שתף קטע נבחר

כבוד למריחואנה הרפואית: התרופה שמסתירים מכם

לאחר שנים של התייחסות לקנביס כסם לא חוקי, עולם הרפואה עושה לו כבוד: מחקרים מוכיחים כי הוא יעיל לטיפול באלצהיימר, סרטן, טרשת נפוצה, קרוהן ועוד. איך אנחנו יכולים ליהנות מזה?

זמן קצר לפני יום הולדתו השני של בנם קיבלו מייק וקלי ממונטנה שבארצות הברית בשורה נוראה. קאש הקטן סובל מגידול ממאיר במוחו. הרופאים החליטו להתחיל מיד בטיפולים כימותרפיים בניסיון להקטין את הגידול, אך הזהירו שהמצב כה חמור, עד כי סביר להניח שהטיפול לא יועיל.

 

התגובה של קאש לכימותרפיה הייתה קשה. כבר לאחר הטיפול הראשון הוא נחלש עד כדי כך שלא הצליח להרים את ראשו ולאכול מזון מוצק.

 

קראו עוד על קנביס רפואי :

 

האב מייק, שלא יכול היה לצפות בתינוקו מתייסר, החליט לפעול כדי להשיג עבורו מריחואנה רפואית, שתעזור לו להתגבר על תופעות הלוואי הקשות. אלא שהרופאים סירבו לשתף עמו פעולה, שכן אף שמריחואנה רפואית חוקית במונטנה, השפעתה על ילדים עדיין לא נחקרה כמעט. מייק לא ויתר. הוא השיג את החומר והחדיר אותו לבנו דרך צינורית ההזנה בלי שגילה זאת לאיש מהצוות הרפואי.

 

למרבה תדהמתו, המריחואנה פעלה הרבה מעבר למה שיכול היה לדמיין. בתוך זמן קצר לא זו בלבד שקאש התחזק והתחיל לאכול בתיאבון, אלא שהגידול הסרטני נעלם כליל והרופאים אישרו כי הוא נרפא מהסרטן באופן מלא.

 

הסיפור, שנחשף לא מכבר בעיתון הבריטי "דיילי מייל", נשמע כמעט כמו נס. אבל מתברר שהצמח הזה בעל סגולות רפואיות יוצאות דופן, שאינן מסתכמות בהקלה על כאב.

 

עם הגעתו מהודו ומהמזרח התיכון אל העולם המערבי הוגדר הקנביס כסם ברוב מדינות העולם, והשימוש בו נאסר. אך בעשורים האחרונים מתפרסמים גילויים חדשים. מתברר שלקנביס מנגנוני פעולה מרתקים והשפעות על מגוון עצום של מחלות, כמו אוסטיאופורוזיס, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, אלצהיימר, וכן - אפילו סרטן.

 

החוקרים עובדים על חיקוי סינתטי

איך ייתכן שצמח אחד יכול מצד אחד להיות סם משכר, ומצד אחר תרופה לשלל מחלות? את התשובה הראשונית מצא פרופ' רפאל משולם, חתן פרס ישראל בכימיה החוקר שנים רבות את צמח הקנביס. כבר בשנת 1964 הוא גילה יחד עם פרופ' יחיאל גאוני את החומר הפעיל העיקרי בקנביס - THC.

 

"הכל תלוי בריכוז", מסביר פרופ' משולם בריאיון למגזין מנטה. "בריכוזים נמוכים, כמו אלה שיש בתרופה, יש לקנביס השפעות חיוביות, כמו הקלה על הקאות ובחילות, פעילות נוגדת דלקת ועוד. לעומת זאת, בריכוזים גבוהים הוא עלול לגרום להשפעה פסיכואקטיבית שלילית, לעתים עד כדי גרימת תופעות פסיכוטיות".

 

ה-THC - טטרה הידרוקנבינול - הוא אחד מעשרות חומרים פעילים בקנביס, שנקראים קנבינואידים. "גילינו שהחומר הזה מתקשר לשני סוגי קולטנים הקיימים במוח ובגוף, שנקראים CB1 ו־CB2, ולכל אחד מהם תפקידים שונים", הוא מסביר.

 

טוב, בטח לא חשבתם שהקולטנים האלה נוצרו בגופנו במיוחד לכבוד הקנביס. ובאמת, החוקרים מצאו שהם נועדו עבור חומרים שהמוח עצמו מייצר - אם תרצו, מעין "קנבינואידים עצמיים". התברר שמדובר במערכת פיזיולוגית שלמה, המערכת האנדוקנבינואידית, שלה תפקידים פיזיולוגיים רבים ברבות ממערכות הגוף.

 

כך למשל, זיהו פרופ' משולם וצוותו חומר שמפעיל את קולטני CB1 ותפקידו להפחית כאב, רעב, הקאות, דלקות, לחץ דם ועוד. נוסף על כך הוא גם אחראי לעלייה במצב הרוח ולתחושת "היי". לכן החליטו החוקרים לקרוא לו "אננדמיד", שפירושו בסנסקריט "האושר העילאי".

 

במחקרים נוספים התגלו קנבינואידים עצמיים נוספים המשתתפים בהגנה על כלי הדם והעצמות ומפני שבץ מוחי. קנבינואיד מרכזי נוסף שהתגלה הוא CBD - קנבידיול. "קנבינואיד זה מעורר פעילות אנטי פסיכוטית הסותרת ומפחיתה חלק מתופעות הלוואי של ה-THC", מסביר פרופ' משולם. "כמו כן הוא בעל פעילות אנטי דלקתית ומשפיע על הטונוס השרירי ועל תחושת הכאב".

 

הגילויים הייחודיים האלה הובילו את החוקרים, וגם את תעשיית התרופות, לנסות לייצר חומרים סינתטיים שיתחברו לקולטנים שהתגלו, ויסייעו בפתרון מחלות ובעיות בריאות שונות. מחקרים אלה נמצאים כיום בעיצומם.

 

יש לקנביס השפעות חיוביות, כמו הקלה על הקאות ובחילות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש לקנביס השפעות חיוביות, כמו הקלה על הקאות ובחילות(צילום: shutterstock)

 

בחילות והקאות בחולי סרטן

מחקרים על אודות ה־THC הראו שהקנבינואיד הזה אחראי ליכולת הייחודית של הקנביס להפחית הקאות ובחילות בזכות השפעתו על מרכזי תיאבון ובחילה במוח. סגולה זו הופכת את החומר לתרופה יעילה עבור חולי סרטן שמקבלים טיפולים כימותרפיים.

 

כאבים

מחקרים רבים שנערכו על הקנביס הרפואי גילו שהוא יעיל יותר מהמורפיום, ובניגוד אליו לא מצאו פוטנציאל התמכרות ממשי לחומר. יש לכך שתי סיבות. האחת - הקנביס הרפואי מכיל THC וקנבידיול. בעוד ששני החומרים פועלים ביעילות כנגד כאבים, הקנבידיול מפחית ואף סותר חלק מהפעילויות הפסיכואקטיביות הלא רצויות של ה-THC. הסיבה השנייה היא המינונים הקטנים שבהם נעשה שימוש בקנביס הרפואי.

 

מחקרים בקרב חולים אונקולוגיים קשים שנמצאים בשלבים מתקדמים מצביעים על כך שהתרופה סטיבקס, המכילה שילוב של שני החומרים, יכולה להקל על הכאבים של חולי סרטן. כרגע מאושרת התרופה רק לחולי טרשת נפוצה, אך כנראה תאושר בעתיד גם לטיפול בכאב.

 

התרופה ניתנת כתרסיס המותז מתחת ללשון, כך שהיא מאפשרת מינון מבוקר ונשלט ונספגת ישירות במחזור הדם, מה שמבטיח יעילות גבוהה.

 

סרטן

הטיפול בסרטן באמצעות קנביס נחשב כיום לאחד ממוקדי המחקר המרגשים ובעלי הצמיחה המהירה ביותר בתחום מדע הקנבינואידים. מחקרים בתחום מראים שקנבינואידים מסוימים עשויים לטפל במחלה עד כדי מיגורה.

 

איך בדיוק יכולים החומרים האלה למגר סרטן? מנגנון אחד הוא באמצעות יצירת מוות תאי מתוכנת בתאי הסרטן, תהליך חיוני לתחלופה התקינה של התאים. בתאים הסרטניים המנגנון הזה אינו פועל. נמצא של THC, לקנבידיול ואולי גם לקנבינואידים נוספים, יש יכולת לקדם את הופעתו מחדש בתאים הסרטניים, ובכך לצמצם את התפשטותם.

 

מנגנון נוסף הוא על ידי השגשוג ואספקת כלי הדם לתאים הסרטניים. העדויות המחקריות בתחום הולכות ונערמות ביחס לסוגים מגוונים של סרטן, בהם סרטן הערמונית, סרטן השד, גליומה ועוד.

 

מחלות עצביות

למערכת האנדוקנבינואידית, כך מתברר, יש תפקיד חשוב גם בהגנה העצבית, כך שקנבינואידים, או חומרים סינתטיים הדומים להם, עשויים לסייע רבות בטיפול במחלות קשות דוגמת אלצהיימר, פרקינסון, טרשת נפוצה, ALS ועוד. מחקרים של פרופ' משולם וצוותו הראו שבקרב חולי אלצהיימר מתחיל האתר של קולטני CB2 להתפתח, מה שמצביע על כך שמדובר בתגובה הגנתית של המוח כנגד התפתחות המחלה.

 

"במחלת האלצהיימר חלבון שנקרא בתא עמילואיד שנוצר במוח אינו מסולק משם, והעודף שלו גורם לנזק במוח ובעקבות זאת להידרדרות קוגניטיבית", מסביר פרופ' משולם. "קשה מאוד להוכיח את הנושא הזה משום שאלצהיימר היא מחלה טיפוסית לבני אדם ועכברים אינם לוקים בה, אבל הממצאים מהמחקרים שערכנו מצביעים על כך שחומרים סינתטיים דמויי THC יוכלו בעתיד לעצור את ההידרדרות הקוגניטיבית בחולים".

 

ה-THC והקנבידיול הוכחו גם כיעילים להפחתת תופעת קשיות השרירים שממנה סובלים חולי טרשת נפוצה. מחקרים על הסטיבקס הראו שהיא משפרת את מצבם של חולים שלא מגיבים לטיפולים ולתרופות מקובלות.

 

"קשיות השרירים מתרחשת בגלל עודף תשדורת מהמוח לעצבים, שמגרה אותם וגורמת לכיווצם", מסביר ד"ר שגב שני, סמנכ"ל רפואה ורגולציה בחברת ניאופארם, המשווקת את התרופה בישראל. "ה-THC והקנבידיול מסייעים בהפחתת התשדורת הזאת, ובכך בהפחתת קשיון השרירים והכאבים הנובעים מהם".

 

המחקרים הבוחנים את שימושי הקנביס כטיפול במחלת ALS אמנם מעטים, אך הם מצביעים על כך שהוא עשוי לסייע לא רק בהפחתת תסמיני המחלה (כאב, אובדן תיאבון, ריור ודיכאון), אלא גם בהאטת התקדמותה, ואולי אף בשיפור סיכויי ההישרדות. עם זאת, ממצאים אלה עדיין זקוקים להוכחות במחקרים נוספים.

 

פגיעות ראש

במעבדה לחקר טראומה מוחית באוניברסיטה העברית חוקרים פרופ' אסתר שהמי ואנשי צוותה את התהליכים המתרחשים במוח לאחר חבלות ראש כתוצאה מפציעות מכניות כמו תאונות דרכים.

 

"גילינו שבעקבות הטראומה עולות פי עשרה מהנורמה רמותיו של אנדוקנבינואיד שנקרא AG2, והרמות נותרות גבוהות במשך 24 שעות לפחות", מסבירה פרופ' שהמי. "בניסויים שערכנו התברר שהעלייה היא חלק מהניסיון של המוח להגן על עצמו, וה-AG2 פועל כשחקן הגנה המקטין את הנזק שנגרם בחבלת ראש. הזרקה של חומר סינתטי דמוי AG2 הקטינה את הבצקת המוחית, את נפח הרקמה הפגועה ואת מספר תאי המוח שמתו. כמו כן הקטין הטיפול את הנזק התפקודי של עכברים לאחר חבלת ראש במידה ניכרת, כלומר שיפר משמעותית את התפקוד המוטורי והקוגניטיבי".

 

חומרים סינתטיים דמויי AG2 מסונתזים במעבדה של פרופ' משולם, והתקווה היא שיהיה אפשר לפתח בעתיד תרופה שתסייע לטיפול בחבלות ראש. "פיתוח תרופה כזאת יהיה צעד חשוב, מאחר שכיום אין שום תרופה שיכולה להקטין את הנזק המוחי הנגרם לאחר חבלות ראש ולסייע לאנשים הרבים הסובלים מפגיעות שכאלה", אומרת פרופ' שהמי.

 

קנביס עשוי להאט התקדמות של ALS (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קנביס עשוי להאט התקדמות של ALS(צילום: shutterstock)
  

קרוהן

הקנבידיול וה-THC ממלאים גם תפקיד חשוב בתפקוד התקין של המעיים, ויש להם ככל הנראה השפעה מיטיבה על חולי המחלה האוטואימונית קרוהן. במחקר שנערך ב־2009 באנגליה נמצא ששימוש ב-THC ובקנבידיול הצליח לגרום לתאי האפיתל (תאים המרפדים משטחים פנימיים בגוף) ליצור קשרים חזקים ויציבים יותר ביניהם, מה שאפשר שחזור של דופן המעיים.

 

במחקר נוסף, שפורסם ב־2011 בכתב העת של האגודה הישראלית לרפואה (IMAJ), בחנו חוקרים מהמרכז הרפואי מאיר את ההשפעה של מתן טיפול בקנביס ל־30 חולי קרוהן. ממצאי המחקר הראו שבמצבם של 21 מתוך ה-30 חל שיפור של ממש בעקבות הטיפול, שהתבטא בצמצום משמעותי בהזדקקותם לתרופות אחרות ובהפחתה כמעט מוחלטת של הצורך בניתוחים. לפני השימוש בקנביס 15 מהחולים עברו 19 ניתוחים, אך רק שניים נזקקו לניתוח במהלך שלוש שנים של שימוש בקנביס.

 

הכוכב העולה: שמן זרעי המפ

שמן זרעי המפ, המופק מזרעי הקנביס, נמצא במחקרים כמכיל שפע של רכיבים תזונתיים חשובים לבריאות.

 

כך לדוגמה, במחקר שפורסם בכתב העת Journal of Nutraceuticals Functional & Medical Foods, נמצא ששמן ההמפ מכיל חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 6 ואומגה 3 ביחס של 3 ל-1 בהתאמה - יחס הנחשב על ידי מומחים כיום לאופטימלי בתזונה.

 

לחומצות השומן אומגה 3 כידוע תכונות נוגדות דלקת, נוגדות קרישה ונוגדות סרטן. נוסף על כך נמצא שהשמן מכיל את חומצת השומן הגמא לינולאית (GLA), שאף לה תכונות נוגדות דלקת וכן חומצות אמינו חיוניות. רכיבים נוספים שמכיל שמן זרעי ההמפ הם נוגדי חמצון טבעיים, כלורופיל, סיבים תזונתיים, ויטמיני E ו־B ומינרלים (סידן, אשלגן ומגנזיום). כמו כן, נמצאו כמויות זעירות של קנבידיול.

 

לדברי ציפי מוסרי, רוקחת קונבנציונלית המייבאת לארץ את שמן ההמפ האורגני של חברת PUKA, משתמשים רבים בשמן מדווחים על שיפור ניכר, בעיקר בבעיות כמו דלקות מפרקים וכאב, השראת רוגע והקלת ההתמודדות עם סטרס.

 

השמן אינו גורם לתחושת "היי", שכן הוא אינו מכיל THC, והוא נלקח בבליעה כתוספת לסלט או מזון אחר.

 

מי יכול לקבל קנביס רפואי בארץ?

בישראל המחלות העיקריות שבהן ניתן אישור לשימוש בקנביס רפואי הן:

 

  • כאב
  • בחילות הקשורות למחלות סרטן
  • תסמונות כאב קשות (ובעיקר כאבים נוירופתיים שלא מגיבים לטיפולים המקובלים)
  • מחלת ALS
  • טרשת נפוצה
  • מחלות הקשורות להפרעות בתנועה כמו פרקינסון (בהמלצת נוירולוג)

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקנביס מנגנוני פעולה מרתקים והשפעות על מגוון עצום של מחלות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים