שתף קטע נבחר

דרום אפריקה הורתה לסמן מוצרים מההתנחלויות

שר המסחר והתעשייה בדרום אפריקה הודיע כי בכוונתו לאסור על סימון מוצרים שמקורם בשטחים כאילו הם יוצרו בישראל. הצעד הגיע בעקבות מאמץ של ארגונים פלסטיניים נגד מוצרים של חברת "אהבה". יו"ר מועצת יש"ע בתגובה: "כמה לא מפתיע שמי שקיבל את ההחלטה הוא שר יהודי שמאלן קיצוני"

לאחר מאמץ משותף שנמשך יותר משנה של ארגונים פלסטיניים וארגוני זכויות אדם בדרום אפריקה, הודיע משרד המסחר והתעשייה של דרום אפריקה כי בכוונתו לאסור את סימונם של מוצרים שמקורם מעבר לקו הירוק כאילו הם יוצרו בישראל. כך נודע היום (שבת) ל-ynet.

 

דרום אפריקה אינה אוסרת בשלב זה מכירה של מוצרים מההתנחלויות, אבל הסוחרים יידרשו לסמן את המוצרים הללו בסימון מיוחד שיבהיר שיוצרו מעבר לקו הירוק. אם אכן תיושם ההחלטה, ממשלת דרום אפריקה תהפוך לראשונה בעולם שמורה על נקיטת צעד כזה.

 

חלק מהצו שעליו חתם שר המסחר הדרום אפריקני  ()
חלק מהצו שעליו חתם שר המסחר הדרום אפריקני

 

עוד בחדשות ynet:

 

בהודעה שפרסם שר המסחר והתעשייה הדרום אפריקני, ד"ר רוב דיוויס, נכתב כי "צרכנים בדרום אפריקה אינם צריכים להיות מוטעים, ולהאמין שמוצרים שמקורם בשטחים הפלסטיניים הכבושים, הם מוצרים שמקורם בישראל". הוא הדגיש במכתבו כי נטל ההוכחה על מקור המוצרים יוטל על הסוחרים.

 

השר ציין במכתבו כי ממשלת דרום אפריקה מכירה במדינת ישראל רק בתוך הגבולות שסומנו על-ידי האו"ם בשנת 1948. הוא ציין כי הארגונים שפנו אליו מחו על כך שחברת "אהבה", המייצרת מוצרים קוסמטיים בצפון ים המלח, וכך גם חברות ישראליות שמייצאות למדינה האפריקנית משקאות קלים וטכנולוגיות - משווקות בדרום אפריקה מוצרים אשר נטען שיוצרו בישראל, ולא בשטחים.

 

הפלסטינים מרוצים: "צעד ראשון משמח"

בהודעתו הרשמית, שעליה חתם ב-1 במאי, מזמין שר התעשייה את הציבור לשלוח את תגובותיהם בנוגע להחלטה, והיא צפויה להיכנס לתוקפה בתוך 60 יום מרגע פרסום ההודעה.

 

יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, אמר ל-ynet בתגובה להחלטה: "כמה לא מפתיע שמי שקיבל אותה הוא שר המסחר והתעשייה של דרום אפריקה, רוב דיוויס, יהודי ושמאלן קיצוני. הוא שוב מוכיח שיהודים מהשמאל הקיצוני מובילים בחדווה רבה את מסע התעמולה נגד מדינת ישראל. כך ג'יי סטריט בארה"ב וכך דיוויס והשופט ריצ'רד גולדסטון בדרום אפריקה. אנחנו נתגבר".

  

ברשות הפלסטינית קיבלו, כצפוי, בסיפוק את ההודעה. מוחמד חטיב, רכז הוועדה המתאמת של המאבק העממי ותושב הכפר הפלסטיני בילעין, אשר היה מעורב במאמצים לקידום ההחלטה, אמר כי "בסיס ההחלטה הוא ההכרה בעוול שנגרם לנו הפלסטינים על-ידי הכיבוש וההתנחלויות, וכי הסיפוח דה פקטו של האדמות שלנו - כמו גם ההתנחלויות עצמן - אינו חוקי. זהו צעד ראשון משמח, שהמשכו ההגיוני והראוי יהיה איסור על שיווק המוצרים הללו בדרום אפריקה, גם אם יסומנו באופן ברור".

 

בחודש שעבר הודיעה רשת הסופרמרקטים הבריטית "קו-אופרטיב גרופ" כי תחרים לחלוטין סחורה מההתנחלויות. הרשת הקמעונאית החמישית בממלכה הבריטית כבר החרימה בעבר מוצרים מההתנחלויות ב-2009, אך החליטה להפסיק לחלוטין מגע עם ספקים ישראלים הבאים במגע עם יצרנים מיהודה ושומרון.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלסטינים שורפים מוצרים מההתנחלויות (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים