידומו לתפקיד מנהל רשות המסים בידיעה כי לשניים עניין אישי ועסקי ברשות.

 

הציבור התרגל לגילויי שחיתות

אלון טען עוד: "בית המשפט צריך להתאים את רמת העונש למציאות החיים. הציבור בישראל התרגל ואדיש לגילויי השחיתות הציבורית".

 

נציג הפרקליטות אמר גם שחומרת העונש צריכה להיקבע בהתאם לפסיקת בית המשפט המחוזי והעליון, שגזרו עונשי מאסר על הנאשמים האחרים. "המאבק בשחיתות לא יכול להיות רק בהכרעת הדין. יש לקבוע תג מחיר על עבירה זו נגד עובדי ציבור שבגדו באמון הציבור. עובדי הציבור חייבים לדעת שאם הם עוברים עבירות אלו, הם ימצאו את עצמם מאחורי סורג ובריח. הנאשמת הייתה במעמד הבכיר ביותר בלשכת שר האוצר ומעשיה הם ברף הגבוה של עבירה זו".

 

זקן: אפילו אל קפונה לא הואשם כל כך הרבה

מנגד טען עורך דינה של זקן, מיכה פטמן כי שוחח עם התובע וביקש לראות תקדים אחד של מאסר בפועל על הפרת אמונים, אך לדבריו הוא אמר שאינו יכול לעשות כן. "זה עונש תקדימי שמעולם לא הוטל על אדם שהורשע בהפרת אמונים! צריך להגיד את זה ביושר". הוא אמר כי התביעה הגיעה להחלטה מראש בעניין המאסר. "זקן היא השה לעולה של התביעה בפרשה".

 

זקן ואחיה (מימין) בדיון קודם (צילום: עטא עוויסאת, ידיעות אחרונות) (צילום: עטא עוויסאת, ידיעות אחרונות)
זקן ואחיה (מימין) בדיון קודם(צילום: עטא עוויסאת, ידיעות אחרונות)

 

לדברי פטמן, "התביעה צריכה לדבוק באמת. הם סוטים מפרופורציות ומביאים ציטוטים מפרשות שחיתות שעסקו בגניבת מליונים. אין להשוות בינם לבין מקרה זה". 

 

הוא סיפר על הפגיעה הכלכלית שספגה מרשתו בעקבות החקירות שבהן היא נתונה. "נאשם שמשתף פעולה ומדבר, מוסר גרסה, מצפה לכתב אישום או לסגירת תיק בהקדם. שלוש שנים היא חיכתה לדעת מה קורה. היא הושעתה לשנה ביום שהפרשה נחשפה, ומאז בכל שלושה חודשים מתקשרים מהנציבות ואומרים לה שההשעייה נמשכת. היו פגיעות בשכר, במעמד. רכב היה, קרן השתלמות הייתה? לקחו ממנה". 

 

פטמן סיפר כי אחרי שחזרה למשרד ראש הממשלה בהתאם להנחיית נציבות שירות המדינה, החלו פרשות טלנסקי וראשונטורס. "זה לא קשור לתביעה הזאת, אבל זה קשור אליה. כך הפכה שולה זקן לנאשמת במשרה מלאה. היא האדם היחיד בישראל שמקבל כתב אישום אחרי כתב אישום אחרי כתב אישום. אל קפונה לא מקבל כאלה".

 

לדבריו, "שמענו רבות את התביעה על חלקה של זקן ורום תפקידה בפרשת רשות המסים. באמת משווים מזכירה בכירה ככל שתהיה, לראש הרשות, למי שאחראי על 6,000 עובדים? למי שאחראי על גביית המסים בישראל?

 

"אני מכיר שחיתות של אינטרסים כלכליים, שחיתות מנקמה, אני חושב שמה שקרה פה זה בעיקר טיפשות. שולה זקן עובדת ציבור מזה שני עשורים ולא מעדה פעם אחת. זה בסדר? חס וחלילה. אבל בין זה לבין מה ששמענו - שמיים וארץ. לא הייתה לה טובת הנאה אישית. יורם קארשי רצה לקדם את החבר שלו. היא הייתה צריכה לדעת? לפי בית המשפט, ודאי.

 הייתה צריכה לשלוח אותו לכל הרוחות? ודאי. אבל היא לא עומדת בראש ולא בפירמידה. אז אחיה ביקש, והיא עזרה לפי קביעות בית המשפט. אבל יש משמעות לכך שהיא סובלת ושהמשפחה סובלת".

 

עוד הסביר: "היא לא עמדה לבחירות, היא לא איש ציבור, היא נלוותה לאיש הציבור שבו תמכה כל חייה. מה בין זה לבין זה שילד קטן צריך לראות את אמו כדמות ששמים ללעג ולקלס ב'ארץ נהדרת'?". הוא יצא נגד הראיון שסיפקו אנשי התביעה בתקשורת אחרי הכרעת הדין. "התביעה איננה מבינה מה עובר על זקן. היא יוצאת מכאן וצריכה להסביר לבעלה ולילדיה את ההרשעה. באותו ערב ילד בן 13 לא צריך לראות בטלוויזיה שהתביעה מבקשת מאסר בפועל. אלו ראיונות מטומטמים".

 

בפרשת רשות המסים הורשעו שמונה בני אדם - חמישה מהם עובדי הרשות.

ג'קי מצא, שכיהן כראש הרשות, נידון לשנת מאסר בפועל לאחר שהורשע בחמש עבירות של הפרת אמונים ובסיוע למתן שוחד.

קובי בן גור הורשע בשתי עבירות של מתן שוחד וחתם על עסקת טיעון.

שמואל בוברוב שכיהן כסמנכ"ל למנהל ברשות הורשע אף הוא במסגרת הסדר טיעון בארבע עבירות של הפרת אמונים.

יורם קארשי נידון לשנת מאסר בפועל, לאחר שבית המשפט העליון החמיר את עונשו. הוא הורשע במתן שוחד, מרמה והפרת אמונים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים