שתף קטע נבחר

'התובע הטורקי: לגזור 10 מאסרי עולם על אשכנזי'

לפי דיווחים בטורקיה, התובע הכללי באיסטנבול גיבש כתבי אישום נגד ארבעה מפקדים בכירים לשעבר בצה"ל, שהיו מעורבים בהשתלטות על הספינה שעשתה את דרכה לעזה ב-2010. אשכנזי ושאר הישראלים יואשמו ברצח בכוונה תחילה

התביעה הטורקית תדרוש לגזור 10 מאסרי עולם על ארבעה בכירים לשעבר בצה"ל, שהיו מעורבים בהשתלטות על הספינה הטורקית "מאווי מרמרה" במאי 2010. כך מדווח הבוקר (יום ד') העיתון הטורקי "סבאח". אחר כך דיווחה על כך גם סוכנות הידיעות האנטולית.  

 

המרמרה באיסטנבול (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המרמרה באיסטנבול (ארכיון)(צילום: AFP)

 

לפי הדיווח, כתב האישום שהוכן על ידי התובע הכללי באיסטנבול – מחמט אקיף אקיצ'י - יוגש נגד הרמטכ"ל לשעבר רב-אלוף (מיל') גבי אשכנזי וכן נגד מפקד חיל הים לשעבר אלוף (מיל') אלי מרום (צ'ייני), ראש להק אוויר לשעבר בחיל האוויר תת-אלוף אבישי לוי וראש אמ"ן לשעבר אלוף (מיל') עמוס ידלין.

 

כתב האישום שמתפרס על פני 144 עמודים, מייחס לארבעת המפקדים הישראלים לשעבר סעיפי אישום כגון רצח בכוונה תחילה של תשעה מנוסעי הספינה הטורקית וכן פגיעה בכוונה תחילה ועינוי 114 פעילים פרו-פלסטינים. כתב האישום יוגש לאחר קבלת אישור מהפרקליט הראשי.

 

מכתב האישום עולה עוד כי אם ארבעת הישראלים יגיעו לטורקיה, הם ייעצרו מיד. בדיווח ב"סבאח" הוערך כי כתב האישום עלול לדרדר את היחסים בין ירושלים לאנקרה לשפל שעוד לא נראה כדוגמתו. עוד נאמר כי הטורקים דורשים לגזור 10 מאסרי עולם על הבכירים הישראלים מפני שאחד הנפגעים נמצא מאז העימות בתרדמת.

 

עימותים קשים במהלך הפשיטה לספינה (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עימותים קשים במהלך הפשיטה לספינה (ארכיון)(צילום: AFP)

 

התובע הכללי באיסטנבול חקר קרוב ל-600 בני אדם לצורך הגשת כתב אישום, כולל 490 נוסעים בספינה וקרובי משפחה של ההרוגים. כמו כן בדק התובע מסמכים שונים, תיעוד מהספינה, דו"חות רפואיים משפטיים ועוד. בנוסף, התובע גם התכתב עם נציגי משרד החוץ הישראלי, עם משרד ראש ממשלת טורקיה וסוכנות הביון הטורקית.

 

"ישראל חייבת את קיומה לטורקיה" 

כתב האישום מחולק לארבעה חלקים. החלק הראשון מסכם את האירוע ובחלק השני מופיעה הערכה בנוגע להיבטי התקיפה מבחינת החוק הבינלאומי. בחלק השלישי מתוארים בצורה מפורטת יחסי טורקיה והיהודים בתקופות היסטוריות שונות. בחלק זה מציין התובע כי העותומאנים קלטו את היהודים שגורשו מספרד וכן שטורקיה קלטה יהודים שנמלטו מהנאצים והעניקה דרכונים ל-20 אלף יהודים ובכך הצילה אותם ממחנות ההשמדה. בכך נטען כי ישראל חייבת את קיומה לרפובליקה הטורקית. החלק הרביעי מפרט את סעיפי האישום.

 

לפני מספר שבועות הודיע משרד המשפטים באנקרה כי התביעה במדינה השלימה את חקירת ההשתלטות הישראלית על הספינה הטורקית. ההשתלטות הסתיימה בעימות אלים שבו נורו למוות תשעה פעילים פרו-פלסטינים שתקפו את לוחמי צה"ל.

 

שר המשפטים הטורקי, סאדולה ארגין, אמר שאנשי משרדו פנו למשרד החוץ הישראלי בבקשה לקבל את שמות החיילים הישראלים שאמורים לעמוד לדין. "כשנקבל את המידע, נשלח את כתבי האישום לבתי המשפט הרלוונטיים", אמר אז השר הטורקי לסוכנות הידיעות "אנטוליה", אולם הסיכוי שישראל תשתף פעולה עם הבקשה הטורקית קלוש ביותר.

 

התקרית האלימה, שדירדרה לשפל חסר תקדים את היחסים בין ירושלים ואנקרה, אירעה כאשר פעילי הספינה ביקשו לשבור את הסגר הימי על רצועת עזה. ועדת טירקל, שמונתה על-ידי

ממשלת ישראל לבדוק את התקרית, זימנה לעדויות בין היתר את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק והרמטכ"ל דאז אשכנזי, וקבעה לבסוף כי הצבא פעל כראוי.

 

טורקיה הקימה גם היא ועדת חקירה, שקבעה כי הסגר הישראלי על רצועת עזה אינו חוקי וכי ישראל הפרה את החוק הבינלאומי כאשר השתלטה על הספינה. באנקרה אף טענו כי הרג הפעילים הטורקים הוא "טרור בחסות המדינה".

 

ועדת פאלמר, שחקרה את התקרית מטעם האו"ם, קבעה בספטמבר 2011 כי הסגר על עזה חוקי, אך האשימה את ישראל בהפעלת כוח מוגזם.

 

Read this articles in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתב האישום מתפרס על פני 144 עמודים. אשכנזי
צילום: גיל יוחנן
צילום: דובר צה"ל
נכלל בכתב האישום. מרום
צילום: דובר צה"ל
מומלצים