שתף קטע נבחר

צילום: יאיר שגיא

מעל 100 דרום-סודנים נעצרו: "רק יריית הפתיחה"

ברשות ההגירה ממשיכים במבצע הגירוש, בשבוע הבא מטוס עם מסתננים אמור להמריא לבירת דרום סודן. אמנם מדובר בטיפה בים בין האריתריאים והסודנים, אבל שר הפנים מבטיח כי זו רק ההתחלה ב"מאבק על ישראל". ניאקי בת ה-15: "שמחה לעזוב את מי שמגרש אותנו בצורה מכוערת"

מבצע גירוש הדרום סודנים, שיצא אתמול (יום ב') לדרך עם מעצרם של יותר מ-100 בני אדם, צפוי להמשיך ביתר שאת בשבועות הקרובים - עד להרחקתם של 1,500 אזרחי המדינה האפריקנית שנמצאים בישראל. "מה שראינו היום זו רק יריית הפתיחה במאבק על עתידה של ישראל", אמר ל-ynet שר הפנים אלי ישי, "אני סמוך ובטוח כי בית המשפט יאשר גם את הרחקתם של מסתנני אריתריאה וצפון סודן, המהווים את עיקר האיום".

 

מעצר הזרים - דיווח נרחב בחדשות ynet:

 

רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים עצרה אתמול 115 השוהים בישראל בניגוד לחוק, ומאז יום ראשון נעצרו 140 איש במבצע גירוש המסתננים או בשם שנתן לו שר הפנים ישי, "חוזרים הביתה". גם הבוקר נמשך מבצע המעצרים - פקחי רשות ההגירה סיירו באילת ובדקו מסמכים של חשודים כמסתננים.

 

מתוך ה-115 שנעצרו אתמול, רובם הגדול (105) הם מדרום סודן, ארבעה ימים אחרי שבית המשפט נתן אור ירוק לגירוש אזרחי המדינה. עם זאת, יש לציין כי הדרום סודנים מהווים אחוז קטן מכלל המסתננים השוהים בישראל - 1,500 מתוך כ-60 אלף איש. בישראל שוהים כ-35 אלף אזרחי אריתריאה ו-15 אלף אזרחי סודן, אך ישראל נמנעת מלגרש אותם בשל התחייבויות בינלאומיות.

 

"מה שראינו היום זו סנונית ראשונה", אמר אמש ל-ynet גורם בכיר במשרד הפנים, "נעצור אותם בכל מקום שבית המשפט יתיר לנו". גורם ברשות האוכלוסין וההגירה הוסיף כי "בשבועיים-שלושה הקרובים הפעילות תימשך באילת ובתל אביב, בהמשך תתמקד בתל אביב ובערד ולבסוף בשאר חלקי הארץ". הוא העריך כי הליך גירושם של הדרום סודנים יימשך למעלה מחודש וחצי. העצורים כבר עברו שימוע, ומי שהתברר כי הוא אכן דרום-סודני ושוהה בארץ שלא כחוק, יוטס בימים הקרובים בחזרה למולדתו. בתחילת השבוע הבא אמור להמריא מטוס ישראלי לבירת דרום-סודן, ג'ובה.

 

במקביל למעצרים, רשות האוכלוסין וההגירה חילקה היום לאזרחי דרום סודן טופסי עזיבה מרצון, אולם לדברי הגורם עד כה מספרם של אלה שהביעו נכונות לעזוב מרצון הוא נמוך יחסית. עם זאת, באופן רשמי אמרו ברשות כי "יש עלייה דרמטית במספר הפניות ליחידה לעידוד עזיבה מרצון". הגורם הוסיף כי היו מקרים של מסתננים שהתחזו לדרום סודנים ושינו את גרסתם מחשש שיגורשו.

 

ניאקי, בת 15 מדרום סודן, הסתננה עם משפחתה לישראל לפני חמש שנים והיא מתגוררת בערד. לקראת השיבה למולדתה, היא סיפרה על רגשות מעורבים: "אני שמחה לחזור למדינה שלי. בישראל צעקו לנו 'שחורים מסריחים'. אני שמחה לעזוב את מי שקמצן על הארץ שלו ושמגרש אותנו בצורה מכוערת. אבל אני גם עצובה, כי יש לי כאן חברים ובית ספר. עצוב שלא נתנו לנו זמן. הולכים למשפחות ומוציאים אותם מהבתים ואי אפשר להתארגן".

 

אימה וחרדה. מסתננים בדרום תל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אימה וחרדה. מסתננים בדרום תל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

אזרח דרום סודן חותם על "עזיבה מרצון" (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
אזרח דרום סודן חותם על "עזיבה מרצון"(צילום: אליעד לוי)

 

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

 

אורית מרום מארגון הסיוע א.ס.ף מחתה על מבצע המעצרים. "זו סיטואציה מעוותת", אמרה, "בית המשפט נתן את דברו ביום חמישי וביום ראשון כבר התחילו לעצור. משרד הפנים נקט תחבולות נמוכות - מצד אחד הוא הצהיר שהוא נותן למבקשי המקלט שבוע כדי לעזוב מרצון, ומצד שני אנשי רשות האוכלוסין וההגירה תלשו משפחות עם ילדים בחמש לפנות בוקר ממיטותיהם".

 

"המצב בדרום סודן מחריף" 

האשמה, לדברי מרום, היא לא רק על משרד הפנים אלא גם על משרד החוץ שהמליץ שחזרה של משפחות ויחידים בסיכון תהיה מתואמת עם הגורמים הממשלתיים בדרום סודן. "יש משפחות שנאלצו תחת לחץ לחתום על עזיבה מרצון ללא בדיקה פרטנית של המקרים וללא תיאום עם גורמי ממשל בדרום סודן", אמרה והוסיפה כי "מבקשי המקלט חיים בחרדה מגירוש צפוי בימים הקרובים ומספרים על אכזבה מהמדיניות שאותה נוקטת ממשלתו של העם היהודי".

 

ד"ר רמי גודוביץ' מספריית גן לוינסקי, אשר מסייע למבקשי המקלט, טען כי "ממשלת ישראל בחרה להציג מצג שווא פופוליסטי של פתרון לבעיית 60 אלף מבקשי המקלט על חשבונם של 750 פליטים מדרום סודן שנמצאים בסכנת חיים. בנוסף, אנו מקבלים דיווחים שהבקשות הפרטניות של מבקשי המקלט לא נבדקות". לדבריו, "המסר שמגיע מקרובים ואנשי ממסד בדרום סודן הוא 'עדיף לכם להישאר בכלא הישראלי. המצב בדרום סודן מחריף'".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

רעות מיכאלי, מנכ"לית מוקד הסיוע לעובדים זרים, אמרה: "עצוב ומצער

שכך מדינת ישראל בוחרת לסיים את ההגנה הקבוצתית הזמנית שהיא העניקה לפליטי דרום סודן מכוח אמנת האו"ם לפליטים עליה ישראל חתומה. כזכור, ההחלטה על החזרה לדרום סודן התקבלה רק ביום חמישי האחרון, ומן הראוי היה לאפשר לאנשים אלה שהות בסיסית להתארגנות. המוקד פנה לרשות האוכלוסין וההגירה בבקשה להעניק לפליטי דרום סודן שהות של שבועיים להתארגנות, ואולם לצערנו היום נענינו בשלילה".

 

מיכאלי הוסיפה כי בימים האחרונים נתקלה בתגובות של אימה וחרדה מפני הגירוש. בנוסף, היא הביעה חשש מתופעות של "מעצר וגירוש שרירותי של פליטים ממדינות שונות, לאו דווקא מדרום סודן". לדבריה, פליטים מדרפור, נובה וצפון סודן נעצרים בטענה שהם מדרום סודן וקיים חשש שאם יגורשו, דרום סודן לא תסכים לקבל אותם.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 11/06/2012 23:50

 

בהכנת הידיעה השתתף בועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסתננים חותמים על טופסי עזיבה מרצון
צילום: אליעד לוי
ניאקי. "צעקו לנו 'שחורים מסריחים'"
ישי. "עיקר האיום - מסתנני אריתריאה וסודן"
צילום: גיל יוחנן
"תלשו משפחות עם ילדים בחמש לפנות בוקר ממיטותיהם"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים