שתף קטע נבחר

צילום: AFP, AP , רויטרס

מצרים בוחרת: 'לא משנה למי נצביע. זו היסטוריה'

המוני אנשים נוהרים לקלפיות כדי לבחור את נשיאם הבא בבחירות החופשיות הראשונות במדינה הערבית. המועמד החילוני עמרו מוסא עמד בתור כאחד העם, יריבו האיסלאמי עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח ה"ישיש" הוקפץ בתור. "במשך 30 שנה השתיקו אותנו ועכשיו קולנו יישמע", אמר מצביע באלכסנדריה

המדינה הערבית הגדולה עושה היסטוריה: הקלפיות בבחירות לנשיאות מצרים נפתחו היום (יום ד') בשעה שמונה בבוקר, במה שמוגדר כבחירות היסטוריות לאור העובדה שהן מתנהלות בצורה חופשית - בניגוד לעשורים האחרונים תחת משטרם של הנשיא חוסני מובארק וקודמיו.

 

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

13 מועמדים מתמודדים על תפקיד הנשיא ואיש מהם לא צפוי לזכות ביותר מ-50 אחוזים מהקולות. שני המועמדים המובילים יעלו לסיבוב שני שייערך ב-17-16 ביוני.   

 

רבים עדיין לא החליטו למי להצביע. קלפי בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רבים עדיין לא החליטו למי להצביע. קלפי בקהיר(צילום: AFP)

 

המועמדים החילונים הבולטים בבחירות לנשיאות הם שר החוץ לשעבר של מובארק עמרו מוסא וראש הממשלה לשעבר אחמד שאפיק. בצד האיסלאמי נמצאים מוחמד מורסי מ"האחים המוסלמים" ועבד אל-מונעם אבו אל-פתוח שהודח מהתנועה ומתמודד בבחירות באופן עצמאי.

 

300 אלף חיילים ושוטרים שומרים על הסדר

יותר מ-50 מיליון בני אדם יכולים לממש את זכותם ולבחור, וכלי תקשורת במצרים דיווחו כי המוני אנשים החלו כבר לזרום למרכזי ההצבעה ועומדים בתורים ארוכים מאוד.

עוד דווח כי כוחות משטרה וצבא מתפרסים בצורה נרחבת באזור הקלפיות כדי למנוע עימותים אלימים ולארגן את כניסתם ויציאתם של הבוחרים לקלפיות.

 

בסך הכול נוטלים חלק באבטחת הבחירות לא פחות מ-300 אלף שוטרים וחיילים מצרים. הקלפיות ייסגרו היום בשעה שמונה בערב, וייפתחו שוב מחר בבוקר.

 

הבחירות החופשיות במצרים הן בגדר חידוש מרענן וחיובי למדינה, שבמשך 30 שנות שלטונו של האיש שכונה "פרעה" היו תוצאות הבחירות ידועות מראש. עם היוודע התוצאות הסופיות ואישורן ייאלצו הגנרלים ששולטים במדינה להעביר את השלטון לנשיא החדש ב-1 ביולי.

 

כוחות אבטחה גדולים בקלפיות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות אבטחה גדולים בקלפיות(צילום: רויטרס)

 

אחד העם. צפו במועמד החילוני עמרו מוסא בתור לקלפי בקהיר

 

ב-15 החודשים שעברו מאז המהפכה שהפילה את מובארק ידעה מצרים מהומות רבות שגבו את חייהם של יותר מ-100 בני אדם, בהם מפגינים שדרשו מהמועצה הצבאית העליונה להעביר את השלטון לידיים אזרחיות וליישם את מטרות המהפכה.

 

עמרו מוסא: לכו להצביע!

המועמד העצמאי עמרו מוסא, שגם היה בעבר מזכ"ל הליגה הערבית, כבר הגיע להצביע באחת הקלפיות בקהיר ועמד בתור כמו כל אזרח רגיל. העיתון "אל-יום א-סאבע" דיווח כי מוסא אמר בעודו מחכה להצביע כי הבחירות במצרים הן צעד חדש בדרך לדמוקרטיה. הוא קרא לעם המצרי לבוא בהמוניו ולהצביע בבחירות לאדם הכי טוב לעת הנוכחים.

 

מוסא גם אמר שהוא אופטימי ושהוא צופה שהוא יכריע את הכף כבר בסיבוב הראשון - למרות כל התחזיות. אזרחים שהיו בסביבתו של מוסא איחלו לו הצלחה, בעוד אחרים השמיעו לעברו קריאות בגנותו וקראו לנפילתו.

 

גם עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח, המועמד האיסלאמיסטי המתון יחסית, כבר הספיק לשלשל את הפתק לקלפי באחת הקלפיות. על פי הדיווחים בתקשורת המצרית, אל-פתוח עמד בתור שאורכו כ-300 מטרים בגלל העומס הרב של האנשים שהגיעו להצביע. אך אז עדכנו אותו כמה אנשים שיש תור קצר ומהיר יותר למי שגילו עומד על 60 ומעלה - קריטריון שבו הוא עומד משום שהוא בן 61. המועמד העצמאי עבר לתור הקצר יותר ונכנס ישירות כדי להצביע. בעוד תומכיו בירכו אותו, מתנגדיו כעסו על כך שלא המתין בתור הרגיל כמו כולם.

 

המועמד החילוני מאמין שיזכה כבר בסיבוב ה-1. תומכיו של מוסא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המועמד החילוני מאמין שיזכה כבר בסיבוב ה-1. תומכיו של מוסא(צילום: רויטרס)

 

מוקדם יותר הבוקר פרסם אל-פתוח הודעה שבה האיץ בתושבי מצרים ללכת ולהצביע. "המהפכה שלנו הפילה את פרעה האחרון ותצליח להביא לבחירתו של נשיא שיביא אותה לידי ביטוי", אמר אל-פתוח.

 

האזרח מורסי יבחר במועמד מורסי

בעוד התורים מתארכים בקלפיות, יש עדיין כאלה שלא בטוחים למי לתת את קולם. "אני אצביע היום, לא משנה למי, זהו דבר היסטורי לעשותו, אף על פי שאני לא יודע למי להצביע", אמר מחמוד מורסי, בן 23, שאז הוסיף כי יבחר כנראה במועמד "האחים המוסלמים" מוחמד מורסי.

 

שלושה שבועות של קמפיין אינטנסיבי, שקיבל השראה מהבחירות בארצות הברית ואף לווה בעימות נשיאותי טלוויזיוני, הופסקו אמש על פי הנחיית ועדת הבחירות. במהלך הקמפיין קיימו המועמדים עצרות ענק, העניקו ראיונות רבים לכלי התקשורת וגם השתתפו בפרסומות טלוויזיה. בנוסף, פוסטרים וכרזות עם דמויותיהם נתלו בכל פינת רחוב והוסיפו צבע רב לבחירות ההיסטוריות.

 

יותר מ-50 מיליון בעלי זכות הבחירה מצביעים ב-27 מחוזות כדי לבחור את ה"ראיס" הבא של מדינתם בלא פחות מ-9,339 מרכזי בחירה. 14,500 שופטים מצרים יפקחו על תהליכי הבחירה ומיון הקולות. משלחות בינלאומיות ובהן משלחת מהקונגרס בראשות נשיא ארצות הברית לשעבר ג'ימי קרטר כבר הגיעו למצרים כדי לעקוב מקרוב אחר הבחירות.

 

האיסלאמיסטים ירשמו הישג גדול נוסף אחרי הבחירות לפרלמנט? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האיסלאמיסטים ירשמו הישג גדול נוסף אחרי הבחירות לפרלמנט?(צילום: רויטרס)

 

קרטר פקד הבוקר את אחד ממרכזי ההצבעה בקהיר יחד עם משלחת מארגונו "ארגון קרטר לבחירות". הוא הגיע לבית הספר היסודי א-סיידה עאישה בקהיר כשמסביב נרשמה נוכחות מוגברת של כוחות הביטחון שמשגיחים על תהליך הבחירות.

 

באדיבות המועמד החילוני - הסעות בחינם לקלפיות

למרות העובדה שהקמפיין נגמר באופן רשמי, חלק מהמועמדים עשו מאמץ אחרון כדי להביא מצביעים לקלפיות ולשכנע אותם להצביע עבורם. כחצי תריסר אוטובוסים ועליהם הכרזות "כן לעמרו מוסא" הציעו לדוגמה לבעלי זכות בחירה נסיעה בחינם לתחנות ההצבעה.

 

זו כאמור הפעם הראשונה שלאזרחי מצרים - שנשלטו לאורך מאות ואלפי שנים על ידי פרעונים, סולטנים, מלכים וקציני צבא - יש הזדמנות אמיתית לבחור את מנהיגם. "מעולם לא הצבעתי לנשיא כך שהחוויה היא די חדשה וגורמת לי להרגיש כאזרח של המדינה הזאת", אמר אחמד עלי, סטודנט לרוקחות באלכסנדריה, העיר השנייה בגודלה במצרים.

 

מי שייבחר לנשיא מצרים צפוי לעמוד בפני משימה גדולה ביותר - ליישם את מטרות המהפכה ובעיקר להפיח רוח חיים בכלכלה המקרטעת. בכל אופן, הצבא שהיה עמוד התווך של משטרו של מובארק צפוי להחזיק בכוח פוליטי רב בשנים הקרובות. הוא כבר הודיע בעבר, וחזר על כך כמה פעמים, שהוא אינו מעוניין להיאחז בכוח. "עם הבחירות האלה, נשלים את השלב האחרון של תקופת המעבר", אמר הגנרל מוחמד אל-אסאר במסיבת עיתונאים עם תחילת ההצבעה.

 

בישראל עוקבים מקרוב אחרי תוצאות הבחירות במדינה הערבית. נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
בישראל עוקבים מקרוב אחרי תוצאות הבחירות במדינה הערבית. נתניהו(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

המערב, שחושש זה תקופה ארוכה מהאיסלאמיסטים, וישראל, שחוששת לגורל הסכם השלום בן 33 השנה עם מצרים, צופים מקרוב בבחירות במצרים כדי לראות עם חסידי האיסלאם הפוליטי ישיגו רווחים נוספים לאחר שכבר זכו במרבית המושבים בפרלמנט בבחירות הכלליות שנערכו בינואר.

 

"הבחירה שלנו תשמיע את קולה של מצרים בעולם הערבי באופן רם וברור", אמר סעד עבד ראבוח, עובד ציבור בשנות החמישים לחייו שהצביע באלכסנדריה. "במשך 30 שנה הושתקה ההצבעה במצרים, ועכשיו קולה יישמע משום שהמצרים בוחרים את נשיאם".

 

בינתיים, בשכונת נסר בקהיר התאחרה פתיחת הקלפי בחטיבת הביניים "טאבא" בגלל מריבות שפרצו בין הבוחרים השונים משום שכל אחד מהם רצה להיכנס ראשון למקום. בעקבות האיחור, התקבצו מאות בוחרים מול הקלפי והשמיעו קריאות נגד השופטים שמפקחים על תהליך הבחירות ונגד המועצה הצבאית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוהרים לקלפיות. קהיר
צילום: רויטרס
30 שנות עריצות. מובארק
צילום: AFP
מומלצים