שתף קטע נבחר

חיל שריון: השיקום המופלא של צבת הים אודליה

בתחילת השנה פלטה הסערה החורפית צבת ים חומה ונדירה אל חוף פלמחים. תושבת הקיבוץ ובתה הבחינו בזוחלת הנדירה נאבקת על חייה והזעיקו את אנשי רשות הטבע והגנים. לאחר הליך שיקום ממושך במרכז הארצי להצלת צבי ים, הושבה אתמול (ה') הצבה אודליה עם צמד צבי ים חומים בחזרה לטבע

יום שני, שמונה בבוקר. סוף חודש ינואר, 2012. הסערה הלילית שהיכתה בחוף פלמחים נעלמה כלעומת שבאה. אודליה דדי, מטפלת באמצעות בעלי חיים, המתגוררת בקיבוץ פלמחים הנושק לחוף, מנצלת את רגעי הפנאי המועטים בשעות הבוקר ויוצאת לטיול עם בתה הקטנה, טוהר, בת השנתיים וחצי.

 

אליהם מצטרפים מספר חברי קיבוץ המלווים בכלבה נמרצת, המותירה את החבורה מאחור ומזגזגת במהירות לאורך קו המים. לפתע הכלבה נעצרה מול שריון גדול וכהה, שהיה שרוע ללא תנועה על החול.

 

אודליה מתקרבת בזהירות ומזהה כי מדובר בצבת ים. "הסערה כנראה פלטה אותה החוצה לחוף וכשהגעתי אליה, חשבתי שהיא מתה. היא לא זזה וכשהכלבה קפצה לקראתה, היא הרימה את הראש בכבדות בשארית הכוחות שלה", מספרת דדי ל-ynet.  

 

צילום: אודליה דדי

 

 

מכת הקור כמעט הרגה את הצבה הנדירה

עוז, ילד בן 11 מקיבוץ פלמחים אוזר אומץ ונוגע קלות בראשה של הצבה. "הוא הרגיש שהיא עדיין חמה וכשדיברנו עם פקח של רשות הטבע והגנים באיזור, הוא חשב בתחילה שאין סיכוי שהצבה בחיים. רק אחרי שהסברנו לו שבזכות הכלבה, היא זזה בכוחות עצמה, הוא השתכנע, הגיע למקום והעמיס אותה לרכב שלו", היא מספרת.

 

הזוחלת הימית הגדולה היתה למעשה צבת ים חומה. בעל חיים נדיר ובסכנת הכחדה. סופות החורף נוהגות לפלוט אל החוף לא רק אשפה ימית המושלכת על ידי האדם, אלא גם בעלי חיים. חלקם חיים, אחרים לא שפר עליהם מזלם.

 

הצבה שזכתה לשם "אודליה", על שם האישה שהצילה ודיווחה על חיית הבר במצוקה, הובאה לטיפול חירום במרכז הארצי להצלת צבי ים בבית הספר הימי במבואות ים במכמורת. צבת הים היא רק אחת מתוך עשרות הצבים המגיעים מדי שנה למרכז - פצועים וחלשים, לעיתים חסרי גפה ופעמים רבות עם קרס דיג חד שבלעו ועשה שמות בגופם.

 

"הצבה אודליה הגיעה אלינו במצב קשה, אחרי מכת קור שיכלה להרוג אותה", מסביר ל-ynet יניב לוי, מנהל המרכז ברשות הטבע והגנים.

 

סדרת טיפולים ובדיקות ארוכות שמתחילה במרכז מסתיימת בצילומי רנטגן ובדיקת אולטרה-סאונד במרפאתו של ד"ר צחי אייזנברג ברחובות, לא מגלות פגיעות של ציוד דיג בגופה של הצבה. לוי מעריך כי הקור העז בלילה במים ולאחר מכן השהות הארוכה על החוף במזג האוויר החורפי, סיכנו את חייה את הצבה, ששקלה עם הגעתה לטיפול כ-39 קילוגרם ואורכה כ-70 ס"מ.

 


צילום: ברוך תמם, רשות הטבע והגנים

אודליה בדרך לים (צילום: ברך תמם, רשות הטבע והגנים)

 

"בלי העזרה של המטפלים היא לא היתה שורדת"

אודליה מפלמחים לא שוכחת את הצבה ויוצרת קשר עם אנשי הרשות כדי לקבל עדכונים על הצבה הפצועה. גם מספר ימים לאחר שהובאה לטיפול, מצבה של הצבה עדיין לא משתפר. שבועיים לאחר מציאתה בחוף הים, הגיעה אודליה עם בני משפחתה לביקור במרכז ההצלה בסוף השבוע, כאות תודה של רשות הטבע והגנים על הצלת הצבה.

 

"הצבה היתה בתוך מיכל מים חמימים, עדיין מתאוששת ומנסה לחזור לעצמה. היא היתה במצב רע, אבל כנראה שהיתה זקוקה לזמן שלה. בלי העזרה של המטפלים המסורים היא לא היתה שורדת", היא אומרת.

 

החודשים חלפו. הצבה שזכתה לשם "אודליה" כבר על דרך המלך בחזרה לחיים. במוסך הצבים במכמורת גרמו לה להשמין היטב. היא עלתה חמישה קילוגרם מאז שהגיעה לטיפול ולוי העניק לה לה סוף סוף אור ירוק לשוב לטבע.

 

אודליה מפלמחים הגיעה לצפות באודליה שבה לים

אתמול (ה') בשעות הצהריים, הובאה אודליה בצב-בולנס, יחד עם שני צבי ים חומים נוספים ששוקמו בחודשים האחרונים, אל חוף פלמחים - עווד, צב ים חום שנתפס ברשת דייגים בחודש שעבר והתאושש במהירות מרשימה, אליו הצטרפה הצבה ניסן, שנאספה מחוף פולג בדצמבר שעבר וכמעט שהוגדרה בטעות כפגר, עד שחזרה לחיים בזכות טיפול ממושך.

 

במשך יותר מחודשיים נאבקו המטפלים שתאכל בכוחות עצמה ונאלצו להזין אותה בעזרת צינור הזנה לקיבה ומתן נוזלים עד שניאותה לאכול לבדה.

 

השלושה הוצאו בזהירות מהרכב והונחו על החול. כל אחד זחל בקצב שלו עד שנעלם בין הגלים, כשתלמידים ותושבי הקיבוץ הגיעו לצפות בשיבה של חבורת הזוחלים בחזרה לטבע.

 

אודליה לא יכלה להרשות לעצמה להחמיץ את רגע ההשבה. היא הגיעה עם בתה, כדי לצפות בצבה שהצילו מפלסת דרכה בחול עד שנבלעה בגלים.

 

"לפעמים אתה עושה מעשה טוב בלי לצפות לדבר, וזה היה מקסים לקבל הכרת תודה מכל צוות המטפלים במרכז ההצלה", מתוודה אודליה. "לראות את הצבה חוזרת למים, שוחה בכל הכוח וצוללת בים היה שווה את הכל. אני מעריכה מאוד את המחווה שקראו לה על שמי ובמיוחד את העבודה הקשה שהם משקיעים בכל ימות השנה כדי להציל את הצבים".

 

"דיווח של אזרחים בזמן אמת מציל צבי ים במצוקה"

מבחינתו של לוי, המודעות של תושבי המדינה לכך שגם צבי ים זקוקים לעזרה היא קריטית. "בזכות אזרחים שמדווחים לנו בזמן אמת על צבים במצוקה, זה מגדיל את היכולת שלנו לעזור לצבים, להציל אותם ממוות, ולהשיב אותם בחזרה לים לאחר תקופת שיקום", הוא אומר.

 

עונת ההטלות של נקבות צבי הים בעיצומה. ברשות משקיעים משאבים רבים בפרויקט העתקת קני הצבים לחוות הדגרה בטוחות מפני טורפים והפרעות בני אדם. עד כה אותרו במהלך סריקות יומיות לאורך חופי המדינה, 17 הטלות של צבות ים, ביניהן אחת של צבת ים ירוקה.

 

"שלוש מההטלות האחרונות דווחו לנו בזמן שהתרחשו על החוף מאנשים שחלפו במקום בשעות בוקר מוקדמות מאוד", מגלה לוי. "שמחתי מאוד שהם לא הבריחו או הפריעו לצבות. שתיים מההטלות תועדו בצמד חופים בהם מבלה קהל רב  - חוף פרישמן וחוף הצוק בתל-אביב.

 

הצבה שהטילה לאחרונה בחוף הצוק ואף תועדה על ידי המבקרים בחוף, זוקפת לעצמה את אחד משיאי ההטלה - 137 ביצים בקן אחד. "הממוצע כיום הוא 87 ביצים וכנראה שמדובר בגברת ותיקה מאוד, שיכולה להיות בת יותר מחמישים שנה והיא ממשיכה לבקר בחוף וזוכרת אותו כשהיה בתולי וללא הפרעות מודרניות. אני מקווה שעונת ההטלות תעבור בשלום ובקיץ נראה בקיעות של אלפי צבי ים חדשים", מסכם לוי.

 

מצאתם צב פצוע או צפיתם בצבה עולה לחוף הים? צרו קשר קשר עם מוקד הרשות 6911*

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אודליה דדי
טוהר דדי עם הצבה אודליה בינואר 2012
צילום: אודליה דדי
צילום: ברוך תמם, רשות הטבע והגנים
אל אודליה הצטרפו שני צבי ים חומים שהושבו בחזרה לטבע, ביניהם גם הצב עווד
צילום: ברוך תמם, רשות הטבע והגנים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
הצבה ניסן עם הגעתה לטיפול הראשוני עם שלי ברק, מתנדבת במרכז ההצלה
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים