שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

האם הרכוש בבניין משותף הוא באמת משותף?

בעלת דירת קרקע בבית משותף סיכמה עם השכנים מקומת הגג שלא ישתמשו בחצר המשותפת - ואילו היא מצדה לא תעלה לגג. אך השכנים החדשים מהקומה העליונה דווקא רצו את חלקם - למרות שחסמו את הגג המשותף גם הוא. מה פסק ביהמ"ש?

הנאים השכנים בעיניכם? בבית משותף ברמת גן מצויות ארבע דירות. שתיים בקומת הקרקע ושתיים בקומה שמעליה. כיאה לבית משותף, יש בו רכוש משותף הכולל חדר מדרגות, גגות וחצרות. בפועל, במשך השנים, כל אחד מבעלי הדירות עשה שימוש ייחודי בחלקים מהרכוש המשותף.

 

פסקי דין נוספים בערוץ הנדל"ן :

 

בעלת אחת מדירות הקרקע סיפחה לעצמה חלק מהחצר ובנתה בה חניה מקורה, ואילו בעלי אחת מדירות הגג סיפחו לעצמם חלק מהגג ובנו עליו יחידת דיור עם מרפסת. אלא שסכסוך התגלע בין השכנים, כשבעלי דירת הגג הלינו על השימוש הייחודי שעושה בעלת דירת הקרקע בחצר - וכך נוצר מצב שבו השכנים תבעו זה את זה בבית משפט השלום בתל-אביב.

 

בתביעה שהגישה בעלת דירת הקרקע, נטען כי היא מחזיקה בדירה ובחצר מאז 1992. היא ביקשה שבית המשפט יצהיר כי יש לה זכות שימוש ייחודית בחצר ויאסור על השכנים האחרים להפריע לה. היא הוסיפה כי עוד כשרכשה את הדירה, הייתה הסכמה בין השכנים לגבי חלוקת הרכוש המשותף, ובעלי דירת הגג, שנרכשה ב-2004, ידעו על הסכמה זו. לא רק שידעו - הם בעצמם עושים שימוש ייחודי בשטח הגג הצמוד לדירתם.

 

בתביעה נגדית שהגישו בעלי דירת הגג, הם טענו כי אינם מסכימים לשימוש הייחודי שעושה בעלת דירת הקרקע בחצר, וביקשו כי בית המשפט יתיר להם להקים חניה לצד החניה שלה בחצר. לאחר מכן שינו את עמדתם וביקשו כי שעות החניה בחניה הקיימת יחולקו בינם ובין בעלת דירת הקרקע.

 

השופטת קבעה: חוסר תום לב

השופטת, יעל אחימן, קיבלה את התביעה של בעלת דירת הקרקע ודחתה את התביעה הנגדית של בעלי דירת הגג.

 

בפסק הדין נקבע, כי בין שכנים יכולה להיות הסכמה בדרך של התנהגות באשר לשימוש ברכוש המשותף, הגם שלא חתמו על הסכם, וזאת מתוך רצון למקסם את ההנאה מהנכס ותוך הקפדה על יחסי שכנות טובים. עוד נקבע, כי בעלי דירת הגג, שידעו על הנוהג להצמיד חלקים ברכוש המשותף, אף סיפחו לעצמם את הגג תוך מניעת השימוש בו מיתר הדיירים, ובכך למעשה הסכימו לנוהג.

 

"הטענה ולפיה יש לחלוק באופן שוויוני את הרכוש המשותף, צריכה היתה להתלוות למעשים כנים...", כתבה השופטת, "במצב הדברים הקיים, נראים בעלי דירת הגג כמי שאומרים 'שלי שלי, שלך שלי', עמדה כזו יוצרת חזות של חוסר תום לב". לפיכך נפסק, כי לאור עקרונות תום הלב, לא ניתן לקבל את עמדת בעלי דירת הגג.

 

לבסוף נקבע, כי בעלת דירת הקרקע יכולה להמשיך להשתמש בחצר שלה ללא כל הפרעה, כשלבעלי דירת הגג לא תהיה כל גישה לא לחצר ולא לחניה. נוכח דחיית תביעתם, חויבו בעלי דירת הגג בהוצאות של 10,000 שקל.

 

לעיון בפסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רכוש בבית משותף - הוא באמת משותף?
צילום: אמיר לוי
מומלצים