שתף קטע נבחר

דגן בעד שינוי שיטת הממשל: חשש לקיום המדינה

ראש המוסד לשעבר הציג לסטודנטים את עיקרי מתווה עמותת "יש סיכוי" בראשותו, שמקדמת את שינוי שיטת הממשל. "מפלגות סקטוריאליות מכתיבות את סדר היום הציבורי", טען והוסיף כי "70 אחוז מהחלטות הממשלה לא מבוצעות"

מאיר דגן, ראש המוסד לשעבר, הציג היום (ב') לסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב את המתווה שגיבש לשינוי שיטת הממשל בישראל - הכולל את העלאת אחוז החסימה, צמצום הממשלה ואיסור על ח"כים לכהן כשרים. "אין לממשלה היום יכולת באמת לשלוט", הסביר והביע חשש ששיטת הממשל הנוכחית תוביל לאיום על קיום המדינה. ynet העביר את דבריו בשידור חי.

 

עוד בערוץ החדשות:

ליברמן נגד "חוק הריתוק", ביקורת בתוך קדימה

דרמה: סיבוב שני בהצבעה על מבקר המדינה 

 

"70 אחוז מהחלטות הממשלה לא מבוצעות", אמר דגן בפתח דבריו, "וחלק מתבצעות על-ידי שרים בנקודות שנוח להם. רמת ניצול התקציב היא איננה מלאה. יש שרים שחוסכים כסף. האמת היא שהם לא עומדים בתוכניות העבודה ובמדיניות וביעדים שהממשלה הציבה לעצמה. התכנון הוא לקוי, אין תכנון ארוך טווח".

 

לדברי ראש המוסד לשעבר, ישראל הגיעה למצב שבו "מפלגות סקטוריאליות מכתיבות את סדר היום הציבורי. היציבות השלטונית לא קיימת במדינת ישראל". הוא הזכיר את סוגיית שירות החרדים בצה"ל ואמר כי נוצרה "שחיקה ששחררה אוכלוסיות שלמות משירות בצבא". 

 

דגן טען כי בישראל אין הפרדת רשויות ראויה. "יש בממשלה 29 שרים, אחד מהם הוא לא ח"כ, ו-11 סגני שרים שהם ח"כים. קרוב ל-40 ח"כים זזו מהרשות המחוקקת למבצעת. שלטון דמוקרטי בנוי על הנחת עבודה של הפרדת רשויות, אצלנו אין הפרדת רשויות אלא העמסת רשויות".

 

עם זאת, הוא הדגיש כי "קשה לבוא בטענות לראש הממשלה" משום ש"כל בוקר מחדש הוא צריך לוודא שהקואליציה שלו שלמה ובמציאות הזו אנו דורשים ממנו לטפל בכל האתגרים". לדבריו, "אין יכולת בעצם היום לממשלה באמת לשלוט, ויש לה קושי לקבל החלטות פוליטיות".

 

"הפוליטיקה הישראלית תיראה אחרת" 

דגן ציין כי בתוך המערכת הפוליטית קיימים גופים שרוצים לשנות את מהותה של המדינה, ולכן "אם נמשיך בשיטה הזו אנו עשויים להגיע לרגעים ונקודות שהחשש מעצם קיומה של המדינה הוא לא תיאורטי אלא בעיה שמחכה לנו בקצה היום אם הליקויים לא יתוקנו".

 

דגן מציג את המתווה לשינוי שיטת הממשל (צילום: חגי דקל) (צילום: חגי דקל)
דגן מציג את המתווה לשינוי שיטת הממשל(צילום: חגי דקל)

 

דגן הציג לסטודנטים את המתווה של עמותת "יש סיכוי" בראשותו, שפועלת לשינוי שיטת הממשל ואף גיבשה הצעת חוק בנושא. עיקרי השיטה כוללים את הגבלת כהונת ראש הממשלה לשתי קדנציות (רצופות) וממשלה בת 16 שרים בלבד. על פי השיטה המוצעת, ראש הממשלה יהיה ראש המפלגה הגדולה ביותר ברוב של 40% מהקולות לפחות (אם לא יהיה סיבוב שני), והדחתו תוכל להתרחש רק ברוב מיוחד של 61 אחוז מחברי הכנסת. "אם נשנה את השיטה נגיע למציאות שבה הפוליטיקה הישראלית תיראה אחרת", העריך.

 

דגן מציע להעלות את אחוז החסימה משני אחוזים לשלושה, ולקיים בחירות בשיטה שתשלב בחירה יחסית ואזורית. הממשלה, לפי תפיסתו, תורכב מאנשי מקצוע שאינם ח"כים (ח"כ שיתמנה לכהונת שר יחויב להתפטר מהכנסת), ומינוי השרים יתבצע על ידי ראש הממשלה בכפוף להליך שימוע ציבורי. "לא נכון ששרים יהיו ח"כים, הם צריכים להיות אנשים שיכולים להקדיש את כל זמנם לתפקידם", הסביר.

 

על התקיפה באיראן: "לא לדון רק בחדרים סגורים"

למרות ההתבטאויות החריפות שהשמיע בעבר כלפי ראש הממשלה, אמר דגן שישמח לתמוך בבנימין נתניהו ובשאול מופז אם יובילו שינוי בשיטת הממשל ולחוק גיוס לכל. לדבריו, "תפקידנו הוא לפקח מצד אחד ומצד שני לתת להם ההזדמנות להוכיח שהם אכן רציניים ולתת להם את הקרדיט - אבל להיות עם עין פקוחה לוודא שהתהליך לא הופך לבדיחה".

 

"שהתהליך לא יהפוך לבדיחה". נתניהו ומופז (צילום: AP) (צילום: AP)
"שהתהליך לא יהפוך לבדיחה". נתניהו ומופז(צילום: AP)

 

הוא נשאל אם בכוונתו להצטרף בעצמו למערכת הפוליטית והשיב: "אני מודה

שהרצון שלי להיות פוליטיקאי הוא קטן. זו עבודה קשה ומה לעשות, היא לא מתאימה לי. אם החברים ירצו להפוך לתנועה פוליטית, אני מתחייב לתמוך בה, אבל אני רואה את עצמי בשלב הזה פועל מבחוץ".

 

ראש המוסד לשעבר התבקש גם להסביר את התבטאויותיו נגד תקיפה באיראן והסביר: "במדינה שלנו, עם האתגרים שיש לנו, ראוי שבחלקם יהיה דיון ציבורי גלוי. לא מקובל עליי שיהיו דיונים רק בחדרים סגורים". הוא הוסיף: "אני לא מוכן שנלך למלחמה על הבית בתחושה שאולי אנחנו הולכים להפסיד את הבית, ולכן דיונים כאלה ראוי שיעשו אותם בציבור. כמובן שלא צריך לחשוף סודות. החובה המוסרית שלי, בגלל הנאמנות למדינת ישראל, היא לעלות דיונים כאלה לדיון ציבורי, ולא אכפת לי מי אוהב את זה ומי לא".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"העמסת רשויות במקום הפרדת רשויות". דגן
צילום: חגי דקל
מומלצים