שתף קטע נבחר

מעיראק להחולה: שובה של הציפור קנית בצרה

ב-2006 התגלתה לראשונה קנית בצרה, ציפור שיר קטנה שנדדה מביצות עיראק לעמק החולה. עד 2008 הספיקו מספר קניות להקים משפחה, אך מאז נעלמו עקבותיהן. אמש התגלתה הקנית הנדירה המצויה בסכנת הכחדה, ע"י חוקרי מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, התקווה: אולי תקנן השנה בארץ

קנית בצרה, ציפור שיר קטנה ובסכנת הכחדה עולמית, הגיעה אתמול (ד') בבוקר לביקור נדיר באזור בריכות הדגים בעמק החולה, לאחר שלא הגיעה לישראל במשך ארבע שנים.

 

הקנית הקטנה התגלתה לראשונה בשנת 2006 על ידי חוקרי מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, יואב פרלמן ועמית גפן ז"ל, במהלך טיבוע ציפורים בעמק ומאז נצפתה מספר פעמים עד לשנת 2008, בהן קיננה בהצלחה והביאה דור חדש של קניות לעולם.  

 

אורחת מעיראק. קנית בצרה. אתמול (ד') בעמק החולה (צילום:  צילום:  ליאור לינגורד ואלה רימון, החברה להגנת הטבע) (צילום:  צילום:  ליאור לינגורד ואלה רימון, החברה להגנת הטבע)
אורחת מעיראק. קנית בצרה. אתמול (ד') בעמק החולה(צילום: צילום: ליאור לינגורד ואלה רימון, החברה להגנת הטבע)

 

"חיפשנו אחריה ארבע שנים"

אלה רימון, מטבעת ציפורים וחוקרת במרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, קיימה טיבוע של ציפורים למטרות מחקר באזור בריכות הדגים בעמק החולה.  

 

הטיבוע שהחל לפנות בוקר הגיע לשלבי סיום לקראת שעות הבוקר המאוחרות ורגע לפני שכל הציוד קופל, הבחינה רימון בציפור הנדירה באחת הרשתות. "כשהתקרבתי אליה, מייד הבנתי שהגיעה אלינו ציפור נדירה - קנית בצרה. לא ראינו אותה באזור כבר ארבע שנים, למרות שחיפשנו אחריה, כך שהיתה דריכות באוויר וציפייה להגעתה בעונת הנדידה", מספרת רימון ל-ynet.

 

כדי לטבע את הציפורים, הן נלכדות ברשתות מיוחדות שאינן פוגעות בהן, נשקלות, נמדדות, מסומנות בטבעת זיהוי ייחודית ומשוחררות לאחר מכן לדרכן. סימון הציפורים מאפשר לחוקרים לעקוב אחרי מסלול הנדידה של הציפורים מדי שנה.

 

הקנית הנדירה, ככל הנראה נחתה בישראל לאחר נדידה של מאות קילומטרים מעיראק. לאחר שקילה ומדידה, הוענקה לה טבעת זיהוי זעירה על אחת מרגליה. "לחשוב שהייתי אמורה להיות בחופש באותו היום", היא מוסיפה. "לפגוש בציפור כה נדירה בהחלט שימח אותי שנשארתי עד סוף הטיבוע ואני לא מתחרטת על כך לרגע".

 


הביצות בעיראק. יובשו במלחמות וכעת משוקמות שוב

 

שומרים בסוד על מקום הימצאה

בנוסף לרישום פרטי הזיהוי של הציפור, ביקשה רימון לצלם את הקנית כדי שיסייעו בזיהוי המין בקרב קהילת הצפרים ומטבעי הציפורים. אך אז גילתה רימון כי הסוללות במצלמה הדיגיטלית שבקו חיים. למקום הוזעק ליאור לינגורד, המתגורר בסמוך למקום ותוך דקות, המבקרת הנדירה צולמה במהירות ושוחררה בחזרה לטבע.

 

בתקופה האחרונה החלו בחברה להגנת הטבע לערוך סקרים רבים באזורי בריכות הדגים בעמק החולה, כדי לעקוב אחר מיני בעלי הכנף השוהים באזור ואף מקננים. 

 

"כרגע אנו מעדיפים שלא לפרסם את המיקום המדוייק של קנית הבצרה, כדי לאפשר לה לקנן בביטחה, אם תרצה", מסביר ל-ynet נדב ישראלי ממרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע בעמק החולה.

 

"בריכות הדגים גם כך סובלות מהפרעות בני אדם ותנועת כלי רכב. אנחנו רוצים למנוע מצב בו האיזור יהפוך למוקד ביקורים הומה, לפחות עד שנוודא שהיא תסיים לקנן".

 


מין נדיר במיוחד: קנית בצרה (צילום: A F A Hawkins/BirdLife)

 

המלחמות בעיראק הפכו את הביצות למדבר

מומחים מעריכים כי יותר מ-90 אחוזים משטחי הביצות נהרסו לאחר הזנחה פושעת מצד הממשל של סדאם חוסיין. עם הירידה במפלס המים, כמות הדגים פחתה בצורה ניכרת ועימה ירידה חדה במספר הציפורים ועופות המים שניזונו מהם. כתוצאה ישירה מכך, גם החקלאות גססה לחלוטין.

 

בעיראק ישנם כ-28 איזורים חשובים המהווים בית גידול לציפורים. חלקם זכו לתמיכה בינלאומית על מנת לנסות ולהשיב את המצב האקולוגי לקדמותו. בשנים האחרונות הוצפו מחדש שטחים רבים משטחי הביצות והטבע החל להתעורר לחיים.

 

לדברי ישראלי, קנית בצרה מקננת גם מחוץ לעיראק - באיראן, כווית ויתכן שגם בסוריה, אך שם לא ידוע מה מצבה, עקב חוסר בפעילות מעקב סדירה.

 

"איזורי המחייה שלה הצטמצמו בעקבות הרס של בתי הגידול בעיראק וההגעה שלה ב-2006 בהחלט היתה מפתיעה, מאחר שאנחנו לא על ציר הנדידה שלה", הוא מפרט. "ההגעה שלה היא אחת מהשמחות הקטנות שיש לצפרים בארץ. בשדה כמעט בלתי אפשרי לצפות בה ואני בהחלט מקווה שהיא תחליט לקנן פה שוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  ליאור לינגורד ואלה רימון, החברה להגנת הטבע
עיראק-ישראל. קנית בצרה אמש בעמק החולה
צילום: ליאור לינגורד ואלה רימון, החברה להגנת הטבע
קיננה בהצלחה ב-2007
צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע
צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע
התגלית הראשונה - קנית בצרה ב-2006
צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע
מומלצים