שתף קטע נבחר

צילום מועשר: קודאק הפעילה כור גרעיני בניו יורק

מתחת לאפם של התושבים בעיר רוצ'סטר בניו יורק, הפעילה חברת קודאק כור מחקר גרעיני במשך 30 שנה, בו הוחזק אורניום מועשר ברמה גבוהה. הוא פורק לפני חמש שנים

איראן יכולה ללמוד ממנה: חברת קודאק צברה מוניטין כענקית בתחום הצילום, אך מי ידע שהיא שולחת ידה גם בתחום הגרעין? במשך 30 שנה הפעילה החברה כור מחקר גרעיני במרכז העיר רוצ'סטר שבמדינת ניו יורק, מתחת לאפם של התושבים.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

הנרי קיסינג'ר מושש בשדה"ת: 'איש לא זיהה אותו'

באן קי מון שבר יד במשחק כדורגל עם דיפלומטים

 

בחברה אמנם מתעקשים כי דבר קיומו של הכור פורסם בכתבי עת מקצועיים, אך עדיין הציבור לא היה מודע לכך שבמתחם שלה בעיר פעל כור תת-קרקעי שעשה שימוש ביותר מ-1.5 קילוגרמים של אורניום מועשר ברמה גבוהה.

 

לפי הפרסומים באתר democrat and chronicle, הכור פעל עד לפני חמש שנים, ושימש לייצור ניוטרונים לצורך ניסוי ופיתוח של חומרי צילום. בחברה הדגישו כי המתקן לא היה תחנת כוח, ולא היווה סכנת פיצוץ. "שום דבר מעולם לא דלף", אמר בחברת איסטמן קודאק ושות'. "המבנה היה בטוח לחלוטין".

 

הכור האיראני בבושהר. אפילו עליו היה ידוע יותר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הכור האיראני בבושהר. אפילו עליו היה ידוע יותר(צילום: רויטרס)

 

האורניום הוחזק בבונקר מאחורי קירות בטון בעובי 60 סנטימטרים, תחת אבטחה כבדה ובכפוף לבדיקות קפדניות – הכול ללא ידיעת התושבים באזור. הרשויות הפדרליות, יש לציין, דווקא היו מודעות לקיומו של המתקן וכאשר החברה ביקשה לסגור אותו, הן דרשו ממנה להצהיר מפורשות כיצד היא מתכוונת להיפטר מהחומרים המסוכנים.

 

בקודאק גם הבהירו כי מעולם לא ניסו להסתיר את העובדה שהם מפעילים כור מחקר, והוא הוזכר – גם אם לא מפורשות – במספר כתבי עת מקצועיים, במאמרים ובמסמכים רשמיים שהיו זמינים לעיון הציבור באינטרנט. "זו הייתה עובדה ידועה, אך לא כזו שהופצה ברבים", אמר אלברטו פילו, חוקר לשעבר בקודאק, שעבד בכור במשך 20 שנה.

 

דובר החברה, העומדת בפני פשיטת רגל, הודה כי אינו בטוח שהחברה אי פעם הודיעה לציבור על מיקום המתקן הגרעיני או עדכנה בכך את המשטרה המקומית, מכבי האש והיחידה לטיפול בחומרים מסוכנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור סייע בפיתוח סרטי צילום
מומלצים