שתף קטע נבחר

מאיר דגן: הפצצת איראן תזרז את השגת הפצצה

בכנס בתל אביב אמר ראש המוסד לשעבר כי המשוואה לפיה מהלך צבאי יעכב את הפצצה האיראנית לאו דווקא נכונה: זה יגרום לאיחוד כל העם האיראני מאחורי המשטר. גבי אשכנזי אמר כי מערכה שקטה, יחד עם סנקציות כלכליות ואיום מרחף בדבר תקיפה אפשרית - הם התמהיל הנכון לבעיה האיראנית

ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, והרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי התייצבו היום (ד') בחזית אחידה נגד תקיפה צבאית באיראן. בכנס בטחוני בינלאומי "אתגרי הביטחון במאה ה-21" במכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב אמרו השניים כי אופציה צבאית אמנם קיימת אך יש למצות לפני כן גם אפשרויות אחרות. "הפצצה עשויה לזרז את השגת הפצצה. אין בהתקפה כדי לעצור את הפרויקט", טען דגן. "אם נפציץ נגיע למציאות שבה נפתור את כל הבעיות הפוליטיות וחלק מהבעיות הכלכליות של איראן, בכך שנגרום לכל האוכלוסייה האיראנית להתייצב כאיש אחד מאחורי השלטון". ynet העביר את הכנס בשידור חי.  

 

הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי אמר כי "לא נכון שישראל תחיה תחת מטרייה גרעינית איראנית. האסטרטגיה המועדפת הנכונה שמשרתת את האינטרסים הישראליים צריכה להיות כל מה שאנו שומעים עליו: מערכה חשאית, שנתמכת על ידי סנקציות כלכליות מדיניות ומעל כל זה מרחפת האופציה של שימוש בכוח צבאי אמין וזמין. "ללא שלושת המרכיבים האלה יהיה קשה לטפל בבעיה. עדיין יש זמן לדיפלומטיה. להערכתי, יש לאמריקאים ויגם לאיראנים אינטרס להגיע להסכם ולכן חשוב שלא נגיע להסכם שלא יהיה טוב", אמר אשכנזי.

 

עוד בחדשות ynet:

 

לפני כן דיבר דגן שאמר כי "בתהליך חשיבתי מסודר מהר מאוד אתה מגיע למסקנה שמחיר ההפצצה יזרז את פרויקט הגרעין האיראני. במו ידינו אנו נספק להם את הלגיטימציה להגיע ליכולת גרעינית צבאית, כי אז הם יטענו 'אנו הקפדנו על ההסכמים עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית והנה הותקפנו על ידי מדינה שעל פי פרסומים זרים יש לה יכולות אסטרטגיות'. לכן, בעת הזאת, אנו לא צריכים לספק את הלגיטימציה אלא נעשה דבר בניגוד לאינטרס הכולל". 

 

אשכנזי בכנס. להשיג הסכם טוב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אשכנזי בכנס. להשיג הסכם טוב(צילום: ירון ברנר)

 

לתפישתו של דגן סנקציות כלכליות יהיו אפקטיביות יותר ממהלך צבאי: "אופציה צבאית צריכה להישקל בכובד ראש וזה שמנפנפים בה כאמצעי הרתעה אינו מרתיע את האיראנים, אלא עשוי להיות מענה איראני לשאיפות הגרעין שלהם. היכולת לעצור את הגרעין האיראני בתקיפה צבאית, בעת הזאת, מאוד מוגבלת".

 

ראש אמ"ן לשעבר, עמוס ידלין, הציע שישראל לא תהיה זו שתוביל את המערכה מול איראן, ויש לפעול בכמה דרכים כי בשביל להשיג פצצה איראן רק צריכה להחליט על כך. "דווקא מי שיכין לצה"ל אופציה צבאית אמינה, כמו שעשה אשכנזי, יתכן והוא לא יהיה זקוק לה. זה מצב בלתי יציב לחיות עם איראן גרעינית", אמר ידלין. "איראן זו מדינה שהמציאה את פיגועי ההתאבדות. אבל במאזן האימה לא יהיה קו אדום. הסכנה של איראן עם פצצה גרעינית גדולה ממה שיקרה אחרי שאיראן תותקף. מחיר פצצה גרעינית גבוה ממחיר הפצצת איראן".

 

מאיר דגן. יש גם השלכות אחרות להפצצה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מאיר דגן. יש גם השלכות אחרות להפצצה(צילום: ירון ברנר)
 

 

במקביל לשיחות שמתנהלות בין ארה"ב לאיראן, נשמעו בכנס לא מעט התבטאויות שמעידות כי אופציה של תקיפה נמצאת על השולחן, וייתכן שהיא קרובה מתמיד. "לארצות הברית ברור שאיראן חייבת לעמוד בכל ההתחייבויות הבינלאומיות כולל הקפאת העשרת האורניום, ובקרוב מאוד", אמר שגריר ארה"ב בישראל, דניאל שפירו. "המשטר האיראני יצטרך לעשות צעדים קונקרטיים להפגת החשש של הקהילה הבינלאומית. איננו מתכוונים להמשיך בשיחות לשם שיחות. השעון מתקתק וחלון ההזדמנות הולך ונסגר. איראן חייבת לשנות את דרכה. נגביר הלחץ ולא נרפה ולא נפסיק עד שנשיג המטרה: למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. לא נשלים עם כך. נתמקד בתוצאות קונקרטיות, בתיאום מלא עם ישראל".

 

מוקדם יותר אמר יועצו המדיני לשעבר של ראש הממשלה, פרופ' עוזי ארד כי "לארצות הברית היכולת כמעצמה להוציא את חרבה נגד איראן. האתגר אינו להלום באיראן אלא למנוע ממנה הגעה לגרעין לאורך ימים". פרופ' ארד הוסיף כי יעדים משותפים למדינות משותפות משיגים לא אחת באמצעים משותפים ביחד, בתשלובת, וכך גם יושג ביעד אסטרטגי של מניעת גרעין באיראן. "ארצות הברית מבינה, וזה חוצה מפלגות, את משמעות אי עשיית המעשה ברגע האמת: תהיה קריסה של היציבות במזרח התיכון וייפגעו האינטרסים של ארצות הברית במרחב האסייתי,

כך שהדבר עשוי להתרחש", העריך ארד. "האמריקנים צריכים לשדר נחישות שיפנו לאמצעי אחר אם המטרות לא יושגו בשיחות. זה נדרש כי זה יקרין גם על ישראל".

 

עמוס ידלין. אופציה צבאית אמינה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עמוס ידלין. אופציה צבאית אמינה(צילום: ירון ברנר)

  

ארד אמר עוד כי "ההבדלים בין ישראל לארצות הברית טבעיים כי יש צורך בניתוח אסטרטגי מורכב לאור החלופות והקשה שבהן היא השלמה עם גרעין. ארצות הברית נחושה למנוע הגרעין באיראן. זהו הישג לא מבוטל שרוסיה וסין יושבות בשולחן מועצת הביטחון בצד של ארה"ב בנושא. אין לפקפק במתווה האמריקני. ברור שההחלטה תהיה לפני שאיראן תשיג החלטתה. ההיגיון אומר שהמעשה יהיה לפני, ולא בדקה האחרונה אלא מבעוד מועד. המציאות עלולה לטפוח על פנינו תוך שבועות או חודשים ואני לא מדבר על החלטה ישראלית אלא אמריקנית".

 

גם שר הביטחון אהוד ברק לאפשרות כי ישראל תתקוף באיראן נוכח פיתוח הגרעין. הוא

הבטיח שממשלת ישראל "תקבל לבדה את ההחלטות בנושאים החיוניים לעתידו ולביטחונו של העם היהודי". ברק התייחס לביקורת בנוגע לקבלת ההחלטות בישראל, והסביר: "לא אבוא לטעון שהעובדה שנעשו דיונים ארוכים ומסודרים מבטיחה באופן מדעי שההחלטות תהיינה מושלמות. לא. האי ודאות תקועה עמוק בטבע הדברים שאנו מתמודדים איתם. אבל אפשר להשתחרר מהחרדה בזה שלא דנים מספיק".

 

יש לציין כי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) הציגה עוד צילומי לווין, מלפני חמישה ימים, המעידים לכאורה על פעילות איראנית לטשטוש ראיות מפלילות במתקן הצבאי בפרצ'ין, שלפי החשד משמש לפיתוח נשק גרעיני. מקור שהיה שותף בדיון בסוגיה ציין כי לפי הצילומים החדשים מבנה אחד "נעלם" ובמקום ניתן להבחין בפעילויות "לגירוד הקרקע" במתחם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגן. זירוז או עיכוב?
צילום: ירון ברנר
פרופ' ארד. חרב שלופה
צילום: אורי פורת
מומלצים