שתף קטע נבחר

תוצאות רשמיות במצרים: שאפיק נגד מורסי

האיש שכיהן תחת מובארק יתייצב בחודש הבא מול מועמד האחים המוסלמים, התנועה שהנשיא המודח אסר. שיעור ההצבעה עמד על 46%

ועדת הבחירות העליונה של מצרים פרסמה בצהריים (יום ב') את התוצאות הרשמיות של הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות. שני המועמדים שהגיעו למקומות הראשונים הם מועמד האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, ומפקד חיל האוויר לשעבר ומי שהיה ראש הממשלה, אחמד שאפיק. הקרב בסיבוב הנוכחי היה צמוד: מורסי השיג 5,764,952 קולות לעומת שאפיק שזכה ל-5,505,327 קולות.

 

מצרים נערכת לקרב: האיסלאמיסט מול הגנרל

מפלגות חילוניות בקהיר: "זה התרחיש הכי גרוע"

 

הוועדה הודתה שהיו מחדלים בסיבוב הראשון של הבחירות ואמרה כי הם יטופלו בסיבוב השני. על פי הוועדה, יותר מ-23 מיליון מצרים הצביעו מתוך 50 מיליון בעלי זכות הצבעה, ושיעור ההצבעה עמד על 46 אחוזים. המצרים ייאלצו כעת לבחור בין מועמד איסלאמיסט שרבים מהם חוששים כי יפגע בחירויות הפרט, לבין אדם המזוהה עם אותו משטר שלשם הפלתו הקריבו מאות הרוגים ואלפי פצועים.
תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות מצרים

תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות מצרים
מועמד מספר קולות אחוזים
מוחמד מורסי 5,764,952 24.7
אחמד שאפיק 5,505,327 23.6
חמדין סבאחי 4,820,273 20.7
עבד אל-מונעים אבו אל-פתוח 4,065,239 17.4
עמרו מוסא 2,588,850 11.1

 

שאפיק, בן 71, מתהדר בעבר צבאי מפואר. הוא שירת כטייס וב-1996 מונה למפקד חיל האוויר. ב-2002 מונה שאפיק על ידי חברו מחיל האוויר, הנשיא מובארק, לשר התעופה האזרחית. הוא כיהן בתפקיד עד שמובארק, בניסיון לרצות את אזרחיו המתקוממים, מינה אותו לראש ממשלה. הוא הרחיק לכת בנוגע ליחסים עם ישראל, כשהביע את הסכמתו העקרונית לערוך ביקור בארץ, צעד שאפילו פטרונו מובארק נמנע ממנו. בשבוע האחרון געשה הרשת במצרים לנוכח פליטת פה של שאפיק שאמר בראיון טלוויזיוני: "לצערנו, המהפכה הצליחה".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

מורסי, בן 61, יו"ר המפלגה של התנועה בפרלמנט (מפלגת החירות והצדק), מחזיק בתואר ד"ר להנדסה מאוניברסיטת דרום קליפורניה. פעילותו נגד משטר מובארק הביאה למעצרו מספר פעמים. אף שהוא חבר במספר ארגונים מצריים המתנגדים למדינת ישראל, נראה כי מורסי מנסה לא לשבור את הכלים בנושא הישראלי. לא פעם הצהיר כי תנועתו תכבד את כל ההסכמים הבינלאומיים שמצרים חתומה עליהם, כולל הסכם השלום עם ישראל. בהשקת מסע הבחירות שלו אמר כי הסוגיה הפלסטינית תעמוד בראש סדר העדיפויות שלו.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

הנאצריסט במקום השלישי

עד הרגע האחרון קיוו תומכיו של חמדין סבאחי, נאצריסטי ממחנה השמאל, שהוא יגיע למקום השני. אתמול גילה מורסי כי הוא הציע לסבאחי להיות אחד מסגניו אם ייבחר לנשיא, אך סבאחי דחה את ההצעה על הסף והודיע כי הוא מחכה לתוצאות האמת. עם היוודע התוצאות התברר שסבאחי הגיע למקום השלישי, עם 4,820,273 קולות. מטה הבחירות שלו הודיע כי הוא מקבל את התוצאות וכי טרם הוחלט במי יתמוך.

 

סבאחי במסע הבחירות שלו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סבאחי במסע הבחירות שלו(צילום: EPA)

 

המועמד האיסלאמיסטי הנחשב למתון, עבד אל-מונעים אבו אל-פתוח, הגיע למקום הרביעי, עם 4,065,239 קולות. עוד לפני פרסום התוצות הרשמיות הודיע אל-פתוח כי הוא אינו מקבל אותן וטען כי הבחירות לא היו הוגנות. "אני דוחה את התוצאות ולא מכיר בהן", אמר אבו אל-פתוח וטען כי קולות הבוחרים נקנו.

 

שר החוץ ומזכ"ל הליגה הערבית לשעבר, עמרו מוסא, זכה ל-2,588,850 קולות בלבד. שאפיק ומורסי יתמודדו ביניהם בסיבוב שני, שייערך מחוץ למצרים ב-3 ביוני ובתוכה ב-16 וב-17 ביוני. ב-21 ביוני תכריז ועדת הבחירות העליונה על נשיא מצרים הבא.

 

הבחירה בשאפיק, חברו האישי של מובארק, עשויה להביא להתחדשות המהומות במצרים, ומתנגדיו כבר נשבעו לשוב ולהפגין אם ימונה לנשיא. ניצחונו של מורסי לעומת זאת עלול להגביר את המתיחות בין האיסלאמיסטים לצבא המצרי, המזוהה עם מובארק וקרוב יותר למערב.

 

תומכיו של שאפיק מאמינים כי הרקע הצבאי שלו וניסיונו בניהול הממשלה הופכים אותו לאדם הנכון להשיב את הסדר והיציבות למצרים, שמצבה הביטחוני, כלכלתה ותעשיית התיירות אליה נפגעו קשות בשנה החולפת.

אם מורסי יהפוך לנשיא, פירוש הדבר שאיסלאמיסטים ישלטו ברוב מוסדות השלטון - בפרלמנט ובנשיאות - אולם לא בצבא. מורסי השמיע בעבר הצהרות מעורפלות בעד "בחינה מחדש" של הסכם השלום עם ישראל, אף שתנועת האחים המוסלמים טענה כי לא תבטל אותו. שאפיק מצדו הבטיח לדבוק בהסכם.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאפיק ומורסי. אחד על אחד
צילום: רויטרס
סבאחי. לא עלה
צילום: EPA
מומלצים