שתף קטע נבחר

נראה אתכם במחאת האוהלים 2?

נתניהו ניטרל את הכנסת כזירת מאבק חברתית-כלכלית והפך את המחאה החוץ-פרלמנטרית לרלוונטית ביותר. אך האם ראשי המחאה לא מיהרו לסגור דיל עם המפלגות

עם בוא הקיץ וריח הדשא הקצוץ בפארקים ובשדרות, שוב עולה ביתר שאת השאלה: האם מחאת האוהלים של הקיץ האחרון תחדש ימיה כקדם? על מנת לקבל תשובה מושכלת לעניין, ערכנו סקר דעת קהל במדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל. מתוצאות הסקר למדנו שהציבור מתייחס לנושא באמביוולנטיות רבה: מחד, רבים (48%) מניחים שיש סבירות גבוהה שמחאת הקיץ הקודם תתחדש. מאידך, הרוב אינו מתכוון להיות פעיל במיוחד במחאה, ורק חמישית מהמדגם הצהירו שישתתפו באופן אקטיבי.

 

מניתוח הממצאים מצאנו שרק שתי קבוצות נוטות להאמין יותר בהתחדשותה של המחאה: בעלי השכלה תיכונית ובעלי הכנסה מתחת לממוצע. גם הנטייה לקחת חלק במחאה קשורה למאפיינים דמוגרפיים: בעלי השכלה תיכונית ייטו יותר מבעלי השכלה גבוהה להשתתף במחאה, וכן חילונים יותר מדתיים.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

עסקה סבירה במחיר סוף עונה / שאול רוזנפלד

886,839 קולות נגנבו באישון ליל / שלמה קראוס

 

האות לקיץ הלוהט ניתן אמש, בהפגנה נגד ממשלת האחדות  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האות לקיץ הלוהט ניתן אמש, בהפגנה נגד ממשלת האחדות (צילום: EPA)

 

אפשר לפרש את תוצאות הסקר בדרכים שונות, אולם לדעתי נראה שתגובת המעמד העיקרי שתמך במחאת קיץ 2011 ברורה: הממצאים מראים כי מעמד הביניים מאוכזב ממחאת הקיץ שעבר והוא ייטה שלא להשתתף במחאה נוספת בקיץ הקרוב, לפחות לא באופן האקטיבי שאותו נקט בקיץ שעבר. לעומתו, נראה כי המעמד הנמוך יותר, המאופיין בהשכלה והכנסה נמוכות, מגלה התלהבות רבה יותר מחידוש המחאה בקיץ 2012. קבוצה זו תומכת במחאה ומדווחת שתיקח חלק אקטיבי בפעולות המחאה החברתית הקרובה.

 

המהלך הפוליטי טרף את הקלפים

כל זה היה נכון עד לפצצה שהטיל ראש הממשלה בנימין נתניהו בהודעה הלילית על ממשלת האחדות. זו הפכה את המחאה לרלוונטית יותר מתמיד. מחד, חישק נתניהו את השפעת פעולות המחאה בקיץ הקרוב על הפרלמנט, על ידי יצירת קואליציה כמעט מקיר לקיר ללא אופוזיציה משמעותית. מאידך, מהלכו של נתניהו ייתר את הכנסת כמקום מאבק בנושאים החברתיים-כלכליים והפך את המחאה והפעילות החוץ-פרלמנטרית לרלוונטית ביותר בקיץ הקרוב.

 

כמעט שנה עברה מאז פרצה מחאת קיץ 2011, ועדיין לא הצליחו אנשי המחאה להעמיד רשימה ארצית אחת שתרכז את פעילי תנועת המחאה, בגלל אי-הסכמות ואינטרסים.

 

לאור ההשערה בדבר הקדמת הבחירות רצו רבים מהם אל המפלגות הפוליטיות "הישנות", וכמה מהם כבר סגרו דילים עם חלק מראשי המפלגות להתמודד במסגרתן. נראה כי המהלך של נתניהו טרף את הקלפים. עם התחדשות המחאה, כיצד יסבירו זאת אותם פעילים?

 

מצפה לנו קיץ רותח?

השאלה החשובה לקיץ הקרוב היא: מהו מצבו של מעמד הביניים, שהיה הרוח החיה של מחאת קיץ 2011? עד לפצצת ממשלת האחדות, היה נדמה שאותו מעמד חש כי המחאה הגיעה לקִצּהּ. למרות התמיכה המסיבית שקיבלו ראשי המחאה - הם לא השכילו לנצלה להישגים משמעותיים, ושבו לכור מחצבתם, המערכת הפוליטית הישנה, בניסיון להשפיע מבפנים.

 

ואז החליטו נתניהו ומופז לטרוף את הקלפים הללו ולשנות את התחזיות לקיץ הקרוב. כעת נראה שהכול תלוי ביכולת גיוס המשאבים והניעות הפוליטית של אנשי המחאה. האם ישכילו לנצל את המצב החדש, או שאולי ימשיך נתניהו לשלוט בשקט עם הקואליציה הרחבה ביותר בתולדות מדינת ישראל? כך או כך, נראה שמצפה לנו קיץ רותח. האות לכך ניתן כבר אמש.

 

ד"ר הני זובידה, מרצה בחוג למדע המדינה, המכללה האקדמית עמק יזרעאל

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקיץ שעבר בכיכר המדינה
צילום: בן קלמר
צילום: גדי דגון
התחזית לקיץ השתנתה. הני זובידה
צילום: גדי דגון
מומלצים