שתף קטע נבחר

המינהל מחייב למחזר? לא בשכונה החדשה בלוד

מינהל מקרקעי ישראל הודיע כי יחייב קבלנים העובדים עבורו להשתמש בלפחות 20% מחומרי בניין ממוחזרים. למרות זאת, במכרז להקמת שכונת ענק בלוד מתעקש המינהל שלא לעבוד עם חומרים ממוחזרים בשלב עבודות התשתית

דיבורים לחוד, מעשים לחוד: מינהל מקרקעי ישראל פרסם בשבוע שעבר כי יחייב להשתמש בחומרים ממוחזרים בעבודות תשתית שיבוצעו עבורו. אבל ל-ynet נודע כי במכרז להקמת שכונת ענק בלוד, מתעקש המינהל שלא לעבוד עם חומרים ממוחזרים, למרות נכונותו של הקבלן המבצע להשתמש בחומרים אלו.

 

 

על פי הודעת המינהל, הקבלנים הבונים פרויקטים עבורו יחוייבו מעתה בשימוש מינימאלי של 20% מחומרים שיופקו מפסולת ממוחזרת. אולם בפועל, הודעתו לא פורצת דרך: כבר בשנת 2003 החליטה הממשלה על הוראה שכזו, ובשנת 2010 קבע החשב כללי במשרד האוצר הוראת תכ"ם (הוראת כלכלה ומשק) לפיה כל הפרויקטים של המדינה, כלומר משרדי הממשלה ויחידות הסמך שלה, בתוכן מינהל מקרקעי ישראל, ישתמשו בלפחות 20% חומרים ממוחזרים.

 

אך אם לא די בכך - מתברר כאמור כי באחד הפרויקטים הגדולים ביותר של המינהל - פרויקט אחיסמך הגדולה בלוד, אין בכלל שימוש בחומרים ממוחזרים. מדובר בשכונה חרדית של אלפי יחידות דיור הנבנית במזרח העיר, בין שכונת גני יער לבין מושב אחיסמך, שנמצא כעת בשלב הכנת הקרקע והתשתיות.

 

התחלה ברגל שמאל: קבלן לא מורשה

בהתקשרות הראשונה בין המינהל לבין הקבלן שיבצע את העבודות, התערבות של המשרד להגנת הסביבה ופורום חברות המחזור הביא לביטול ההתקשרות עם הקבלן מאחר וזה לא היה מורשה לביצוע עבודות מסוג זה והקים תחנת מחזור לא חוקית במקום.

 

הקמת תחנת מחזור באתר בניה דורשת פיקוח של המשרד להגנת הסביבה והשקעה רבה בהקמתה, כמו לדוגמא, באיטום מאסיבי של הקרקע ועוד. השקעה שכזאת מתבטאת בסכומי כסף לא מבוטלים, שבסופו של דבר חוזרים לקבלן, כיוון שחלק גדול משאריות חומרי הבנייה משמש כחומרי בניה ממוחזרים.

 

בעקבות צו הפסקת העבודה שהוצא לפרויקט, הוציא מינהל מקרקעי ישראל מכרז חדש להתקשרות עם קבלן שיבצע את המשך העבודות.

 

מכרז חדש: מחזור לא בבית ספרנו

כחלק מתהליך גיבוש תנאי המכרז, קרא המינהל ליועץ הקרקע מטעמו, דורון אשל, על מנת לגבש את התנאי המכרז לקבלנים שיהיו מעוניינים לבצע את העבודות.

 

אשל קבע כי לא ניתן יהיה להשתמש בחומרים ממוחזרים, וזאת, ככל הנראה, בשל העובדה שהמחזור על ידי הקבלן שנפסל לא היה תקני ולא היה עומד בסטנדרטים הבטיחותיים. אשל לא לקח סיכונים והורה, כאמור, על איסור שימוש בחומרים ממוחזרים. ברוח זו, הוציא המינהל מכרז עם דרישה גורפת לאיסור שימוש בחומרים ממוחזרים בשלב התשתיות של הפרויקט.

 

לפני ימים אחדים, משנבחר הקבלן החדש, מצליח-זאבי, חשפו קבלנים אחרים שהתמודדו במכרז את הדרישה הזו של המינהל ואלו, באמצעות פורום חברות המחזור, מתכוונים לעתור בימים הקרובים לבג"ץ לביטול המכרז.

 

עוד נודע כי יועץ הקרקע התגמש ואפשר שימוש בחומרים ממוחזרים בחלק מהשטחים בפרויקט. למרות זאת, מינהל מקרקעי ישראל לא שינה קריטריון זה במכרז. "בתחום השכבות העליונות של המילוי הוגדר על ידי חומר מצע סוג ב' ממחצבה", טען אשל בתשובה לשאלה על עמדתו בדבר שימוש בחומרים ממוחזרים בפרויקט.

 

"בנוסף לנ"ל, במסגרת העבודה הנוכחית אושר על ידי להתקין בדרך השירות לאורך נחל גזר חורים ממקור מחזור הואיל והתנהגות מבנה הדרך איפשר זאת. עם התקדמות הביצוע באזורים השונים של המתחם, בכל מקום שניתן יהיה, יאושר חומר ממוחזר, אולם בתיאום מלא עימי ולאחר שייבחן על ידי וימצא מתאים לתפקוד הנדרש", הוסיף אשל ובכך למעשה הסיר את האיסור הגורף בשימוש בחומרים ממוחזרים מבחינתו.

 

הנזק לציבור: לפחות 2 מיליון שקל

למרות הסרת האיסור מהשימוש בחומרים ממוחזרים, בכל שלב זה בפרויקט, וכן הצהרתו של הקבלן הזוכה, מצליח-זאבי, כי ישמח לבצע את העבודות בחומרים ממוחזרים, במינהל מקרקעי ישראל מסרבים לשנות את תנאי המכרז.

 

"חרף כל בקשותנו לקבל את חוות הדעת, שעל פיה החליט המינהל לא לפתוח את תנאי המכרז, לא קיבלנו אותה עד היום", אומרת אורית נבו, מנהלת פורום חברות המחזור. "חוות דעת משפטיות מטעמנו גורסות את ההפך הגמור", הוסיפה.

 

בנוסף, טוענים בפורום כי המפסיד העיקרי מהתנהלות המנהל הוא הציבור, שהיה יכול לחסוך לפחות 2 מיליוני שקלים אם המנהל היה משתמש באגרגטים (סוג של חומרי מילוי לבניה) ממוחזרים. "מנהל מקרקעי ישראל החל בהתקשרות לא חוקית עם קבלן לא מורשה לביצוע עבודה זו, והסתבכות זו הביאה לתגובות שרשרת שעולות לציבור מיליוני שקלים", אמרה נבו.

 

בנוסף, הוסיפו גורמים המעורים בנעשה בפרויקט כי הסיבה להתבצרות מנהל מקרקעי ישראל בעמדתו היא חששו מתביעות של קבלנים שהתמודדו במכרז, ולא נבחרו, אם ישנה את תנאי המכרז לקבלן שזכה במכרז, מצליח זאבי.

 

במינהל מקרקעי ישראל הסבירו כי מדובר בגורמים אינטרסנטיים הטוענים טענות נגד המכרז. בנוסף סיפרו במינהל כי בכוונתם להשתמש בפרויקט אחיסמך כולו ביותר מ-20% חומרים ממוחזרים, ובכך הם יעמדו בהוראת התכ"ם. בנוסף, הדגישו במינהל כי הם מחויבים לפעול לפי קביעת יועץ הקרקע בהכנת תנאי המכרז, וכך הם פעלו.

 

יש לציין, כי עיקר השימוש בחומרים ממוחזרים מתבצע בשלבים הראשונים של הכנת התשתיות והקרקע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכונת אחיסמך
צילום: אבי מועלם
מומלצים