שתף קטע נבחר

מאבק אזרחי ברשת: העברות התקציב נחשפו

משרד האוצר שחרר היום לרשת את אחד ממאגרי המידע הרגישים והמעניינים ביותר הקשורים לקביעת סדר העדיפויות החברתי בישראל - קובץ המרכז את העברות התקציב שנעשו בשנת 2011. מסתבר כי ההחלטה לשחרר את הקובץ התקבלה לאחר שקבוצה של אזרחים הקימה אתר פרטי שבו נחשף המידע

היום (ג') חשפו משרד האוצר והשר הממונה על הקשר עם הציבור, מיכאל איתן, את האתר החדש שבו מוצגות בפני הציבור כל העברות התקציב שנעשו בשנת 2011. 

 

מטרתו המוצהרת של האתר היא לחשוף לעיני הציבור את אחד התהליכים המשמעותיים והשנויים ביותר במחלוקת בקביעת סדר העדיפויות החברתי במדינת ישראל. זהו תהליך שבו מעביר משרד האוצר, באישורם של קומץ חברי כנסת, כסף ממשרד ממשלתי אחד למשנהו לאחר שתקציב המדינה כבר נקבע.

 

העלאת הנתונים לרשת היא מהלך משלים להקמת אתר "התקציב הפתוח" - שבו נחשף לפני כשנתיים תקציב המדינה בפני הציבור דרך אתר אינטרנט, שבו ניתן לראות את תקציבי המדינה ב-20 השנים האחרונות, לבדוק אילו חלקים בתקציב נוצלו ואילו לא ולבחון מגמות והתפתחויות במדיניות התקציבית של ממשלות ישראל.

 

אך מסתבר כי מאחורי המהלך, שנועד לכאורה להגביר את השקיפות של תהליך קבלת ההחלטות בכנסת, מסתתר מאבק ממושך של קבוצת אזרחים מול משרד האוצר, שם התעקשו במשך תקופה ארוכה שלא לחשוף בפני הציבור את המידע הרגיש אודות העברות הכספים שמתבצעות לאורך כל השנה.

 

אתר העצמאי חושף את הנתונים

אותם אזרחים הם חברי הסדנא לידע ציבורי, מפתחי האתר "התקציב הפתוח". קבוצה של אנשי היי-טק, שהחליטו לפני כמה שנים להעמיד את זמנם וכישרונם לרשות הציבור, ולפתח אתר שיאפשר לכל אזרח לדעת מה עושה המדינה עם כספי המסים שלו.

 

אתמול העלו המפתחים אתר עצמאי בשם "אזרחים פותחים את ועדת הכספים", שבו מרוכזים צילומים של כל בקשות האוצר לשינויים בתקציב המדינה, שאותרו על ידי המפתחים בארכיון הכנסת ונסרקו למחשב.

 

"לאחר שראינו שבאוצר מסרבים להיענות לפניות שלנו, פנינו לועדת הכספים עצמה", סיפר ל-ynet יובל אדמון, אחד ממפתחי האתר. "שם אמרו לנו שכל המסמכים שמתעדים את בקשות האוצר לשינויים בתקציב מרוכזים בארכיון הכנסת. אז הלכנו לארכיון והוצאנו ממנו יותר מ-2,00 מסמכים וסרקנו אותם".

 

אך בכך לא הסתיימה העבודה וכאן נדרשת עזרתו של הציבור הרחב. המידע אודות כמה כסף עבר ומתי, אילו פעולות קיצצה המדינה ואילו תקציבים הורחבו, מפוזר בתוך המסמכים. כדי לעיין בו ביעילות ולדלות ממנו מידע חשוב - כמו, כמה כסף הועבר למשרד הביטחון בשנה או כמה כסף קוצץ מתקציבו של משרד כזה או אחר - יש לארגנו בטבלאות. 

 

באתר יכולים הגולשים לסייע ולהעביר את הנתונים מהמסמכים המצולמים לטבלה. לאחר שתושלם העברת כל הנתונים מהמסמכים המצולמים לטבלה, יזינו המפתחים את הנתונים למערכת "התקציב הפתוח", על מנת שכל אזרח יוכל לראות בזמן אמת אילו שינויים התבצעו בתקציב המדינה ומה התרחש בדיון שקדם לאישור השינוי בתקציב.

 

ממה הם חוששים?

החלטת האוצר והשר איתן להעלות לרשת במהירות את העברות התקציב, שעלו למעשה כקובץ "אקסל" בלתי קריא, היא פועל יוצא של השקת האתר העצמאי. מפתחיו מפעילים לחץ על פקידי האוצר וגורמים להם להבין שאם המידע לא יגיע מרצון ותוך שיתוף פעולה, הוא יגיע בזכות יוזמתם של המפתחים ושיתוף הפעולה של הגולשים. כך או אחרת, הציבור יידע מה קורה לתקציב המדינה לאורך השנה. 

 

"אנו רוצים להפעיל לחץ על האוצר שישחרר את הנתונים, כך שלא נצטרך לעשות עבודת נמלים", אמר יובל אדמון. "אם נקבל שיתוף פעולה מלא, נוכל לעדכן את אתר התקציב הפתוח כך שכל אזרח יוכל לראות בזמן אמת את השינוי שנעשה בתקציב ללחוץ על קישור ולהיכנס לפרוטוקול הדיון בוועדת הכספים ולראות מי הצביע בעד ומי נגד ומה היו השיקולים.

 

"בנוסף, אנו רוצים שבעתיד האתר יהווה פלטפורמה שבה האוצר יוכל להעלות מראש את הבקשות לשינויים בתקציב, כך שהציבור וחברי הכנסת יוכלו להתכונן ולהגיב".

 

יכול להיות שזה בדיוק מה שמפחיד את פקידי האוצר ויותר מזה את חברי הכנסת. העברות התקציב הן מהלך חשוב ביותר שבו מועברים סכומים גדולים, מאות מיליוני שקלים, מסעיף לסעיף. 

 

ואף על פי כן, לא פעם מאושרות ההעברות הללו על ידי קומץ של שלושה-ארבעה חברי כנסת שטרחו להתייצב לדיון. אותם חברי כנסת מקבלים מפקידי האוצר מידע על הייעוד שלשמו הם מתבקשים להעביר את הכסף אך הם אינם זוכים לדעת מהיכן בא הכסף שכן כל הסכומים מועברים מתקציבי המשרדים לרזרבה הכללית ומשם ליעדם החדש.

 

בסביבתו של השר הממונה על הקשר עם הציבור, דווקא משבחים את שיתוף הפעולה של משרד האוצר, וטוענים כי בניגוד למשרדים אחרים בממשלה, איכות וכמות המידע שמגיע מהאוצר הם גבוהים וטובים. "באוצר עשו היום מהלך גדול וחשוב לשיפור השקיפות והדמוקרטיה", אמר השר מיכאל איתן בעקבות פרסום קובץ ה"אקסל" של האוצר. "אנו מקווים שמשרדים אחרים ילכו בעקבותיהם".

 

יש לומר, כי לעתים העיכוב בהעברת הנתונים לציבור נובע מהצורך לפשט ולעבד אותם, תהליך שאורך זמן רב. ממשרד האוצר נמסר בתגובה, כי: "משרד האוצר והשר מיכאל איתן פועלים כבר תקופה על מנת להעלות את הקבצים לאוויר תוך בחינת כל המשמעויות הקשורות בכך. המהלך שיצא היום לפועל יכלול בשלב הראשון את העלאת ההעברות התקציביות לאתר של השר איתן ולאחר מכן העלאה של נדבכים נוספים של תקציב המדינה. אנו שמחים על שיתוף הפעולה ומקווים כי המהלך יגביר את הבנת הציבור לתקציב המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שטייניץ וגפני: מה מעביר האוצר בוועדת הכספים?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים