שתף קטע נבחר

מפגיני ימין חשבו שאתיופי הוא סודני והיכו אותו

עשרות תושבים, מגובים בפעילי הימין הקיצוני, הפגינו בדרום תל-אביב. אזרח ממוצא אתיופי שחלף במקום חטף מכה על עורפו וקללות: "זו המשמעות של גזענות", אמר ל-ynet. שישה נעצרו בחשד להפרות סדר והסתה

שבוע אחרי ההפגנה בדרום תל אביב שנגמרה במפגן אלימות נגד זרים, שוב יצאו הערב (יום ד') לרחובות העיר פעילים הדורשים לגרש את עשרות אלפי המסתננים שנכנסו לישראל דרך מצרים. מולם התייצבו פעילי שמאל. ישראלי ממוצא אתיופי בשם חנניה, שעבר סמוך למקום ההפגנה, הוכה ומפגינים קיללו אותו: "האנשים האלה מטורפים", אמר ל-ynet. מול המפגינים עמדו כמאה אנשי שמאל שקראו "הימין הקיצוני, לא בשכונה שלי" . 

 

בהפגנת הימין השתתפו בין היתר אנשי הימין הקיצוני ברוך מרזל ואיתמר בן גביר וחלקם נשאו שלטים בהם נכתב "שוויון בנטל", "מסתננים גם לצפון תל אביב", "פה זה דרום תל אביב, לא דרום סודן". "לא יהיה פה שקט עד שראש הממשלה והשרים יתעוררו, הגיעו מים עד נפש", אמר מרזל. שישה בני אדם עוכבו לחקירה במהלך ההפגנה, חמישה בחשד להפרות סדר ואחד בחשד להסתה.

  

עוד בחדשות ynet:

  

ההפגנה בדרום תל-אביב, הערב  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ההפגנה בדרום תל-אביב, הערב (צילום: מוטי קמחי)

 

אחד המפגינים, נער, היכה את חנניה בעורפו. "זה פשוט יכול לקרות בכל מקום. עברתי כאן כי התעניינתי בהפגנה וקיבלתי מכה. צוחקים בעבודה שלי שאני לא יכול להסתובב כאן והנה זה קורה באמת. זו המשמעות של גזענות. כשהבינו שאני לא עובד זר מיד ניגשו כמה וסיפרו כל מיני סיפורים, אתה לא נגדנו ואתה כן נגדנו". המפגינים, בהם פעילי ועד השכונות של דרום תל אביב, התכנסו ברחוב לוינסקי, סמוך לתחנה המרכזית הישנה, וצעדו לעבר שכונת שפירא.

 

"לפני שנה וחצי שלושה גברים תקפו אותי, שלחו ידיים באוטובוס, מאז המצב רק החמיר", הסבירה מפגינה בת 23 את בואה. "באתי לכאן מאשדוד. תסתכל מה קורה פה מסביב, בשכונה, זה צריך להיפסק". מפגין נוסף אמר: "אתה הולך ברחוב, לא רואה פה יהודים, רק סודנים. אנשים הולכים בפחד, צריך לעשות דברים למען הילדים שלנו".

 

יונתן, שמתגורר בשכונה, אמר: "המצב כאן לא יכול להימשך. הפתרון הוא להשאיר אחוז אחד, כי יש כאלה שעובדים ומסייעים, צריך לגרש 90 אחוז, כאלה שאין להם אשרה חוקית, שישובו לדרום סודן, לשם כבר אפשר לחזור".

 

תושבת שכונת נווה שאנן, שולה קשת, הוסיפה: "היה חשוב לי להיות כאן כדי לוודא שההפגנה הזאת לא תידרדר לאלימות כמו שהידרדרה הקודמת לאלימות כלפי אפריקנים, לא משנה ארץ מוצאם. אני מבינה את כאב התושבים אבל אלימות נגד הפליטים לא באה בחשבון. לא מבחינתי ולא מבחינת הרבה מאוד תושבות ותושבים. המחאה שלנו היא כלפי המדיניות של הממשלה והעירייה וכלפי האפרטהייד שיש בתל אביב ובגטאות המצוקה שיוצרים. זו גם סוג של גזענות שלא שולחים אפילו פליט או מסתנן אחד לשכונות צפון תל אביב אלא רק לפה".  

 

ברוך מרזל בהפגנה. אצבע מאשימה לכיוון הממשלה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ברוך מרזל בהפגנה. אצבע מאשימה לכיוון הממשלה(צילום: EPA)

 

והיו גם מפגינים בעד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
והיו גם מפגינים בעד(צילום: מוטי קמחי)

 

מוקדם יותר ליוו עשרות מתנדבים מארגוני הסיוע למעלה ממאה ילדי זרים בדרכם הביתה מהגנים והמועדוניות בהן הם לומדים בדרום ת"א."ליווינו אותם אחרי שהורים רבים התקשרו אלינו מפוחדים. ביחד עם המשפחות החלטנו לסיים את הלימודים מוקדם. עצוב שאנחנו צריכים ללוות ילדים רק בגלל מוצאם", אמר אחת המלוות, נועה גלילי.

 

רותם אילן, מארגון ילדים ישראלים, אמרה כי חשוב שהמדינה תבדוק מי פליט ומי לא, ושהנטל לא ייפול על שכונות דרום תל אביב. "הגיע הזמן שחברי הכנסת והשרים, במקום לבזבז את הזמן בהסתה וליבוי האש, ישקיעו אותו בטיפוח בשכונות הדרום במטרה לפצות על ההזנחה שגם הם שותפים לה", אמרה אילן. "הכי חשוב שהילדים, ישראלים וזרים, יוכלו לחיות כאן בשקט ובבטחה. ילד הוא ילד באשר הוא".

 

ד"ר רמי גודוביץ, מספריית גן לוינסקי, הוסיף: "אנחנו עושים את זה בשבועות האחרונים והיום אנשים התארגנו בצורה רחבה יותר בגלל ההפגנה והפחד מהתנכלויות ואלימות במהלכה. המציאות היא שיש התנכלויות לזרים וילדיהם שכוללות יריקות קללות והתקפות אלימות ולכן מתנדבים הגיעו ללוות את הילדים "

  

סוגיית המסתננים עלתה לראש סדר היום בשבועות האחרונים בעקבות

שורת מקרי תקיפה מינית ושוד שבהם היו מעורבים אזרחים זרים. הפגנה שהתקיימה בשבוע שעבר בדרום תל אביב, בהשתתפותם של חברי כנסת מהימין, הסתיימה בוונדליזם ובאלימות כלפי אזרחים זרים.

 

מוקדם יותר היום הגישה המדינה תשובה לבית המשפט המחוזי בירושלים בעניין עתירת ארגוני זכויות האדם שביקשו צו ביניים למניעת גירוש אזרחי דרום סודן מישראל. "המדינה סבורה, כי עמדתה נכונה ומאוזנת, ומאפשרת את החזרת יוצאי דרום סודן המצויים בישראל לארצם, שעה שהמצב הביטחוני והמצב הכולל במדינה מאפשר זאת כיום", נכתב בהודעה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מצד שמאל, חנניה שהותקף
צילום: מוטי קמחי
מומלצים