שתף קטע נבחר

צילום: באדיבות Lowshot

ההתקפלות והתירוצים: 'לקפוץ ראש לבריכה ריקה'

"לא היה סיכוי להעביר את חוק ההסדרה", תירץ השר אדלשטיין, שהצהיר אמש כי יתמוך בהצעה אך נעדר מההצבעה. השר הרשקוביץ, שלא הצביע בעד חבר סיעתו, תירץ: "נמשיך להיאבק על ההתיישבות מהמקום שבו מתקבלות ההכרעות"

הם הבטיחו להצביע בעד חוק ההסדרה גם אם יפוטרו מתפקידם - אבל ברגע האחרון נעלמו והתקפלו. בשבועות האחרונים פיזרו שרים וסגני שרים של הליכוד ושל סיעות נוספות בקואליציה הבטחות שיתמכו בחוק ההסדרה ויתנגדו להריסת הבתים בשכונת גבעת האולפנה בבית-אל. בפועל הם התקפלו ורובם לא הגיעו כלל להצבעה, שנערכה היום (ד') בכנסת. חברי הכנסת דחו את הצעת חוק ההסדרה ברוב של 69 מול 22. לאחר ההצבעה פרצו עימותים בין פעילי ימין לבין שוטרים, לא רחוק ממשכן הכנסת בירושלים.

 

התירוצים

לשרים וחברי הכנסת היו לא מעט תירוצים לשינוי הפתאומי בעמדתם. השר יולי אדלשטיין אמר: "במציאות שבה אין שום סיכוי פרלמנטרי להעברת חוק ההסדרה ולאחר מספר שיחות עם ראש הממשלה, שבהן הציג את הצעדים שבכוונתו לעשות ביהודה ושומרון כגון מכרזים לבניית יחידות דיור רבות ביישובים שונים, חיזוק היישוב בית אל ב-300 יחידות דיור נוספות, הקמת ועדת שרים להתיישבות בראשות ראש הממשלה שתקבע מדיניות חדשה בענייני בנייה והסרת מבנים ביהודה ושומרון - החלטתי לא לתמוך בחקיקה, אלא להשיג את מטרותיה בפעילותי ברשות המבצעת".

 

 (צילום: ג'ורג' גינסברג, אמיר לוי, חגי פריד, מתי אלמליח) (צילום: ג'ורג' גינסברג, אמיר לוי, חגי פריד, מתי אלמליח)
(צילום: ג'ורג' גינסברג, אמיר לוי, חגי פריד, מתי אלמליח)

 

לאחר מכן אמר אדלשטיין למקורביו: "הרגשתי כמו זה שבא לאכול את הענבים, ובסוף לא אוכל את הענבים ורב עם השומר". השר הוסיף כי הוא שלם עם החלטתו. "אני לא מצטער על מה שאמרתי בשבוע שעבר", הוא הוסיף. "היו לי שיחות עם ראש הממשלה ועם סביבתו, ואני מאמין שהדברים בכל הנוגע ליהודה ושומרון הולכים להשתנות. אמרתי לו את האמת על מה שקורה ביהודה ושומרון, על מה שחושבים עלינו שם באמת".

 

הוא אמר כי התחושות בהתנחלויות שונות לגבי הממשלה. "ראש הממשלה אמר לי שמה שמטריד אותו זה למנוע את המראות הקשים", אמר אדלשטיין. "אמרתי לו שהדברים צריכים להיעשות מהר, ושיראו מהר. אני יודע שביהודה ושומרון יהיו אנשים שלא ילחצו לי את היד בבית הכנסת. אני יודע שתהיה ביקורת. אני מודע לזה שתהיה לי תקופה לא נעימה, אך כולנו באותה הסירה, ואני שלם עם מה שעשיתי".

 

"הבטן התהפכה"

השר דניאל הרשקוביץ (הבית היהודי) הסביר מדוע נעדר מהמליאה ולא הצביע בעד הצעת החוק של חבר סיעתו: "לאור העובדה שהמאבק על חוק ההסדרה הוכרע, לאור התחייבויות משמעותיות שקיבלתי מראש הממשלה הכרוכות בחיזוק ההתיישבות ולאור פניותיהם של כמה מראשי ההתיישבות ביהודה ושומרון שקראו לי לא להשתתף בהצבעה - החלטתי להיעדר מההצבעה".

 

"נותרנו קול קורא במדבר ולכן החלטנו שלא לקפוץ ראש לבריכה ריקה", הוא אמר. "מנהיגות נבחנת ברגעים שבהם צריך לחשוב מהראש גם כשהבטן מתהפכת, ולכן לא נשחק לידי 'שלום עכשיו' ונמשיך להיאבק על ההתיישבות מהמקום שבו מתקבלות ההכרעות, כי אין ממשלה ימנית מזו".

 

סגן השר איוב קרא הסביר גם הוא למה שינה את עמדתו ברגע האחרון: "לאחר שניתנה לי הבטחה בעניין הקמת ועדת שרים לענייני התיישבות בראשות ראש הממשלה והחבילה שאושרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה וכן ההבטחה לחוקק את 'חוק ההסדרה' שיסדיר להבא את כל בעיות ההתיישבות, נעניתי לבקשת ראש הממשלה ונעדרתי מההצבעה".

 

מה אמרו השרים בשבועות האחרונים?

שר ההסברה והתפוצות יולי אדלשטיין (ליכוד) הודיע כמה שעות לפני ההצבעה: "אצביע בעד גם אם אפוטר". גם סגנית השר גילה גמליאל ממפלגתו הבהירה באותן שעות: "אני אצביע בעד. אני נאמנה לראש הממשלה, אך אני תומכת בחוק ההסדרה. אצביע לפי צו מצפוני". בסופו של דבר שניהם לא הגיעו להצבעה.

 

גבעת האולפנה בבית אל (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
גבעת האולפנה בבית אל(צילום: אמיר לוי)

 

שר התחבורה ישראל כץ אמר לפני כמה ימים שבכוונתו להצביע בעד הצעת החוק להסדרת ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. "מדובר בעניין עקרוני ועל ראש הממשלה לאפשר לכל שר להצביע בהתאם למצפונו", הוא אמר לפני שנתניהו איים לפטר כל שר שיצביע בעד הצעת החוק. "הריסת הבתים בשכונת האולפנה עלולה להוביל להריסת אלפי בתים נוספים ביהודה ושומרון, וזאת גזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה". השר כץ לא הגיע להצבעה, מכיוון שהוא שוהה בחו"ל.

 

המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום, אמר גם הוא בחודש שעבר כי הוא תומך בהצעת החוק. "אין טעם לנהל בכל פעם מחדש קרבות הצלה על כל גבעה ועל כל שוחה. חייבים לחוקק את חוק ההסדרה כדי להתרכז במאמץ העיקרי והוא ביסוס ההתיישבות", הוא אמר. השר שלום לא השתתף בהצבעה. גם השר יוסי פלד התבטא בעד הצעת החוק, אך לא נכח במליאה בזמן ההצבעה.

 

במוצאי שבת הצהיר יו"ר הבית היהודי, השר דניאל הרשקוביץ, כי יצביע בעד "חוק ההסדרה". הוא אמר אז: "על שרי הממשלה הלאומיים מהליכוד, ישראל ביתנו וש"ס להתייצב כאיש אחד ולהצביע בעד החוק, כדי להציל את שכונת גבעת האולפנה". אף שהצעת החוק הוגשה על-ידי חבר סיעתו - ח"כ זבולון אורלב - הוא לא השתתף בהצבעה.

 

התבטאו בעד והצביעו נגד

המשנה לראש הממשלה, השר משה (בוגי) יעלון, אמר לפני כמה שבועות כי הריסת הבתים בשכונה בבית אל תוביל לפירוק הממשלה. "אמרנו שאסור להסיר את שכונת האולפנה בבית אל, זו שכונה של 15 מבנים עם שש דירות בכל מבנה, אנשים נורמטיביים לחלוטין ופתאום באים אליהם בטענות, כי פלסטיני טוען שהאדמה היא שלו. אמרנו שלא נסיר את השכונה הזאת", הוא אמר.

 

השבוע נשמע יעלון אחרת ואמר: "אנחנו תומכים בהתיישבות, המספרים מדברים בעד עצמם, ודו"ח טליה ששון הושלך לפח ההיסטוריה". עם זאת המשנה לראש הממשלה הודה כי בסוגיית גבעת האולפנה "אין ספק שנכשלנו והסתבכנו". השר יעלון הצביע בסופו של דבר נגד הצעת החוק.

 

גם שר החינוך גדעון סער הביע בסוף חודש אפריל התנגדות לפינוי. "יש אובססיה מיוחדת לנושא של הרס בתים של מתיישבים ביהודה ושומרון". הוא אמר: "אין הסדר סביר בלי לגרש יהודים? זו הגישה של אנשי האתמול. התפיסה שהשלום כרוך בגירוש יהודים מהבתים שלהם נוסתה בגוש קטיף רק לאחרונה וראינו מה היו התוצאות שלה".

 

הפגנת פעילי הימין בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הפגנת פעילי הימין בירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)

 

אתמול נשמע סער אחרת. "בחרנו בראש הממשלה כדי להוביל. נכון שכולנו נבחרנו, אבל להוביל נבחר רק אחד, וזה לא רק עניין פורמלי. המארג צריך לתת חיזוק להתיישבות, חיזוק לבית אל ולמתיישבים, ולמנוע את הסחף שיש חשש ממנו", הוא אמר. השר סער הצביע בסופו של דבר נגד הצעת החוק.

 

שרת התרבות והספורט לימור לבנת אמרה בחודש שעבר כי תתמוך בצעה. "זוהי חובתה המוסרית של המדינה לגלות עכשיו

 אחריות כלפי אותם תושבים שהתיישבו בשכונה בעידודה ובשליחותה", היא אמרה. השרה לבנת הצביעה בסופו של דבר נגד הצעת החוק.

 

בעקבות האיום של נתניהו אמש, לפיו הוא יפטר את השרים שיצביעו בעד הצעת החוק - התקפלו אתמול גם שרי ש"ס, שלא הגיעו להצבעה. שר החוץ ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן אמר אמש למקורביו שהוא ממתין להצעה סופית של נתניהו: "אם ההצעה של ביבי טובה, נצביע נגד החוק. לא ניעדר". הבוקר, לאחר שנתניהו הורה להקים ועדת שרים עוקפת ברק, הודיע ליברמן כי חברי סיעתו יתמכו בהצבעה, אבל בסופו של דבר השר עוזי לנדאו לא הצביע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נכנע. השר יולי אדלשטיין
צילום: מתי אלמליח
נעלם. השר דניאל הרשקוביץ
צילום: גיל יוחנן
זיגזג. סגן השר קרא
צילום: נועם מושקוביץ
התקפלה. סגנית השר גמליאל
מומלצים