שתף קטע נבחר

נשיא סרביה: טבח סרברניצה לא היה רצח עם

הלאומן טומיסלב ניקוליץ', שניצחונו בבחירות בחודש שעבר עורר באירופה דאגה שסרביה תתרחק מהמערב, הצהיר כי הטבח בעיירה הבוסנית ב-1995, שהיה הקשה ביותר שידעה אירופה מאז מלחמת העולם השנייה, אינו רצח עם

נשיאה החדש והלאומן של סרביה, טומיסלב ניקוליץ', אמר בסוף השבוע כי האירועים בסרברניצה ב-1995, הנחשבים לטבח הקשה ביותר שאירע על אדמת אירופה מאז מלחמת העולם השנייה, אינם רצח עם.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול :

 

ניקוליץ' נבחר בחודש שעבר לנשיא סרביה על חשבון ראש הממשלה היוצא והפרו-מערבי בוריס טאדיץ', ועלייתו לשלטון עוררה חשש כי סרביה תחדל מלהתקרב לאיחוד האירופי. לאורך השנים הציב האיחוד לסרביה שורת תנאים שעליה למלא כדי לקרב את הצטרפותה לגוש האירופי הכולל כיום 27 מדינות, ורבים מהם נוגעים למיצוי הדין עם סרבים שלקחו חלק בפשעי מלחמה במלחמת יוגוסלביה. הצהרתו של ניקוליץ' בסוף השבוע עלולה להיות סימן שלילי מהבחינה הזו.

 

ליד אנדרטה לזכר הנספים בסרברניצה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ליד אנדרטה לזכר הנספים בסרברניצה(צילום: AFP)

 

לפי דיווחים בתקשורת העולמית, אמר ניקוליץ' לטלוויזיה הממלכתית במונטנגרו: "לא היה שום ג'נוסייד בסרברניצה". אמנם הוא הודה כי נעשו פשעים חמורים על-ידי "סרבים מסוימים שאותם יש למצוא, להעמיד לדין ולהעניש", אך התעקש כי אין מדובר במעשה של רצח עם. יצוין כי בעבר התנצל ניקוליץ' בפני קרובי הקורבנות בסרברניצה, אולם הוא כבר הודיע כי הוא אינו מתכוון להשתתף בטקס הזיכרון השנתי לנטבחים ביולי השנה.

 

מלחמת בוסניה הייתה אחת המלחמות שנבעו מהתפרקות יוגוסלביה הגדולה בתחילת שנות ה-90'. בשטחים נרחבים של המדינה לשעבר התגלעו עימותים בין בני קבוצות אתניות שונות, בעיקר סרבים, קרואטים ובוסניאקים מוסלמים, שהידרדרו לא פעם לפשעי מלחמה איומים שבהם היו מעורבים - לפי ארגונים בינלאומיים - כל הצדדים. עם זאת, חלקם של הסרבים

בהם היה לפי עדויות משמעותי מכול.

 

הטבח בעיירה סרברניצה שבמזרח בוסניה אירע במהלך שני לילות ביולי 1995: לוחמיו של המפקד הסרבי רטקו מלאדיץ' הוציאו להורג ביריות 8,000 גברים ונערים מוסלמים, טמנו אותם בקברי המונים וניסו לטשטש ראיות. הטבח המחריד היה הזרז המשמעותי ביותר לסיום מלחמת בוסניה, שהעולם נמנע מלהתערב בה עד אז באופן מספק. טאדיץ', שנתפס בשנה שעברה אחרי מצוד של שנים, עומד בימים אלה לדין בבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טומיסלב ניקוליץ'. היסטוריה אחרת
צילום: רויטרס
מומלצים