שתף קטע נבחר

ידלין: לא למהר ולהכריז על כישלון מול איראן

בזמן שבטהרן הוכרז על הסכם פיקוח חדש על מתקני הגרעין של איראן, ראש אמ"ן לשעבר ביקש לבחון לעומק את התוצאות וחשף: ישראל מעריכה שיש עוד שנה לפצצה, ארה"ב שנה וחצי

"הצמרת המדינית והצבאית של ישראל עשתה את הדבר הנכון כשהכינה אופציה צבאית אמינה (לתקיפת איראן)", כך אמר הבוקר (יום ג') ראש אמ"ן לשעבר, אלוף (מיל') עמוס ידלין, במקביל להודעת ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על השגת הסכם פיקוח חדש עם איראן.

 

איראן בדרך לגרעין - כותרות אחרונות ב-ynet: 

 

בכנס בהרצליה שעסק באתגרי חיל האוויר לאור השינויים במזרח התיכון, ידלין העריך ש"לאיראן יש כבר היום יכולת לייצר נשק גרעיני בגלל כמויות האורניום המועשר בדרגה נמוכה שצברו. עכשיו זה רק עניין של החלטה. אם המנהיג העליון יחליט שהוא רוצה לייצר פצצה מיד, המדענים והמהנדסים האיראנים יוכלו לעשות זאת בתוך שנה לפי הערכה ישראלית ובתוך שנה וחצי לפי הערכת ה-CIA, סוכנות הביון המרכזית האמריקנית".

 

 ידלין והדגיש כי "השימוש באופציה הצבאית הזו מחייב אותנו להתחשב תחילה במה שיקרה לא רק בטווח המיידי אלא בעוד 10 שנים. איראן תוכל לחדש את פיתוח הגרעין, ולכן בשיקולים אם לתקוף או לא לתקוף צריכה ישראל להתחשב בדעתם של האמריקנים וביחסה של הקהילה הבינלאומית לתקיפה". לדבריו, "אנחנו נהיה זקוקים להם לאור ההתפתחויות שיהיו באזור אחרי שתהיה תקיפה באיראן, אם תהיה תקיפה".

 

ראש סבא"א ונציג איראן לשיחות הגרעין (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש סבא"א ונציג איראן לשיחות הגרעין(צילום: AP)
 

להערכתו, תקיפה באיראן תדחה את תוכנית הגרעין האיראנית ב-3 עד 5 שנים, אבל אחר כך יהיה צורך להמשיך את הלחץ על איראן ואת זאת ישראל לא תוכל לעשות לבדה. ידלין הוסיף כי לא צריך למהר ולהגדיר ככישלון את השיחות הנוכחיות בין איראן לחמש החברות במועצת הביטחון וגרמניה, אלא לבחון אותן בצורה יסודית. "עלינו לראות אם קיץ 2012 מביא לנו עסקה סבירה או שנצטרך להפעיל אופציות אחרות", אמר.

 

ידלין, ראש המטה בחיל האוויר לשעבר, התכוון במפורש לתקיפה ישראלית אפשרית באיראן. הוא הציע לבחון את תוצאת השיחות לאור שלוש נקודות קריטיות:

 

סילוק של כ-6 טון אורניום מועשר בדרגה של 4.5% למקום שבו איראן לא תוכל להשתמש בו, אמר ידלין, לא יספיק, משום שהאורניום שהועשר לדרגה של 20% הוא זה שמסכן את שלום העולם, ויאפשר לאיראן לייצר מספר ראשי נפץ גרעיניים. "הוצאת העז של ה-20% לא תביא פתרון".

 

קיומו של האתר ליד העיר קום מאפשר לאיראנים, לטענת ידלין, להכניס למרחב חסינות ולהעשיר אורניום ברמה גבוהה מבלי שאפשר יהיה לפגוע בהם. "סגירת המתקן סוגרת את אזור החסינות", אמר נחרצות. 

 

הסדרים הדוקים וקפדניים, שיישומם יפוקח על ידי סבא"א.

 

"כל הסכם שיכיל את שלושת המרכיבים האלה הוא הסכם סביר", אמר ידלין, יממה לאחר שראש הממשלה ושר הביטחון קראו לדרישות נוקשות בהרבה. ראש אמ"ן לשעבר סבור שאם לא יושג הסכם סביר, אז תהיה לישראל לגיטימציה בינלאומית לדרוש שימוש באופציות אחרות.

 

עוד הוא התייחס לעימות הפנימי בטהרן. הנשיא מחמוד אחמדינג'אד, לדבריו, כבר למעשה אינו רלוונטי עקב חילוקי דעות אידיאולוגיים ופרקטיים עם המנהיג העליון עלי חמינאי. ידלין צופה שאחמדינג'אד יודח מהנשיאות בבחרות שיערכו ב-2013.

 

הסכם ופסימיות ישראלית

מוקדם יותר היום הודיע ראש סבא"א, יוקיה אמנו, כי הושג הסכם חדש, "שייחתם בקרוב עם איראן", בנוגע לפיקוח על תוכניתה הגרעינית. בתום ביקור מפתיע בן יומיים שערך בטהרן, שכלל פגישות עם בכירים איראניים, מסר אמנו כי "הוחלט לסיים ולחתום על הסכם". הוא הוסיף כי יש לעבוד על מספר פרטים נוספים שטרם נסגרו, אך הדגיש כי גם על פי איראן, הם לא צפויים למנוע את החתימה הסופית.

 

בישראל עדיין לא התייחסו באופן רשמי להודעה, אך פקידים בדרג המדיני אמרו כי "אלא אם הושג סיכום שלפיו יהיה פיקוח על כל מתקני הגרעין האיראניים - ההסכם הזה לא מעורר אופטימיות. כשהאיראנים מסכימים לפיקוח, זה אומר

או שהפסיקו את הפעילות באותם מתקנים שהם מוכנים לפתוח לפיקוח, או שעשו תרגילים אחרים".

 

על פי ידלין, שהתייחס לנושא בפתיחות יוצאת דופן, ישראל צריכה להפעיל את כוחה במלוא עוצמתו ובמלוא יכולותיו במלחמות הבאות. לדעתו, העובדה שבמהלך מלחמת לבנון השנייה לא תקף חיל האוויר תשתיות לאומיות בלבנון בגלל לחץ אמריקני על ממשלת ישראל - הייתה שגיאה. לדבריו, "האמריקנים שלחצו עלינו לא לתקוף מחשש לשלומה של ממשלת סניורה (פואד סניורה, ראש ממשלת לבנון בתקופת המלחמה, רב"י), שכחו לדאוג לשלומה של ממשלת אולמרט".

 

ידלין עומד כיום בראש המכון למחקרים אסטרטגים ליד אוניברסיטת תל-אביב.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמוס ידלין
צילום: ירון ברנר
מומלצים