שתף קטע נבחר

למרות השינוי, המסורת נשמרת. שבועות במושב

כמו בכל שבועות, גם השנה התקיימו בעין ורד תהלוכת טרקטורים ומופעים של ילדי המושב בין עגלות הביכורים. הזאטוטים עשו חיים, המבוגרים דיברו על הנוסטלגיה, וכולם הסכימו: ההווי והקהילה השתנו, אבל מסורת זו מסורת

גם תושבי הערים בישראל יודעים שחגיגת שבועות אמיתית מתקיימת רק במושבים ובקיבוצים, בתהלוכות הטרקטורים, עם עגלות הביכורים והמיצגים הצבעוניים. מושב עין ורד שבשרון לא יוצא מן הכלל, גם לא ב-2012. "המשפחה שלי הגיעה לכאן בשנות ה-30 ובנתה את הבית הראשון במושב", סיפרה היום (ראשון) בהתרגשות עדה ליפציגר, תוך שהיא מביטה בחגיגה במושב. "נולדתי, גדלתי וגרתי כאן עד שעזבתי בגיל 20, ומאז כיף לי לחזור לכאן לחג שבועות בכל שנה, כי ככה אני פוגשת אנשים שאחרת לא הייתי רואה שנים".

 

תהלוכת הטרקטורים. "הקהילה גדלה והאופי אחר" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
תהלוכת הטרקטורים. "הקהילה גדלה והאופי אחר"(צילום: עידו ארז)

 

ילדי עין ורד חוגגים שבועות (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ילדי עין ורד חוגגים שבועות(צילום: עידו ארז)

 

משפחות פיינברג וחן. שני דורות של גננות (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
משפחות פיינברג וחן. שני דורות של גננות(צילום: עידו ארז)

 

ליפציגר (60), שמתגוררת כיום במזכרת בתיה, מביטה בחגיגה ונזכרת איך פעם היא הייתה זאת שמקשטת את העגלות ומתיישבת עליהן לקראת התהלוכה. "להשתתף כאן בחגיגת שבועות זה מרגש כי זו הילדות שלי", היא ממשיכה. "אני מסתכלת על הילדות והילדים על העגלות ורואה את עצמי כשהייתי קטנה. לשמחתי, לפני כמה שנים הבן שלי חזר למושב, אז לפחות יש כאן סגירת מעגל".

 

על שיירת הילדים מביטות מהצד שתי נשים שמהוות שני דורות של גננות: שירה פיינברג (70) ובתה ענבר חן. אותן האירוע מרגש כפליים, כי הן לקחו חלק בחינוך הן של הזאטוטים והן של ההורים שלהם. פיינברג האם אומרת ש"החג הזה מאוד אופייני להתיישבות העובדת", אבל בתה המפוכחת מצננת קצת את ההתלהבות: "ההווי של המושב השתנה. הקהילה גדלה ולכן האופי אחר".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

חן מייצגת את דור הביניים, זה שרואה איך נשמרת המסורת דוגמת חג שבועות, אבל ברקע המושב נראה אחרת לגמרי. "מנסים לשמר מסורות אבל גם מחדשים אותן כדי שיתאימו לאוכלוסייה הרלוונטית", אומר עמרם כפיר (39) תושב עין ורד שצופה בבנו שמתופף באחת הלהקות שמופיעות כאן. "אז יש עגלות אחרות בתהלוכה, אגפים חדשים שהתווספו למושב, הופעות של להקות צעירות מהמושב, בריכה ועוד. אני מרגיש גאווה היום בגלל הבן שלי. ברור שעדיף לחדש את המסורת".

 

גם סבתא אומרת: "להשתתף בחגיגת שבועות זו הילדות שלי"  (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
גם סבתא אומרת: "להשתתף בחגיגת שבועות זו הילדות שלי" (צילום: עידו ארז)

 

משפחת מילשטיין. שושלת של טרקטורים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
משפחת מילשטיין. שושלת של טרקטורים(צילום: עידו ארז)

 

ליהי (6) וים (4.5) מילשטיין, ילידות ותושבות עין ורד, השתתפו בתהלוכה ונסעו על טרקטור יחד עם סבא ארז מילשטיין, בעל מוזיאון הטרקטור. "היה ממש כיף",

הן אומרות במקהלה. "הבאנו סוכריות כדי לזרוק על הקהל אבל ברגע האחרון התחרטנו כדי לא לפגוע באנשים".

 

האימא, מור (34), מספרת גם היא על האווירה שהשתנתה עם השנים: "לפני כמה שנים הייתה ירידה ונראה היה שהמסורת נחלשה, אבל איכשהו לאחרונה הכול שוב חזר, וזה כיף. זה מחזיר אותנו לימים הטובים".

 

בשאר חלקי הארץ צוין היום החג במטיילים רבים ובפקקים ארוכים. בשל המטיילים הרבים שפקדו את אזור הצפון, נרשמו בשעות אחר הצהריים והערב עומסי תנועה מצומת צלמון עד צומת גולני בכביש 65, ומטבריה לצומת גולני בכביש 77. ניידות של משטרת התנועה הארצית עוזרות בכיוון התנועה.

 

מאות אלפי מטיילים ניצלו את סוף השבוע הארוך ויצאו לפארקים, ליערות ולשמורות הטבע ברחבי הארץ. מרשות הטבע והגנים נמסר כי כ-300 אלף מטיילים הגיעו עד שעות אחר הצהריים לשמורות הטבע והגנים הלאומיים. בשבת ביקרו יותר ממאה אלף מטיילים בשמורות ובגנים. האתרים הפופולריים ביותר ביום ראשון היו הגנים הלאומיים, גן השלושה-הסחנה, ירקון-אפק, חורשת טל, קיסריה ואשקלון, ושמורות הטבע עין גדי ונחל בניאס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מביאים ביכורים. עין ורד, הבוקר
צילום: עידו ארז
אחרי כמה שנים, החגיגות חזרו למושב
צילום: עידו ארז
מומלצים