שתף קטע נבחר

השופטת נגד המדינה: כוחנות מול "קפטן ג'ורג'"

לאחר שפרקליטות המדינה פנתה למפקד מחוז ירושלים במשטרה, מפקדו של "קפטן ג'ורג'", כדי להשיג מידע אודותיו מבלי לבקש אישור מבית המשפט, תקפה שופטת המחוזי: "זה חמור להפליא, זה פסול להפליא. כאזרחית אני מודאגת מאוד"

"הפרקליטות יזמה פעולה כוחנית ופסולה וניצלה את זכויותיה כריבון". כך קבעה הבוקר (א') שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב דליה גנות, במסגרת תביעת הנזיקין שהגיש "קפטן ג'ורג'" נגד המדינה. הצדדים זומנו לדיון דחוף לבקשת נציגי התובע, שגילו כי הפרקליטות פנתה למפקד מחוז ירושלים לקבל מידע על "קפטן ג'ורג'", פקודו, וזאת מבלי לבקש אישור לכך מבית המשפט. בינתיים, הצדדים הסכימו להליך גישור.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

ליל קרבות "חסר תקדים": חוסל גיסו של אסד?

קנדה: הטרנסג'נדרית ב-12 הסופיות במלכת היופי

ליברמן מזהיר: האיראנים רק מרמים בשיחות

 

"קפטן ג'ורג'", שהיה חוקרו הראשי של המחבל מוסטפה דיראני והואשם כי היה אחראי להתעללות בו ולמעשי אונס שעבר, הגיש תביעת נזיקין נגד מדינת ישראל ומשרד הביטחון, שבה דרש פיצוי בסך 5.5 מיליון שקלים בטענה שמפקדיו היו אחראים. דיראני, בכיר חיזבאללה, נחטף לישראל במבצע שנערך בשנת 1994 כ"קלף מיקוח", במטרה לאסוף מידע על מיקומו של הנווט השבוי רון ארד. הוא שוחרר במסגרת עסקת חילופי השבויים בשנת 2004, שבה הוחזרו לישראל החטוף אלחנן טננבוים וגופות שלושה חיילים. 

 

"ג'ורג'" בבית המשפט היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"ג'ורג'" בבית המשפט היום(צילום: מוטי קמחי)
 

לאחר שגילה עו"ד אפי נווה, המייצג את "קפטן ג'ורג'" כי המדינה פנתה למפקד מחוז ירושלים כדי לקבל מידע אודותיו, פנה נווה לבית המשפט כדי לבטל את המהלך בטענה שהמדינה עשתה שימוש לרעה בסמכותה כריבון. השופטת פסקה: "זה חמור להפליא, זה פסול להפליא, אני כאזרחית מדינת ישראל מודאגת מאוד". 

 

היא התריעה בפני נציגי פרקליטות המדינה: "תבדקו את עצמכם ואת ההתנהלות שלכם. אתם לא נתבע רגיל, אתם מדינת ישראל. אני מצפה למינימום של סטנדרט התנהלות מוסרית וראויה". זאת נוכח העובדה כי "המדינה אינה רשאית לקבל בשום פנים ואופן כל תיעוד כלשהו המתייחס לתובע לרבות תיקים אישיים וכל תיעוד אחר אלא לאחר הגשת בקשה לבית המשפט וקבלת החלטה". 

 

ניצול זכויות המדינה כריבון

עורכת הדין אירית קלמן ברום המייצגת את המדינה, טענה כי אנשיה ביקשו לדבר עם מפקד המחוז בטלפון. לדבריה, פגישה עם מפקד מחוז ירושלים נועדה לברר את הטענות שהעלה התובע ג'ורג' באשר לתפקודו. אנשיה פנו לייעוץ המשפטי של המשטרה והופנו למפקד מחוז ירושלים כדי לתאם פגישה. ברום הבהירה כי בכל תיק נזיקין נוהגים כך במטרה לברר פרטים ועובדות על התובע.  

 

אולם השופטת גנות השתמשה במילים חריפות ואף תקפה את התנהלות המדינה: "אין לי כל ספק שזימון מפקד מחוז ירושלים מהווה פעולה כוחנית ופסולה של מדינת ישראל, שמנצלת את זכויותיה כריבון". עוד הוסיפה: "לא שמעתי שנתבעים מזמנים לפגישה מעבידים של תובעים על מנת לדון עמם בתפקודם של התובעים מבלי להגיש בקשה בנושא לבית המשפט".  

 

השופטת הסבירה: "מן הראוי היה למדינת ישראל להימנע ממדיניות זו, שאיננה מכבדת את הפרקליטות ופוגעת בהיגיינה הציבורית ובניהול תיק זה. יש להצר על ניסיונה של הפרקליטות ושל המדינה להשיג ראיות אשר ישרתו את מטרותיה בדרך לא דרך ולמעשה בדרך פסולה".

 

השופטת גנות המשיכה ומתחה ביקורת על התנהלות המדינה וכתבה: "אילו הייתה הפרקליטות משקיעה את המאמצים שהיא משקיעה במאמצי ה'לחימה' בתובע כדי להגיע איתו להסדר כלשהו, הייתה מיטיבה לעשות. הנני מצרה על כי הדבר לא נעשה".

 

היא הבהירה כי היא מצפה לביטול הפגישה בין הפרקליטות או מי מנציגיה לבין מפקד מחוז ירושלים: "כל מידע שיתקבל במסגרת פגישה זו יקבל את הערך הראייתי הראוי בהתחשב בעובדה שמפקד מחוז ירושלים אינו יכול לסרב לזימון לפגישת הפרקליטות מטעם מדינת ישראל".

 

"ג'ורג'" תבע את מדינת ישראל בעקבות פרשת דיראני, שבגינה הופסק שירותו בצה"ל. המדינה ייחסה לו ביצוע חקירה שלא כדין, אך בעקבות קלטת שנחשפה בתוכנית "עובדה", שבה נראה מפקדו של התובע, מפקד יחידת 504 של המודיעין, שמנהל בעצמו את החקירה, הגיש "ג'ורג'" תביעת נזיקין.

 

"ג'ורג'" הזכיר כי בעקבות תלונתו של דיראני, נפתחה נגדו חקירה בפרקליטות הצבאית ובתומה הוחלט שלא להאשימו. למרות זאת, הוא הודח מהצבא, וכאשר ניסה לטהר את שמו, פנה לבג"ץ בדרישה שיורה לחשוף את קלטות החקירה. "46 קלטות הועברו, אך הקלטת הכי חשובה הוסתרה במשך שנים, ונחשפה רק לאחרונה בדרך לא דרך ובה רואים את מפקד היחידה שחוקר ומאיים על דיראני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ג'ורג'" בבית המשפט
צילום: מוטי קמחי
עו"ד נווה. דיון דחוף
צילום: עידן מילמן
השופטת גנות
צילום: אתר בתי המשפט
מומלצים