שתף קטע נבחר

"בטוח יותר ללדת בבית - למה מקשים על הנשים?"

חוזר חדש של משרד הבריאות מבקש לצמצם את מספר לידות הבית, בטענה שהדבר מסוכן לאם וליילוד. דניאלה לוי, שילדה פעמיים מחוץ לבית החולים, לא מבינה למה מתעלמים ממחקרים שמוכיחים שלידת בית בטוחה יותר וקוראת: תנו לנשים לבחור. ביום שישי יפגינו תומכי לידות הבית נגד התקנות החדשות

אם הייתם פוגשים אותי היום, עם הבטן של חודש תשיעי, אולי הייתם שואלים אותי, בין השאר, איפה אני מתכננת ללדת. הייתם רואים על פניי היסוס של חלקיק שנייה, ואז הייתי עונה בחיוך: "בבית".

 

סביר להניח שהייתם מסתכלים עליי כאילו אמרתי שאני מתכננת ללדת תוך כדי צניחה חופשית. ללא מצנח.

 

קראו עוד על לידות בית :

 

אני מודה, אתם לא לבד. רוב הישראלים יחשבו כמוכם: לידה היא אירוע מסוכן שצריך להתרחש בבית החולים. אתם בטח מכירים גם סיפור או שניים של יילוד או יולדת שניצלו ברגע האחרון מאסון. איך אפשר לעשות דבר כזה לא אחראי? מה, בשביל החוויה את מוכנה לסכן את עצמך ואת התינוק שלך?

 

אבל אם הייתם למשל גרים בבריטניה, בהולנד, בקנדה או באוסטרליה, הייתם יודעים שלידה בבית עם מיילדת מוסמכת לא רק מקובלת ונחשבת בטוחה מאוד, אלא היא נמצאת במסגרת השירותים הממומנים על ידי ביטוח הבריאות הממשלתי של אותן מדינות.

 

לידות בית בטוחות יותר

בדיוק לאחרונה יצאה סקירה בבריטניה שממליצה באופן גורף לעודד נשים ללדת בבית החל מהלידה השנייה, כיוון שלידות אלה, על פי המחקרים, בטוחות יותר, עם תוצאות טובות יותר וחסכניות יותר מלידות בבית החולים. הסיבה העיקרית לכך היא שבשהות בין כותלי בית החולים כרוכים פרוטוקולים והתערבויות שגרתיות שעשויות לגרום לסיבוכים מיותרים.

 

אך בישראל, כמו בהרבה תחומים, אנו נגררים דווקא אחרי הטרנדים המגיעים מארצות הברית, שם הגורמים המובילים ברפואה המיילדותית מתנגדים בחריפות ואף בהיסטריה ללידות בית.

 

זוהי בחירה קצת תמוהה: התוצאות המיילדותיות בארצות הברית עגומות ביותר לעומת מדינות מפותחות אחרות, וזאת למרות (ואולי דווקא בגלל?) המשאבים העצומים והשימוש הנרחב בטכנולוגיה המושקעים בתחום. בכל זאת התוצאות הולכות ומתדרדרות, ואפשר לראות שמגמת ההשקעה אינה מועילה.

 

מסתבר, גם ברמה המחקרית וגם בעבודה בשטח, שלידה בריאה ובטוחה היא לידה שמתערבים בה כמה שפחות.

 

זאת עובדה שקצת קשה לתפוס אותה, במיוחד עבור רופאים המתמודדים עם מצבי חירום כשגרה. "טוב ויפה כשהכל מתנהל כשורה," הם אומרים, "אבל ראיתי מקרים...". אכן, אנקדוטות יכולות לספק לנו דברים רבים, אבל הסתכלות אובייקטיבית, כזו שנדרשת כדי להחליט על נהלים שמקדמים את בריאות הציבור, היא לא אחד מהם.

 

החלטות בתחום בריאות הציבור צריכות לנבוע מתוך הסתמכות על מחקרים אפדימיולוגיים איכותיים, לא על אנקדוטות ועל תחושות בטן. מחקרים כאלה, שקובעים כי לידת בית בליווי מיילדת בטוחה בדיוק כמו לידה בבית החולים בהריון בסיכון נמוך, יש בשפע. אז למה משרד הבריאות שלנו בוחר להתעלם מהם?

 

המטרה: להקשות על הנשים

לאחרונה מגבש מנכ"ל משרד הבריאות חוזר שיקבע נהלים חדשים עבור לידות בית בישראל. המגמה ברורה: להקשות. להקשות על נשים שבוחרות ללדת כך, ולהקשות על אנשי המקצוע העוסקים בתחום, על מיילדות הבית והרופאים שמיילדים בבית.

 

החוזר שהוצע חמור הרבה יותר מהנהלים במדינות אחרות, והגרוע מכל: הוא מבטא חוסר אמון מוחלט במיילדים ובמיילדות וביכולת השיפוט המקצועי שלהם.

 

כאשר אישה הולכת לרופא שלה להתייעץ לגבי סיבוך בהריון, הרופא לא צריך לשאול את משרד הבריאות אם מותר לו להמליץ על לידה קיסרית. משרד הבריאות בוטח ביכולת השיפוט המקצועי שלו להחליט מתי עדיפים הסיכונים של ניתוח קיסרי על פני סיכונים של לידה רגילה עם סיבוך.

 

ניתוח קיסרי מתוכנן הוא בעל פוטנציאל גבוה הרבה יותר לסיבוכים חמורים וארוכי-טווח מלידת בית. ולמרות זאת, משרד הבריאות לא בוטח במיילדת בית מוסמכת, מומחית בתחום ובעלת ניסיון רב, שתחליט מתי אישה מתאימה ללידת בית ומתי לא. מדובר באפליה מקצועית נטו.

 

אפליה זו פוגעת ישירות בחופש הבחירה של נשים שרוצות ללדת בבית. אישה שבכל מדינה אחרת הייתה עומדת בקריטריונים ללידת בבית, תיאלץ לבחור בין לידה בבית החולים... ובין לידה לבד, ללא סיוע רפואי. רחוק מאוד מהתוצאה הרצויה.

 

הטיוטה הראשונה של החוזר הסעירה את ציבור יולדות הבית. בעקבות עצומה שהסתובבה ופעילות רבה מצד ארגון מיילדות הבית בישראל ועמותת "נשים קוראות ללדת למען חופש הבחירה בלידה", הסכים מנכ"ל משרד הבריאות להיפגש עם נציגים מגורמים אלה כדי לשמוע את טענותיהם ולערוך משא ומתן כלשהו.

 

לידות בית בטוחות וחסכניות יותר מלידות בבית החולים (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
לידות בית בטוחות וחסכניות יותר מלידות בבית החולים(צילום: shutterstock )

 

"תפסיקו להתעלם מהמחקרים"

אחרי כל הקוצ'י-מוצ'י, יצאה טיוטה חדשה ממש בימים האחרונים. לא רק שהיא עונה באופן חלקי מאוד על הטענות שהועלו, היא כוללת סעיפים נוספים מגוחכים ומרגיזים אפילו יותר מאלה שבטיוטה הראשונה.

 

אם להניח בצד את הנימה המזלזלת והאינפנטילית שבה, הנהלים הקבועים שבה לא רק יצמצמו באופן משמעותי את מספר הנשים שיוכלו ללדת בבית, ללא שום הצדקה רפואית מבוססת, היא תפגום ישירות בפרנסתם של אנשי המקצוע המנהלים מרכזי לידה חוץ-אשפוזיים, על ידי הוצאתם מגדר מקום שמותר לקבל בו לידה על פי חוק.

 

לידה ב"צימרי לידה" של מיילדת בית יכולה הרבה פעמים להיות בטוחה יותר מלידה בבית, הודות לתנאים מתאימים, קרבה לבית החולים ועוד. אז ממה בדיוק מפחד משרד הבריאות? איך הוא מעז לקחת את כל המשאבים שהושקעו במרכזים האלה ולהשליכם לפח ללא שום הצדקה?

 

אם משרד הבריאות באמת רוצה בטובת הציבור, עליו להפסיק להתעלם מהעובדות והמחקרים, להפסיק ללכת כעיוור אחרי הרפואה המיילדותית הצולעת של ארצות הברית ולהתחיל להבין שלכולנו אותה המטרה: אם בריאה ותינוק בריא. עליו לפקוח עיניים ולראות את מה שהבינו בבריטניה: לידת בית היא דרך מצוינת להשיג את המטרה הזו, במינימום הוצאות, במינימום סיבוכים ובמקסימום סיפוק מצדו ומצד הנשים החפצות בלידה כרצונן.

 

ביום שישי הקרוב, בין השעות 13:00-8:45 יצאו תומכים ותומכות בלידת בית להפגנה ברחוב יגאל אלון 119 בתל אביב, מול ישיבת המועצה הלאומית למיילדות שבה ידונו בחוזר החדש, כדי להיאבק על זכות הנשים לבחור את מקום לידתן. לדעתי, העניין פשוט הרבה יותר ממאבק על חופש בחירה וזכויות נשים על גופן.

 

כולנו באותו הצד, רק הגורמים ממשרד הבריאות לא מבינים זאת עדיין. כולי תקווה שהאירוע המתוכנן יעזור להסב זאת לתשומת לבם ולהעלות את הנושא למודעות הציבור.


הכותבת היא אמא לשני קטנטנים בריאים ושמחים שנולדו בצימרים של מיילדת בית (ועוד אחד בדרך). היא עוסקת בכתיבה, תרגום, והדרכת הגנה עצמית לנשים ולילדים



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"משרד הבריאות מצמצם את מספר לידות הבית, ללא שום הצדקה רפואית"
צילום: shutterstock
צילום: איתן לוי
להיאבק על זכות הנשים לבחור. דניאלה לוי
צילום: איתן לוי
מומלצים