שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג, אמיר לוי

אטיאס: ברק לא עצר בנייה, נתניהו מחליט הכול

"זו עסקה יפה למתנחלים", סיכם שר השיכון בשיחה עם ynet יום שבו ניתן אור ירוק לפינוי גבעת האולפנה, ומאידך סוכם שייבנו מאות דירות. ויש לו הסבר - כולל משל מפי הרב עובדיה - להתקפלות בכנסת: "מתי עשינו משבר על בנייה? חוק טל יותר חשוב". בינתיים נמשכים הדיונים על "תוכנית הניסור" הבעייתית

ראש הממשלה החליט לפצות את המתנחלים על הפינוי בגבעת האולפנה עם לא פחות מ-851 יחידות דיור חדשות ביהודה ושומרון, ושר השיכון אריאל אטיאס ממליץ להם להסתכל על חצי הכוס המלא. "זו עסקה יפה", הסביר אמש (יום ד') בשיחה עם ynet, "למתנחלים, לפי העסקה הזו, משתלם שיהרסו להם עוד כמה בתים - וכך הם יקבלו יותר". האיש שמסומן לרוב על-ידי הימין כאחראי להחלטות בשטח, שר הביטחון אהוד ברק, לא ממש קובע לדברי אטיאס, ברגע שנתניהו מקבל החלטה.

 

סערת האולפנה - הכתבות האחרונות:

ארה"ב נגד נתניהו: "בונה בניגוד להתחייבויות"

הפינוי והפיצוי: הבטחה ל-850 דירות בהתנחלויות

אש בי-ם, המשטרה נערכת לחסימות בכל הארץ

נתניהו: החוק היה פוגע בהתיישבות, נבנה עוד 

 

לפי התוכנית שגיבשו שר השיכון ונתניהו, 114 יחידות דיור ייבנו באפרת, 144 באדם, 92 במעלה אדומים ו-117 באריאל. 84 יחידות דיור נוספות מיועדות לקריית ארבע, אך עדיין לא ברור אם הבנייה ביישוב זה אכן תצא לפועל. זאת, בנוסף ל-300 יחידות דיור שנתניהו הכריז על הקמתן בבית אל.

 

הבנייה תסתיים בעוד כשנה וחצי, אומר אטיאס, אבל לדבריו "השאלה היא לא מתי, אלא עצם העובדה שבונים. מבחינת לוחות הזמנים, בחודש הקרוב קבלנים יוכלו לרכוש קרקעות שעליהן הם יוכלו לבנות בהיקף של 551 יחידות דיור. זה מתווסף באופן כללי להגדלת היצע הקרקעות בכל הארץ. יש גידול של 50 אחוז בכל התחלות הבנייה".

 

"מבחינתי זה עוד 500 יחידות דיור למאמץ" 

"יש כאן אלמנטים מדיניים-פוליטיים", מודה השר מש"ס, "אבל מבחינתי זה עוד 500 יחידות דיור למאמץ. הוויכוח הוא לא כמה זמן לוקח לבנות, אלא אם אפשר בכלל לבנות ביהודה ושומרון. היום אי אפשר כמה שרוצים או צריכים. פשוט לא בונים. בונים רק כשיש חלון הזדמנויות. זו הדרך. עד האירוע הזה לא בנו שם, ועכשיו בונים".

 

מהביקורת של ארה"ב, שמחתה על הפגיעה במאמצים לחזרה למשא ומתן ועל ההתעלמות ממפת הדרכים, אטיאס לא מתרגש: "יש התחשבות גדולה מאוד באמריקנים. נכון להתחשב בהם ומערכת היחסים איתם חשובה מאוד לישראל, כל הזמן וגם בעת הזו. אבל יש צרכים. ברגע שראש הממשלה מצליח להגיע למצב שכל שרי הליכוד מצביעים נגד חוק ההסדרה, כולל מי שרצה להצביע בעד החוק, הוא צריך לתת תחושה שהוא לא רק הורס, אלא גם בונה".

 

ומה ההסבר שלו להיעדרות שרי ש"ס מההצבעה אחרי שהבטיחו להצביע בעד? "הרב עובדיה הסביר אחרי התפילה למה היה צריך לתמוך בחוק אם היה חופש הצבעה", גילה אטיאס, "יש פה עניין הלכתי ממוני. התורה מדברת על אירוע שבו מישהו לקח קורה של מישהו אחר, והשתמש בה בתוך הבניין. בעל הקורה רצה להוציא הקורה, זה אומר להרוס הבניין - לפי ההלכה משלמים על הקורה, ולא הורסים הבניין. צריך לשלם לבעל הקורה. הרב אמר כי לפי ההלכה, ולפי הגמרא, צריך לפצות האדם בכסף ולא בהריסת הבית. אבל לפי חוקי בתי המשפט זה לא תופס".

 

שר השיכון מבקש לשמור על פרופורציות: "האם בגלל סיפור כזה אנחנו עושים משבר? ודאי שלא. יש לנו דברים לא פחות חשובים, ואף יותר חשובים מחמישה בתים באולפנה. הרסו 30 דירות, בונים 850. אנחנו לא יכולים להתלונן בכלל. מתי ראית אותנו עושים משבר פוליטי על בנייה ביהודה ושומרון? יש לנו דברים שהם עומדים על הפרק. אנחנו צריכים להסדיר את חוק טל, יש עניין תקציב שצריך לטפל בו. אנחנו צריכים לטפל בזה. לא על זה יקום ויפול דבר".

 

צמיגים בוערים בכניסה לירושלים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
צמיגים בוערים בכניסה לירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)

 

גבעת האוהלים. מוכנים לפינוי (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
גבעת האוהלים. מוכנים לפינוי(צילום: אוהד צויגנברג)

 

 (צילום: ג'ורג' גינסברג, אמיר לוי, חגי פריד, מתי אלמליח) (צילום: ג'ורג' גינסברג, אמיר לוי, חגי פריד, מתי אלמליח)
(צילום: ג'ורג' גינסברג, אמיר לוי, חגי פריד, מתי אלמליח)

 

אטיאס סיפר שהסתכל על השרים שהבטיחו להצביע בעד והתקפלו, והרגיש שהם במבוכה רבה. "נתנו להם סולם לרדת בדמות היחידות דיור", אמר, "אני לא הבנתי למה שרים אמרו את מה שאמרו כשטענו שיתמכו. הם ידעו שזה לא יעבור". מהקמת ועדת השרים לענייני התיישבות, שאמורה לעקוף את שר הביטחון - שנתפש בימין כמי שמכשיל בנייה בשטחים - הוא פחות מתרגש. "ברק לא מחליט מה שהוא רוצה", הוא מגלה, "בכל פעם שראש הממשלה החליט שבונים, אז שר הביטחון תמך בזה וחתם על זה. וכשראש הממשלה לא רוצה שיבנו, אז שר הביטחון לא חותם. זה משהו פנימי".

 

בעייתיות במעבר לשטח צבאי 

בינתיים, אומרים גורמים משפטיים בכירים כי עדיין ישנם קשיים ביישום "תוכנית הניסור" שבמרכזה העתקת מבני גבעת האולפנה לשטח בסיס נטוש בבית אל. "יש בעיה להציב את הבתים על שטח שמוגדר כשטח צבאי בשטחי יהודה ושומרון", הסבירו. "מבחינת החוק הבינלאומי יש בעייתיות בכך ששטח צבאי יופקע לצורך עניין אזרחי".

 

בגבעת האולפנה הקימו מאהל (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
בגבעת האולפנה הקימו מאהל(צילום: אוהד צויגנברג)

 

אתמול התקיימו התייעצויות בנושא בין נתניהו ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, והן צפויות להימשך גם בימים הקרובים. בין היתר משתתפים בשיחות נציגי הפרקליטות, מומחים למשפט בינלאומי, גורמים צבאיים וגורמים ממשלתיים.

 

תושבים בשכונה המדוברת אמרו כי הם מבינים שהפינוי בלתי נמנע. "כרגע אנחנו עסוקים בלהסביר לילדים שלנו מה הולך לקרות ומנסים למצוא דרכים להקל עליהם ולגרום להם לעבור את החוויה הקשה הזו בצורה הקלה ביותר שניתן", אמרו. "אנחנו מאוכזבים מאוד מהשרים שהבטיחו להצביע וברגע האמת לא קיימו את הבטחתם".

 

פינוי באור יום, לא בהפתעה 

אחרי עימותים והתפרעויות בירושלים, המחאה הגיעה אמש לשומרון. במג"ב אומרים כי נערים הציתו אש בשדה סמוך לציר הסמוך למאחז חוות גלעד ואף ניסו לחסום אותו, אך כוח שהגיע למקום פיזר אותם - בין היתר באמצעות רימוני הלם והציר נפתח לתנועה תוך זמן קצר. לפי צה"ל, 49 איש יידו אבנים לעבר רכבים פלסטיניים וכוחות הביטחון, ובצבא "רואים בחומרה את האירוע ויפעלו למעצר המשתתפים בו".

 

באוגדת יהודה ושומרון טרם התקבלה פקודת פינוי, אך בצה"ל מעריכים כי בשל היקף הפינוי הגדול בהשוואה למאחזים קטנים, הפינוי יתבצע באור יום ולא בהפתעה. הכוחות יפעלו

בעיקר מול פעילי הימין מבחוץ ופחות כלפי התושבים עצמם. במקביל, כוחות צה"ל והמשטרה צפויים להתפרס בצמתים מרכזיים ברחבי יהודה ושומרון על מנת להבטיח שגורמים קיצוניים לא ינסו להגיע בהמוניהם למקום, כפי שקרה בחטמ"ר אפרים. לבסיס החטיבה המרחבית הזה גם הגיעו אמש אותם הנערים שהתפרעו, וקראו לחיילים לסרב פקודה.

 

במעגל המפנים הראשון צפויים להיות כוחות המשטרה ומג"ב, ומאות החיילים שישתתפו במבצע המורכב צפויים להעניק טבעת אבטחה היקפית לשכונה. בימים האחרונים החלו דחפורים של משרד הביטחון לפרוץ את השטח הטרשי הצמוד לבסיס החטיבה המרחבית בנימין, שאליו אמורים לעבור הבתים של המפונים. מיקומה של בית אל, בסמיכות לבסיסים המרכזיים של יהודה ושומרון, בהם בסיסי מג"ב ומפקדות האוגדה והחטיבה, אמור לסייע לכוחות לנהל האירוע.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביעד גליקמן, יואב זיתון ואיתמר פליישמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אטיאס. "הגדלת היצע הקרקעות בכל הארץ"
צילום: אבישג שאר ישוב
"כשהוא לא רוצה שיבנו, ברק לא חותם". נתניהו
צילום: גיל יוחנן
גבעת האולפנה. הדיונים עם היועמ"ש ממשיכים
צילום: אמיר לוי
צילום: אוהד צויגנברג
העימותים בירושלים. "נתנו סולם לרדת"
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים