שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

קצינים בדימוס: המשטרה הוזנחה, הציבור הופקר

איך עוצרים את האלימות ומחזירים את הביטחון לרחובות? אריה עמית מזהיר כי "בני 9 לא מתחילים בילוי בלי אלכוהול", מאשים את ההנהגה ומצביע על הבעיות: "מתנדבים במקום שוטרים לא מתמודדים עם עבריינים". אסף חפץ מציע לתת סמכויות לרשויות

רצח בבאר-שבע, רצח ברחובות, רצח בבת-ים, רצח בנתניה, אונס בגן העיר. המקרים האלימים שאירעו בסופי השבוע האחרונים ברחובות ישראל הפכו את המשטרה למוקד הטרוניות העיקרי בקרב הציבור. אבל המשטרה יכולה בכלל לעצור את האלימות המשתוללת? ואיך מחזירים את הביטחון לרחובות? פנינו אתמול (יום א') לשלושה קציני משטרה בדימוס, והתשובות שהם נתנו אינן מעודדות.

 

השתוללות הפשע ברחובות - דיווחים אחרונים ב-ynet:

האנס בחניון אמר לנער: אם אתה גבר, צא החוצה

חשד: לקח בת 7 מגן משחקים - ותקף אותה מינית

חשד: זעם על הרעש מאתר הבנייה - ודקר בחֶרֶב

ש' משחזרת: "הגרוש היכה בי בסלע ובמברג לעין"

אחיו של הנרצח בנתניה: "הוא מת לי בידיים"

המפכ"ל על הרצח בב"ש: נטפל בבעיות אמינות

 

ניצב בדימוס אריה עמית מזהיר כי "בתנאים שבהם אנו חיים, אין סיכוי להחזיר את הביטחון לרחובות". עמית שכיהן בתפקידו האחרון במשטרה כמפקד מחוז ירושלים מטיח את האשמה בממשלה. לדבריו, "לאורך שנים, ההנהגה בישראל לא מודה בבעיות, גם אם הן קשות, כי מפחדים להסתבך איתן - מה שמנציח ומחמיר אותן. בנוסף, לא מודים שהאלכוהול הפך בעיה ברמה מסוכנת מאוד ושהוא מקדם אלימות יותר מסמים. ילדים בני 10-9 לא מתחילים בילוי בלי לתדלק את עצמם".

 

עמית מצביע גם על התעלמות מאוכלוסיות בעייתיות. "בקרב ערביי ישראל, בעיקר בקרב הצעירים שם, השנאה למדינת ישראל היא כבר לא עשבים שוטים. היא מחוללת אלימות כבדה מאוד. גם אוכלוסיית המסתננים מאפריקה כוללת עשרות אלפים, שאין להם שום מחויבות כלפי המדינה והם מחוללי אלימות ועבריינות בשיעור גבוה מאוד. לא מודים ובטח שלא מטפלים בזה. בגלל חולשת ההנהגה, האווירה שנוצרת היא של 'אין דין ואין דיין'".

 

נרצח בגיל 17. אורגיל מואטי ()
נרצח בגיל 17. אורגיל מואטי

 

לתפישתו של עמית, הזנחת המשטרה מהווה את הגורם המשמעותי ביותר לבעיה. לדבריו, "במהלך הרבה מאוד שנים, האוכלוסייה הלכה וגדלה, אבל המשטרה לא גדלה בהתאם. היו ניסיונות נואשים לגשר על הפערים. יחידות הסיור וניידות הכחול-לבן שפעם היו טווס רב-צבעים, הפכו היום לתרנגול מרוט נוצות וצולע על רגל אחת. במקום שוטרים אמיתיים אתה מוצא בלילות מתנדבים וילדים וילדות של שירות החובה במשטרה (שח"ם)".

 

לדברי ניצב עמית, מספר השוטרים בישראל קטן בכ-50 אחוזים ממספר השוטרים לאלף איש בעולם המערבי. "הגוף שמהווה חוד החנית לטיפול עבירות ברחוב מחוסר שרירים", מסכם עמית ומצביע גם על בעיית מוטיבציה: "בשל תנאי עבודה בלתי אפשריים וריבוי התלונות מצד יפי נפש כלפי השוטרים המבצעיים, נוצרה בעיה קשה מאוד עם רצונם של השוטרים בכלל להתמודד עם עבריינים".

 

נרצח מתחת לביתו. גדי ויכמן (צילום רפרודוקציה: הרצל יוסף) (צילום רפרודוקציה: הרצל יוסף)
נרצח מתחת לביתו. גדי ויכמן(צילום רפרודוקציה: הרצל יוסף)

 

ניצב בדימוס משה מזרחי שכיהן כראש אגף חקירות ומודיעין, סבור כי ניתן לעשות שינוי, אך מתנה זאת בעיקר בסדרי הכוחות. לדבריו, "הממשלות השונות הפריטו את האחריות לביטחון האישי, אני מסתכל על משטרת ישראל ואומר 'אלוהים אדירים'". גם מזרחי תוקף את ההנהגה ומאשים אותה בפופוליזם: "כשיש אינטרס אין בעיה לשפוך מאות שוטרים. מקימים יחידות ארציות בִּן לילה, אבל תקנים קבועים אין. שוטרים נלקחו ליחידות ארציות מבלי שתהיה להם נגיעה ממשית לביטחון אזרחי".

 

מזרחי מציין בדבריו את יחידות הסיור שפועלות 24 שעות ביממה ואמורות לתת מענה לכל פנייה שמתקבלת דרך מוקד החירום 100 של המשטרה. "לקחו את עמוד השדרה, הגולני של משטרת ישראל, והפכו אותו לסמרטוט. כוח האדם הוא לעג לרש, השוטר לא נמצא ברחוב. ישנם 2,000 שוטרים כאלה ועוד 1,000 תקני שח"ם, שמכסים את כל המדינה לאורך כל היממה, שעה שיש צורך ב-5,000 שוטרים מקצועיים ומוכשרים".

 

"אין הרתעה" 

מזרחי הוסיף כי "ניידות מסיירות עם שוטר ופקח או שוטר וחייל שח"ם או מתנדב. זה בשביל למלא את הבור הענק, אני לא מזלזל באנשים אבל אלה ניידות שאמורות להיות בחזית הראשונה. כך היו עושים את זה גם בצה"ל?! שום סטטיסטיקה לא תשנה את המציאות, גלי האלימות מתחילים משטויות שלא מטופלות ואם אין הרתעה ואין נוכחות, זה המצב".

 

קצין אג"מ בדימוס גם קושר את היעדר ההרתעה עם ענישה לוקה בחסר. לדבריו, "הכלא פה הוא כבר לא כלא. תוך זמן קצר קוצבים כאן את עונשו של רוצח ומוציאים אותו לחופשות אחרי עשר שנים. מאסר עולם הופך לבדיחה עגומה. יש צורך בהרתעה רצינית, גם במישור הזה".

 

"בעיה חברתית" 

אסף חפץ, שהיה המפכ"ל ה-12 של המשטרה, מאמין שהפתרון לא צריך לבוא בעיקרו מכיוון המשטרה. "הבעיה היא בעיקר חברתית", אומר חפץ. "החברה מייצרת מצבים שהמשטרה צריכה להגיב עליהם. הניסיון לפתור את הבעיה על ידי פנייה למשטרה בלבד אינו נכון. גם אם המשטרה תעצור יותר מקרים, היא לא יכולה למנוע את היווצרותם".

 

חפץ טוען כי "הרשות המקומית וכל המערכות הכפופות אליה צריכות לייצר פחות עבריינות ופחות אירועים כמו שאנחנו רואים בדמות שתייה בפארקים. למערכת הזאת יש לחבר מערכת אכיפת חוק שמגיבה מהר ויוצרת הרתעה, הן למתרחש והן באמצעות מערכת המשפט".

 

חפץ מציין כי מדובר בתהליך שמתרחש בכל העולם - למעט בישראל. "המודל שלנו לקוי, אנחנו רואים את המודל המקומי החזק בניו יורק שעשה מהפך. לשלטון המקומי שם יש אחריות, סמכות, גמישות תקציבית והוא זה שמצליח לשנות מצב קיים. מחוסר ביטחון לביטחון, מפגיעה כלכלית לכלכלה חיובית".

 

ולגבי מערכת אכיפת החוק, חפץ סבור כי היא מרתיעה רק את שומרי החוק ולא את העבריינים. "לגבי העבריינים, צריך לחפש את הבעיה במערכות החברתיות והחינוכיות, וגם את זה לעשות דרך המערכת המקומית שיוצרת את המצב. אם נולדו איקס ילדים, יש לבדוק כמה מהם יהיו עבריינים באחוזים, להקטין את מספרם ולעבור על זה ברמה החינוכית-סוציאלית. רק במקום ניתן לעשות זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אין דין ואין דיין". עמית
צילום: עוז מועלם
"כוח האדם הוא לעג לרש". מזרחי
צילום: דן בלילטי
"המודל שלנו לקוי". חפץ
צילום: ירון ברנר
מומלצים