שתף קטע נבחר

אורי קופר

שני צדדים למטבע היורו / בעיות אירוח לאוקראינה

בעוד הפולנים זוכים למחמאות על ארגון יורו 2012, הצרות באוקראינה נערמות. איום בחרם על רקע פוליטי, מאפיה שהשתלטה על המלונות ובעיות בריאות לא נותנות מנוחה למארחת הטורניר

הגרלת הבתים של יורו 2012 היטיבה עם אוקראינה. הפתקים שהוצאו מהביצים קבעו שבית המוות - זה שכולל את גרמניה, הולנד, פורטוגל ודנמרק - ישוחק באוקראינה. גם צרפת ואנגליה יגיעו לקייב ולדונייצק. אבל למרות שבאוקראינה אפשר לתפוס משחק גדול יום-יום, הבעיות סביב אירוח המשחקים במדינה רק הולכות וצפות. והקהל, כך נראה, מפחד להגיע.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

אליפות אירופה 2012 תיפתח בעוד חודש וקצת ובכל יום מופיעה ביקורת חדשה כלפי האוקראינים. בשבוע האחרון אפילו נשמעו קריאות רציניות, ממקומות שונים, לבטל את אירוח המדינה ולהעביר את המשחקים למקום אחר. פולין, המארחת השנייה, זוכה למחמאות ואף התבקשה בימים האחרונים לייעץ לברזיל, שם יתקיים המונדיאל בעוד שנתיים. אוקראינה, לעומת זאת, מתקשה לקבל תגובות חיוביות.

 

הקמעות של יורו 2012. לפולני יש יותר סיבות לחייך (צילום: AP) (צילום: AP)
הקמעות של יורו 2012. לפולני יש יותר סיבות לחייך(צילום: AP)

 

היורו, שכמו כל טורניר גדול, מביא בדרך כלל לצמיחה כלכלית ותיירותית למארחת, אבל הפעם הראה שאוקראינה לא תכסה את ההוצאות שלה. הנבחרות המשתתפות מעדיפות את פולין, הקהל לא רוצה להגיע, ואלה שכן יופיעו מפחדים על בריאותם או בטחונם. הנה סיכום הצרות הבולטות של של האוקראינים.

 

זכויות אדם

ראשי מדינות רבות שודיעו שיחרימו את הטורניר בעקבות תנאי אחזקתה של יוליה טימושנקו, נשיאת אוקראינה לשעבר שנמצאת בכלא בחארקוב ופתחה בשביתת רעב. פוליטיקאים צרפתים פנו לאופ"א בבקשה לשלול מאוקראינה את אירוח הטורניר ולהעבירו למדינה אחרת. החלו דיבורים על כך שהיורו יועבר לגרמניה, ישוחק רק בפולין או אפילו ייקלט בספרד.

 

יוליה טימונשקו. תנאי מעצרה גרמו לסערה גם בספורט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יוליה טימונשקו. תנאי מעצרה גרמו לסערה גם בספורט(צילום: AFP)

 

ההערכות אלה, כמובן, מנותקות מהמציאות כיוון שאנשים רבים רכשו כרטיסי טיסה והזמינו מקומות במלונות ובמגרשים.

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הודיעה שתחרים את המשחקים. באוקראינה רואים את הקריאות והדרשיות כניצול של המצב לצרכים פוליטים. "אלה אמירות שאינן קשורות למציאות", אמר דובר משרד החוץ, אולג וולושין, "אני מעדיף שלא לחשוב על כך שמנהיגי גרמניה משתמשים בטקטיקות של המלחמה הקרה".

 

מלונות

יש באוקראינה בעיה קשה של מחסור במלונות, בעיקר כאלה בדרג הביניים. וכשיש חדרים פנויים המחיר בשמיים. המצב כה בעייתי עד שסוכנויות מכירות כרטיסים מדווחות על ירידה במחירי הכרטיסים למשחקים באוקראינה ככל שמתקרבים לטורניר. בפולין, איך לא, המחירים דווקא עולים כל הזמן.

 

מישל פלאטיני. "מעצבן שהשקיעו ואז נוכלים רוצים הרבה כסף" (צילום: מור שאולי) (צילום: מור שאולי)
מישל פלאטיני. "מעצבן שהשקיעו ואז נוכלים רוצים הרבה כסף"(צילום: מור שאולי)

 

אחת הסיבות לבעיית הלינה היא השתלטות המאפיה על מלונות רבים וניסיונה לגבות מחירים מופקעים - פי 4 מהרגיל במקומות רבים. אנשי תקשורת בעולם מתלוננים שהם נאלצים לנדוד למקומות מרוחקים, מה שהביא גם את נשיא אופ"א, מישל פלאטיני, להתערב.

 

"זה מעצבן שהשקיעו פה הרבה ואז אנשים אומרים שהם לא יכולים להגיע בגלל שבנדיטים ונוכלים רוצים הרבה כסף", אמר הצרפתי בזמן ביקור בעיר לבוב. האוקראינים הגיבו לדברים ואמרו: "בחנו את הנושא ולא נראה שיש בעיה".

 

הפיצוצים באוקראינה. הגיעו בתזמון הכי גרוע מבחינת האוקראינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפיצוצים באוקראינה. הגיעו בתזמון הכי גרוע מבחינת האוקראינים(צילום: AFP)

 

תחושת ביטחון

הטרורהגיע לאוקראינה בשבוע שעבר כשארבעה פיצוצים גרמו לכ-30 פצועים בעיר דנייפרופטרובסק. המקרה הקשה העלה סימן שאלה בקשר ליעילותה של אוקראינה במלחמה בטרור. אבל תחושת אי הביטחון הבעייתית שחשים רבים מהנוסעים ליורו קשורה גם לנושאים אחרים.

 

הנושא עלה לסדר היום לאחר שמשרד החוץ הבריטי פרסם אזהרות לנוסעים למשחקים. בתקופה האחרונה התגברו במדינה תקיפות על רגע גזעני, כולל תקיפה של ילד יהודי שחזר מבית הכנסת בקייב. המשטרה עצמה משוחדת ולפי דו"ח של פעילי זכויות אדם פועלת בשיטות שתיירים אינם מכירים, כולל סחיטה באיומים, עינויים וגבולות סקסיסטיים שאינם מקבילים לסטנדרטים במערב.

 

אולג בלוחין, מאמן אוקראינה. בסוף הוא ונבחרתו יסבלו יותר מכל (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אולג בלוחין, מאמן אוקראינה. בסוף הוא ונבחרתו יסבלו יותר מכל(צילום: ראובן שוורץ)

 

בריאות

מחלת החצבת התפרצה האוקראינה באופן מאסיבי בחודשים האחרונים והרשויות מבקשים מכל האוהדים שיגיעו למשחקים להתחסן מפני המחלה. הדרישה הרשמית זכתה לכותרות ענק בכל היבשת. אלה לא אזהרות כלליות לנוסעים למזרח אסיה או לדרום אמריקה אלא איום אמיתי.

 

"אם אתם מתכוונים לבקר באוקראינה בבקשה קבלו קודם חיסון נגד צהבת בבית, אמר אלכסנדר קרבצ'וק, ראש מערך שירותי הבריאות במדינה, והוסיף: "המצב כרגע בכל הנוגע למחלה באוקראינה אינו מעודד". מעל 5,000 מקרים של חצבת דווחו באוקראינה בחודש שעבר. הארגון האירופי למניעת מחלות הודיע שהשיא צפוי להיות ביוני, החודש של האליפות, שהוא זמן השיא של נדידת הנגיף.

 

נבחרת גרמניה. גם היא סירבה להשתכן באוקראינה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נבחרת גרמניה. גם היא סירבה להשתכן באוקראינה(צילום: EPA)

 

היעדר הנבחרות עצמן

16 נבחרות משתתפות ביורו 2012, 8 מתוכן ישחקו את שלב הבתים באוקראינה, אבל רק 3, כולל המארחת, בחרו למקם את מחנה האימון שלהם במדינה. כלומר, חמש נבחרות שמשחקות באוקראינה ילונו ויתאמנו בפולין, למרות המרחק הרב שמגיע למאות ק"מ בין מחנה האימון לאצטדיון המשחקים.

 

האוקראינים העבירו ביקורת על הנבחרות הגדולות, ביניהן אנגליה וגרמניה, על כך שהתעלמו מאיפה שהוגרלו לשחק. מיקום של מחנה אימונים מושך אליו תיירים רבים שמציפים כל אימון וכן את התקשורת העולמית. הפרסום והקהל מכניס כסף לאזור ולמדינה - כסף שציפו לו ולא יגיע. בנוסף, ראשי הארגון הגדירו את אי הבחירה באוקראינה כמעליבה. היורו הוא לא רק משחקים, אלא גם מה שמסביב להם וכעת כמעט כל הדיווחים יהיו מפולין. אוקראינה תישאר מחוץ לכותרות.

 

קומורובסקי. לפחות נשיא פולין תומך באוקראינים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קומורובסקי. לפחות נשיא פולין תומך באוקראינים(צילום: רויטרס)

 

בפולין, כאמור, הכל דווקא בסדר גמור ונשיא המדינה יצא לעזרת האוקראינים. הנשיא, ברוניסלב קומורובסקי, השווה את ניסיון המערב להחרים את אוקראינה

לחרמות שנעשו באולימפיאדות במוסקבה 1980 ובבייג'ין 2008.

 

"במקרים האלה, בעבר, היה אפקט של המלחמה שפתחה רוסיה באפגניסטן או של הדם שנשפך במאבק הטיבטי לחופש", אמר קומורובסקי, "במקרים האלה היה דם, מעצרים המוניים וכו'. אבל זה לא המצב באוקראינה וכולנו יודעים זאת טוב מאוד. לכן, אפשר לשער שיש שיקולים אחרים באיומים. אני לא מעוניין לצלול לעומק הסיבות האלה, אבל אני חושב שהתגובות נגד האוקראינים אינן ראויות". העתיד יוכיח האם הוא צודק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות באוקראינה
צילום: רויטרס
אריה מליניאק
מומלצים