שתף קטע נבחר

פועלים פלסטינים: "המסתננים גמרו אותנו"

הפועלים שמשוועים לאישורי עבודה בישראל קובלים: המסתננים תפסו את המשבצת שלנו, מעדיפים להעסיק אותם כי זה זול. חלקם מזהירים: "הם לא עובדים טוב, אתם שונאים אותם. הם לא כמונו וכמוכם. זו הפכה להיות גם הבעיה שלכם"

מעשרות מוניות שירות פלסטיניות יוצאים מדי בוקר מאות פועלים במעבר קלנדיה. הם חולפים על פני המעבר ונבלעים במסדרונות הצרים בדרך לעבודה בישראל. אך יש מי שיושבים סמוך למעבר ומביטים בקנאה בחבריהם שהשיגו אישורי עבודה. אחד מהם הוא נאסר קוסבי. "עבדתי בישראל הרבה שנים. אני מכיר אותה כמו כף היד שלי, אבל היום כבר לא נותנים לנו אישורים כמו פעם, ישראל מתמלאת במסתננים מאפריקה, שעובדים אצלכם וגומרים אותנו".

 

דיווחי חדשות נוספים בחדשות ynet:

ומי מעדיף לקנות כחול לבן? הפלסטינים

קרובי השב"ח שהופקר: "התנהגו אליו כמו לחיה"

פלסטינית: אל תגרשו אותי, ירצחו אותי בשטחים

 

סוגיית אישורי העבודה בישראל מטרידה מאוד את הציבור הפלסטיני, ובאופן מפתיע רבים  בקיאים מאוד בשיח הציבורי בישראל סביב משבר המסתננים. לטענתם, הם אלה שתפסו את המשבצת של הפלסטינים בשוק העבודה הישראלי. "הסודנים גרמו לנו להרבה בעיות", אומר אחמד שובאכי מרמאללה. "הם מוכנים לעבוד בשכר נמוך, כמעט בחינם, ומקומות שאנחנו היינו רגילים לעבוד בהם מעדיפים להעסיק אותם כי זה זול יותר עבורם. אנחנו נשארים בלי כלום".

 

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

 

קלנדיה. שכר ממוצע ברשות: 50 שקל ליום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
קלנדיה. שכר ממוצע ברשות: 50 שקל ליום(צילום: גיל יוחנן)
 

פלסטיני אחר בעל אישור עבודה למשך שישה חודשים, מספר כי חיפש זמן רב עבודה בתל אביב ולא מצא. "המעסיקים אמרו לי שהם מוכנים לשלם 150 שקל ליום עבודה. פעם היו משלמים לי 450 שקל. הכול בגלל שהם יכולים להעסיק אחרים בפחות כסף".  

 

שיעור האבטלה בגדה המערבית נמצא בעלייה. לא מעט פלסטינים יכולים לעבוד בבניה, אך לא מוכנים לקבל את השכר היומי הנמוך שעומד בתחומי הרשות הפלסטינית בממוצע על 50 שקל. לפיכך נרשמת דרישה קבועה ברשות לאישורי עבודה בישראל.

 

אחד הפועלים הסביר כי מבחינת הפלסטינים, האינטרס משותף: "ברור שעדיף לשני הצדדים שהפלסטינים יהיו אלו שיעבדו ולא מסתננים זרים. אנחנו באים, עושים את העבודה וחוזרים הביתה. לא נשארים לגור אצלכם בשכונות. בנוסף, הפלסטינים עובדים טוב יותר, וחוץ מזה עדיף שהכסף יישאר כאן בישראל ובגדה המערבית ולא ייצא החוצה. זה טוב לשני הצדדים, כי עכשיו יש שקט אצלנו ואנשים מבקשים להעלות את רמת החיים שלהם. מה שמעניין אותם זה שיהיה אוכל ושיוכלו לחיות ברמת חיים סבירה".  

 

על פי נתונים רשמיים, בשנת 2011 הועסקו בישראל באישור 51.5 אלף פועלים פלסטינים, מתוכם 28 אלף בישראל ו-23.5 בשטחי יהודה ושומרון. בשנת 2012 גדל מעט מספר המועסקים והוא עומד בסך הכול על 54.6 אלף איש. אחוז המועסקים הפלסטינים בישראל מהווה 16% משוק העבודה הפלסטיני בגדה המערבית, ובממוצע מרוויח פועל פלסטיני שעובד בישראל פי שניים וחצי ממקבילו שעובד בתחומי הרשות הפלסטינית. על פי הערכות, השוהים הבלתי חוקיים בישראל מהווים 4% מכלל שוק העבודה הפלסטיני.

 

הביקוש לאישור עבודה גובר. נכנסים לישראל במחסום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הביקוש לאישור עבודה גובר. נכנסים לישראל במחסום(צילום: גיל יוחנן)
 

במערכת הביטחון רואים במתן היתרי עבודה בישראל בתחום הבנייה והחקלאות גורם מסייע לאוכלוסייה הפלסטינית, וכזה שעומד בקנה אחד עם האינטרס הישראלי. בעתיד מתכוונים לאשר מתן 5,000 היתרים נוספים לעבודה בישראל, אולם הביורוקרטיה מקשה על כך. גורם ביטחוני ציין כי יש עדיפות לתת אישורי עבודה לפלסטינים שייכנסו לישראל וייצאו ממנה, מאשר למהגרי עבודה שנשארים בתחומה.

  

הפועלים טוענים בתוקף שחייהם של ישראלים ופלסטינים זה לצד זה מקלים על העבודה, ובגנות המסתתנים יש להם מה לומר: "הם לא עובדים טוב, אתם ברובכם שונאים אותם. רואים את זה לפי הדברים שאתם אומרים עליהם. אני מבין אתכם. הם לא כמונו וכמוכם. איתנו אתם מסתדרים. הם נמצאים בתוך הערים שלכם, ואם הם לא מוצאים עבודה - הם יעשו כל דבר בשביל להביא אוכל. עכשיו זו הפכה להיות הבעיה שלכם".

 

פועל אחר הוסיף: "עלינו בעלי המקומות סומכים. לי נותנים מפתח כדי שאפתח את החנות. למסתנן מאפריקה ייתנו מפתחות? מישהו סומך עליהם?".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהגדה לישראל. משאת נפש
צילום: גיל יוחנן
"טוב לנו וטוב לכם". דורשי עבודה מהרשות
צילום: גיל יוחנן
"פעם שילמו 450 ש' ליום"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים