שתף קטע נבחר

מדגם ביוון: מכה לתומכי הצנע, הניאו נאצים בפנים

על פי מדגמי התקשורת היוונית, המפלגה השמרנית והמפלגה הסוציאליסטית, התומכות בתוכניות החילוץ האירופיות, זוכות לכל היותר ל-37% יחדיו. קואליציית השמאל המתנגדת לתוכניות מקבלת 14% עד 20%. מפלגת הימין הקיצוני בפרלמנט

מהמדגמים הראשונים בבחירות שכל אירופה מתבוננת בהן עולה כי תושבי יוון בחרו להעניש את המפלגות הגדולות. על פי פרסומי התקשורת היוונית הערב (יום א'), שלוש מפלגות מתחרות ביניהן על המקום הראשון בבחירות שנערכו במדינה. שתי המפלגות הגדולות, שהן היחידות התומכות בתוכנית החילוץ האירופית, לא זכו לרוב וככל הנראה למדינה צפויים כעת ימים של התנצחות בנוגע להקמת קואליציה.

 

על פי המדגם, מפלגת "הדמוקרטיה החדשה" השמרנית תזכה ל-20-17 אחוזי תמיכה והמפלגה הסוציאליסטית PASOK תזכה ל-17-14 אחוזי תמיכה. שתי המפלגות תומכות בתוכנית האיחוד האירופי, שמשמעותה קיצוצים נרחבים בהוצאה הציבורית ביוון, העלאת מסים ופגיעה בפנסיות ובמשכורות. הקואליציה של השמאל הקיצוני, "סיריזה", תקבל בין 15.5 ל-18.5 אחוזים מקולות המצביעים. השמאל הקיצוני מתנגד לצעדי הצנע שדורש האיחוד האירופי מיוון ושעוררו זעם במדינה. 

  

תור לקלפיות באתונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תור לקלפיות באתונה(צילום: AFP)

 

מפלגת הימין הקיצוני "השחר הזהוב" צפויה לזכות בדי קולות (8-6 אחוזים) שיאפשרו לה להיכנס לפרלמנט. אחוז החסימה עומד על שלושה אחוזים.

 

הפגנה מול הפרלמנט באתונה נגד מפלגת הימין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה מול הפרלמנט באתונה נגד מפלגת הימין(צילום: AFP)

 

להצבעה תהיה השפעה גדולה על עתיד גוש האירו, שהתגייס בשנתיים האחרונות לעזרת יוון כדי למנוע את קריסתה הכלכלית המוחלטת - קריסה שהייתה גוררת אחריה מדינות אחרות בגוש.

יוון תלויה באופן מוחלט במיליארדי אירו של חבילות הסיוע שאישרו לה מדינות אירופה וקרן המטבע הבינלאומית, ועליה לנקוט צעדי צנע נוספים בחודש הבא אם ברצונה לראות את הכסף ממשיך לזרום אליה ולמנוע יציאה הרסנית מגוש האירו.

 

32 מפלגות התחרו על קולותיהם של כעשרה מיליון בעלי זכות בחירה, שרבים מהם - לפי הסקרים האחרונים - לא החליטו ערב הבחירות למי להצביע. לשיעור ההצבעה תהיה משמעות גדולה מבחינת התוצאות. בבחירות הקודמות, באוקטובר 2009, הצביעו רק מעט יותר מ-70% מבעלי זכות הבחירה.

 

שתי המפלגות הגדולות, מפלגת PASOK הסוציאליסטית ומפלגת "הדמוקרטיה החדשה" השמרנית ששלטו במדינה ב-38 השנים האחרונות, איבדו באופן משמעותי מכוחן מאז הבחירות ב-2009. הסוציאליסטים הגיעו לשיעור תמיכה נמוך שכמותו ידעו רק באמצע שנות ה-70 של המאה הקודמת, ו"הדמוקרטיה החדשה" התרסקה ל-33.47 אחוזי תמיכה.

 

PASOK, שגרפה ניצחון משמעותי בבחירות לפרלמנט ב-2009 עם 43.92% מהקולות בראשות ג'ורג' פפנדראו,

ראתה את התמיכה בה צונחת בשנתיים האחרונות. כעת מנהיג אותה שר האוצר לשעבר, אוונגלוס וניזלוס, והיא מתמודדת עם אתגר מצד מפלגות השמאל המתנגדות לתוכנית החילוץ של יוון מהמשבר.

 

בין המפלגות גם המפלגה הלאומנית LAOS, שהעומד בראשה הוא יורגוס קרצפריס, שנודע בהתבטאויות האנטישמיות שלו. הוא לא נבחר לשר בממשלה הקודמת, אך שניים מחברי מפלגתו זכו לתפקידים בכירים. שיתופה של המפלגה הקיצונית בממשלת האחדות עורר תרעומת בינלאומית מצד ארגונים יהודיים באירופה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין למען "השחר הזהוב". המצב הביא להתחזקות מפלגות קיצון
צילום: רויטרס
רה"מ פפדמוס
צילום: AFP
קלפי ביוון
צילום: רויטרס
מומלצים