שתף קטע נבחר

אושר למליאה: הסדרת זכויות קשישים בדיור מוגן

ועדת העבודה והרווחה אישרה לקריאה שנייה ושלישית חוק חדש שיעניק הגנה לקשישים המתגוררים בדיוק מוגן פרטי, ולכספים שהם מפקידים. מפעילי דיור מוגן שיפרו את החוק צפויים לקנס עד 452 אלף שקל ולעונש של עד שנה מאסר

קשישים דיירי הדיור המוגן הפרטי והכספים שהם מפקידים בידי הבעלים של הדיור זוכים להגנה בחוק חדש שאושר אמש (ה') לקריאה שנייה ושלישית בוועדת העבודה והרווחה. החוק הושלם בישיבה שלא מן המניין ובהליך מרתוני עד סמוך לחצות, כדי להבטיח שיתקבל סופית במליאת הכנסת בשבוע הבא לפני שהבית יתפזר לפי חוק להקדמת הבחירות.

 

 

הדיור המוגן הפרטי הוא מוסד חדש יחסית שנכנס לשוק ב-20 השנים האחרונות. הוא מבוסס על התקשרות עסקית בין הדיירים לבעלי הבית. הביקוש לדיור זה גובר אבל הדיירים לא היו מוגנים כמו הדיירים של בתי האבות הציבוריים ומעונות דומים אשר נהנים מחסותו של חוק שהתקבל לפני כ-45 שנה.

 

משרד הרווחה פעל בעשור האחרון, תוך קשיים נמשכים, להרחיב את הגנת החוק על הדיור המוגן. הנוסח שעבר אמש בוועדת העבודה משולב לפי הצעות הממשלה ושל 10 ח"כים בראשות אורי אריאל (האיחוד הלאומי). המיוחד והחשוב בחוק החדש הוא בטיפול המוקפד בכספי הדיירים, ובענישת מפירי החוק הצפויים לקנס עד כחצי מיליון שקל.

 

בעלי הדיור המוגן גובים מהדיירים פיקדון כספי גבוה, בנוסף לדמי השהות החודשיים, בערך פוחת בהדרגה שחלקו מוחזר ליורשי הדייר לאחר פטירתו. ההסדר שונה ממוסד למוסד לפי תנאים המעוגנים בחוזה בין הדייר לבעלים. לפי הצעת יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), נקבע בחוק הסדר שיבטיח את השבת כספי הפיקדון בערכו המלא.

 

לפי החוק החדש הפיקדונות יושבו לדיירים בתוספת הפרשי הצמדה למדד. כספי הדיירים הוותיקים שנכנסו לפני קבלת החוק, יוצמדו למדד חצי שנה מפרסום החוק ברשומות. סדרי הבטחת הכספים למקרים שבעלי הדיור יהיו חדלי פירעון קובעים כי הדיירים יוכלו לבחור בין ערבות בנקאית, ביטוח, הפקדת חלק מהכסף בנאמנות או נטילת משכנתא ראשונה. דייר יוכל לעזוב את הדיור ללא תשלום קנס יציאה.

 

חידוש נוסף – כל דיור מוגן שיש בו 250 יחידות דיור ומעלה, יחויב להפעיל מחלקה סיעודית, או יהיה חייב בהסדר עם מחלקה סיעודית במוסד הסמוך לו. בנוסף החוק מתיר לדייר להחזיק בדירתו מטפל פרטי. פינוי דייר יתאפשר רק בשל הפרה יסודית של החוזה עם הבעלים או מכוח צו בית משפט עקב מצב רפואי מורכב.

 

בנוסף כולל החוק החדש את החובות והמגבלות שחלקם מוטלים על בתי האבות הציבוריים כגון חובת רישוי ממשלתית להפעלת המוסד, הסדרי נגישות לבעלי מוגבלויות, העסקת כוח אדם מקצועי במכסות לפי תקני משרד הבריאות, וגם הוכחת יציבות כלכלית של הבעלים והיותם ללא עבר פלילי.

 

תלונות רבות של דיירים

על פי נתונים שנמסרו בוועדה מתגוררים היום בבתי הדיור המוגן כ-20 אלף איש, בממוצע של 300 דיירים בבית, וההיצע גובר עם הביקוש העולה. תלונות רבות מהדיירים למשרד הרווחה ולחברי הכנסת על ניצול הבעלים וקביעת תנאים מקפחים בהסכמי ההתקשרות, הביאו להכרה בצורך לקבוע בחקיקה הסדרים מיוחדים להגנת צרכני הדיור מוגן.

 

הסנקציה שקובע החוק נגד מפעילי הדיור המוגן שלא יקיימו אותו הוא קנס צמוד למדד שעומד היום עד 452 אלף שקל ועד שנה מאסר. החוק שאמור להתקבל סופית בכנסת בשבוע הבא ייכנס לתוקף חצי שנה מיום פרסומו, למעט מספר סעיפים שתוקפם יתחיל בעוד 3 עד 5 שנים.

 

יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ אמר אחרי אישור החוק: "לנגד עינינו עמדה טובת הדיירים והצורך להבטיח את פיקדונותיהם שהם כל רכושם. למעלה מ-10 שנים נדונו המחלוקות בין הצדדים, ולא נרשמה פריצת דרך. אני שמח שעלה בידי לגשר על הפערים ולהביא להסדרת הדיור המוגן בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים