שתף קטע נבחר

צילום: AP

המלכה של גן יבנה: "משחקת שח מגיל שנתיים"

עין אחת על השולחן, עין שנייה בגמר במוסקבה: 130 ילדים התמודדו באליפות ישראל, כשלכולם חלום אחד - להפוך לגלפנד הבא. גם לאנסטסיה בת ה-9 חלום דומה. "אטוס לאליפות העולם בפראג, אבל האליפות של גלפנד יותר חשובה", היא יודעת

בזמן שבוריס גלפנד ויריבו ההודי התמודדו במשחק המכריע על תואר אלוף העולם, שחמטאים צעירים התחרו באשקלון על תואר אלוף ישראל לילדים - כשעין אחת מסתכלת על השולחן שלפניהם ועין שנייה על המתרחש בגמר המותח במוסקבה. 130 ילדים מ-30 מועדונים השתתפו באליפות ישראל עד גיל 10 למועדונים, והחלום של כמעט כולם הוא להפוך לגלפנד הבא.

 

אחת המועמדות הבולטות לזכות בכינוי הזה היא אנסטסיה וולר ממועדון השחמט באשדוד, אלופת ישראל לבנות עד גיל 10. אנסטסיה, רק בת 9, כבר התמודדה במאות משחקי שחמט, רבים מהם מול מבוגרים ממנה. "אני משחקת שחמט מגיל שנתיים וחצי, ופה בתחרות אני משחקת מול בנים כי הרמה של הבנות פחות טובה", אומרת הילדה מגן יבנה. 

 

לא נמאס לה להתחרות במשחק המלכים, והיא גם מסבירה למה: "אני אוהבת שח כי יש שם דברים יפים כמו טקטיקות וקרבות. אני אסע לאליפות העולם בפראג בחודש אוגוסט, אבל האליפות של בוריס גלפנד יותר חשובה, כי להיות אלוף העולם זה יותר טוב מלנצח באליפות של ילדים".

 

הילדים הרבה יותר אימפולסיביים. באליפות באשקלון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
הילדים הרבה יותר אימפולסיביים. באליפות באשקלון(צילום: רועי עידן)

 

מי יהיה המלך? כותרות אחרונות

אין הכרעה בגמר השח: הישראלי גלפנד כפה תיקו

בן 10 בעקבות גלפנד: "מקווה להגיע למקום שלו"

"חבל שלא יודעים שישראל היא מעצמת שחמט"

  

מנהל מועדון השחמט שלה, ארקדי ריאבוכין, דווקא לא מזלזל באליפויות הילדים. "התחרות הזו מעניינת לא פחות מאליפות העולם, בטח לילדים עצמם", בטוח ריאבוכין, המשמש גם כשופט ראשי בתחרות. "פה, בתחרות שלנו, הרמה מאוד גבוהה, כי נמצאים פה הילדים הכי מוכשרים בארץ, אלו שטסים באופן קבוע לאליפויות בחו"ל".

 

צריך לדעת לנצח, וגם לדעת להפסיד (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
צריך לדעת לנצח, וגם לדעת להפסיד(צילום: רועי עידן)

 

אבל גם הוא יודע בדיוק מה מוקד העניין בשחמט בחודש האחרון. "אנחנו המבוגרים וגם הרבה ילדים מתעדכנים דרך הסלולרי בתוצאה מאליפות העולם. היא נמצאת כרגע בשלב הכי מותח", אומר ריאבוכין על הגמר במוסקבה, שהסתיים בתוצאה 6:6, לאחר שגלפנד כפה תיקו נוסף מול אלוף העולם, ההודי וישוונאתן אנאנד. השניים יתמודדו מחרתיים בסדרה של ארבעה משחקי בזק, שיכריעו את זהות האלוף.

 

כלי חינוכי

"אירועים כאליפות העולם מציגים לילדים ולעולם כולו את ערכי השחמט. הילדים לומדים ורואים איך לבצע בחירות נכונות במשחק ובחיים", אומר דן דרורי, מאמן שחמט ממועדון רמת-גן. "אני מראה לילדים בשיעורים את המשחקים במחשב שלי והם מתפלאים איך השחקנים ברמות הגבוהות ביותר יושבים דקות ארוכות רק על מהלך אחד. הרי צורת המשחק של הילדים שונה מזו, הם הרבה יותר אימפולסיביים ומשחקים הרבה יותר מהר".

 

שחמט - מנוף לפיתוח כישורים חברתיים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
שחמט - מנוף לפיתוח כישורים חברתיים(צילום: רועי עידן)

 

דרורי הזכיר כיצד השחמט תורם עוד לילדים: "אנחנו כולנו פה מעודדים את גלפנד ונשארים מעודכנים במשחק שלו, אבל אנחנו דואגים להראות לכל הילדים פה, גם לאלו שפחות הלך להם, שצריך לדעת לנצח כמו שצריך ולדעת גם איך להפסיד - גם אם מדובר באליפות העולם".

 

פרט למועדונים המשתתפים בתחרות הילדים, גם במקומות אחרים כבר זיהו את הערך המוסף של השחמט, והחשיבות לחשוף אליו את הילדים. בעיריית אשדוד, לדוגמה, החליטו כבר לפני יותר מעשור כי השחמט יכול להיות כלי חינוכי לכל דבר, והכניסו אותו לשעות הלימוד בבתי הספר עבור תלמידים מכיתות ג' עד ו'. במהלך השנים עוד ועוד תלמידים הצטרפו לפרויקט, והיום כ-3,500 תלמידים באשדוד לומדים את המשחק בבתי הספר.

 

ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, אומר כי "כמעט בכל עיסוק בחיים אנו נדרשים לבנות אסטרטגיה, להציב מטרות ויעדים ולתכנן בקפידה ובאחריות את הדרך להשגתם. השחמט מפתח את היכולות הללו והוא מנוף אדיר לפיתוח כישורים חברתיים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנסטסיה באליפות באשקלון
צילום: רועי עידן
גלפנד חושב
צילום: רויטרס
מומלצים