שתף קטע נבחר

נציג המשטרה בכנסת: הזרים לא מעלים הפשיעה

מפקד מרחב יפתח הבהיר לח"כים: "כמות האירועים יחסית לכמות הציבור ולכמות הבעיות שיש, היא נסבלת והיא נמוכה". הוא התריע: "אסור להיגרר לאלימות מילולית או אחרת כי אפשר לגרור צעירים להרבה מאוד עבירות"

"כמות האירועים יחסית לכמות הציבור ולכמות הבעיות שיש, היא נסבלת והיא נמוכה". כך אמר הבוקר (יום ב') מפקד מרחב יפתח, נצ"מ דוד גז, שהשתתף בדיון על גילויי האלימות וההסתה נגד מבקשי העבודה, הזרים ומבקשי המקלט בישראל, בוועדת הפנים של הכנסת.  

 

נצ"מ דוד גז אמר בוועדה: "כשאנשים גרים בצפיפות, בתנאים של אי תעסוקה - כמובן שיהיו גילויי אלימות. כמות האירועים יחסית לכמות הציבור ולכמות הבעיות שיש, היא נסבלת והיא נמוכה. אסור להיגרר לאלימות מילולית או אחרת כי אפשר לגרור צעירים להרבה מאוד עבירות. שיקול הדעת שלהם בעייתי ומורכב".

 

בוועדה לבחינת בעיית העובדים הזרים, שבה יציגו תוכנית עבודה להתמודדות עם מבקשי המקלט, הפליטים ומהגרי העבודה, הסביר היו"ר ח"כ ניצן הורביץ (מרצ) כי 14 פקחים של רשות האוכלוסין אמונים על כרבע מיליון זרים, "וזה לא פיקוח הולם". לדבריו, "אנו עומדים בימים אלה בנושא של החזרה כמה אלפי אפריקנים, רובם אזרחי חוף השנהב ומיעוטם מדרום סודן. צריך לגבש נוהל החזרה מסודר. גם טכנית".

  

הוא הבהיר כי אין לכלוא ללא משפט "בני אדם שאינם בני גירוש. צריך להקים מחסה לאנשים אלה שאינו בתנאי כליאה, להבטיח תנאים אנושיים מבחינת בריאות ורווחה". הוא סיפר על חמישה מתקנים שצפויים לקום בעתיד בהתאם לתוכנית של משרד הביטחון. לגבי מי שלא ניתן לגרשם - הציע הורביץ לתת לחלקם היתרי עבודה על חשבון העובדים הזרים, ובמקביל לצמצם את מספר העובדים הזרים.

 

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, הח"כ לשעבר אבשלום וילן, הסביר כי ניתן לקלוט כמה אלפי עובדים לעבודות חקלאות בארץ. ח"כ יעקב כ"ץ (האיחוד הלאומי) הבהיר: "כי אדם לעמל יולד", והציע לקנוס מעסיקי זרים, כדי שלא תתאפשר העסקתם - מהלך שייאלץ אותם לשוב לארצותיהם.

 

איפה העבודה הדיפלומטית?

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הסביר כי נציגי משרד החוץ לא הגיעו לדיון כיוון שהם נופשים ביום כיף משרדי. הוא ציפה כי המשרד "ייתן דיווח על הסכמים שמתגבשים לגבי הוצאתם של המסתננים לארץ מוצאם או למקום שבו לא נשקפת סכנה לחייהם".

 

ח"כ שלמה מולה (קדימה) התריע: "המדינה לא עשתה את עבודתה הדיפלומטית, בטח לא מול האו"ם ולא מול ממשלת אריתריאה. אני לא חושב שמישהו היה רוצה להגר לכאן כי טוב לו, להשאיר את המשפחה שלו, להגיע לכאן ולהיות מושפל. זה לא אומר שאנו לא צריכים לעשות מאמץ כדי להחזירם, אבל השיח הציבורי שהיה כאן - להתעמר בהם, להרעיב אותם, שלא יאכלו, שלא ישתו - הוא פסול". מולה הזהיר: "ראיתי כמה מקרים של פגיעה פיזית באנשים. אם זו לא הסתה, מהי הסתה?".

 

הפגנת מחאה של זרים בתל אביב (צילום: עמית קפוזה) (צילום: עמית קפוזה)
הפגנת מחאה של זרים בתל אביב(צילום: עמית קפוזה)
 

ח"כ דב חנין (חד"ש) הקריא עדויות של נערים שנעצרו בחשד לפגיעה בזרים, ותיאר מסכת אלימות שתיעדה המשטרה מפיהם. "כשאתם מדברים על להחזיר - אומר דני אילון ומשרד החוץ - אי אפשר להחזירם. לא לצפון סודן, לא לאריתריאה. משם רוב האנשים האלה. בא משרד הפנים ואומר שאי אפשר לתת להם עבודה. בא ח"כ אקוניס ומציע שמי שייתן להם דירה ייכנס למאסר. אתם מבינים מה אתם עושים פה?".

 

ח"כ דני דנון (ליכוד), הבהיר: "כולנו מגנים את האלימות. אין פה אחד שאומר 'אנחנו הטובים והם הרעים'. נודע לי שקיבלתי הזמנה לוועדת האתיקה של הכנסת על שאני קורא לגרש את המסתננים. אני מגנה את האלימות אבל לא יצליחו להשתיק אותנו".

 

דנון והורביץ בדיון (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
דנון והורביץ בדיון(צילום: אוהד צויגנברג)
 

חנין פנה אליו: "הממשלה שלך ולא שלי מייבאת כל שנה לישראל 32 אלף עובדים זרים. אתה מבעיר את הבערה, עושה את המהומות ואחר כך בא לבכות על דם שפוך". הוא הציע לדנון ולחבריו לא להשתתף בהפגנות בדרום תל אביב, אלא לעשות זאת מול בית ראש הממשלה "ולדרוש ממנו פתרונות".  

 

13 זרים נעצרו באילת 

אתמול החל מעצר הזרים שעליו הכריז שר הפנים אלי ישי. באילת נעצרו 13 זרים, ושמונה אזרחי דרום סודן נוספים נעצרו במקומות אחרים בארץ. הם מועמדים לגירוש, אף שרשות האוכלוסין וההגירה הודיעה כי תאפשר לאזרחי המדינה השוהים בישראל לעזוב מרצונם, ולא תחל במעצרים השבוע. השר ישי אמר ל-ynet כי אין סתירה בין הדברים: "מי שיגיע למשרדים שלנו - לא ייעצר. יש לו שבוע לעזוב. מי שמסתתר ומתחמק נעצר. מי שלא מגיע - אין לו כוונה לעזוב ואנחנו עוצרים אותו".

 

הליכי המעצר התאפשרו, לאחר שהוחלט כי ניתן לגרש את 1,500 מבקשי המקלט מדרום סודן חזרה לארצם: בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים דחה את עתירת ארגוני הסיוע נגד החלטת שר הפנים להפסיק את מדיניות "ההגנה הקולקטיבית" על הדרום סודנים ששוהים בישראל.

 

במשך מספר שנים הנהיג השר ישי מדיניות של "הגנה זמנית" או "הגנה קולקטיבית" על אזרחי דרום סודן ששהו בישראל. מכוח מדיניות זו, האזרחים הזרים לא הורחקו אך גם לא נבדקה זכאותם לקבלת מעמד פליט בהתאם לאמנת הפליטים שעליה חתומה ישראל. בינואר 2012 הודיע השר ישי על שינוי המדיניות ולמעשה על גירושם של נתיני דרום סודן שלא יעזבו מרצונם עד סוף חודש מרס.

 

בעקבות כך הוגשה לבית המשפט עתירה שבה נטען כי החלטת שר הפנים אינה סבירה ואינה מידתית. ארגוני הסיוע שעתרו לבית המשפט טענו כי בדרום סודן מתרחשת לחימה ושמצב זה לא השתנה מהותית לאחר ההכרזה על עצמאות המדינה ב-2011. אך בית המשפט דחה את העתירות.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסתננים בתל אביב
צילום: EPA
גינת לוינסקי, תל אביב
צילום: EPA
מפגינים נגד גירוש
צילום: רויטרס
צילום: אוהד צויגנברג
ח"כ כ"ץ. אדם לעמל יולד
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים