שתף קטע נבחר

איי פוקלנד למשאל עם: "נראה שאנו בריטים"

תושבי האיים שעליהם נאבקות בריטניה וארגנטינה החליטו לערוך משאל עם כדי להשמיע לעולם את קולם בסכסוך ולהצהיר על רצונם להישאר טריטוריה בריטית. "אין לנו ספק לגבי מי אנחנו ואיזה עתיד אנחנו רוצים, נראה לעולם כמה אנחנו בטוחים בכך"

ממשלת איי פוקלנד הודיעה היום (יום ג') כי תושבי האי השנוי במחלוקת בדרום האוקיינוס האטלנטי יערכו משאל עם כדי לקבוע אם להישאר טריטוריה בריטית.

 

צפו: הפרסומת מאיי פוקלנד שמרגיזה את לונדון

 

יו"ר הגוף המחוקק של פוקלנד, גאווין שורט, אמר כי משאל העם מתוכנן "לא כי יש לנו ספק

כלשהו לגבי מי אנחנו ואיזה עתיד אנחנו רוצים, אלא כדי להראות לעולם כמה אנחנו בטוחים בכך".

 

הוא טען כי אין עוררין על כך שהתושבים "מבקשים שהאיים ימשיכו להיות טריטוריה אוטונומית של הממלכה המאוחדת".

 

הרטוריקה הארסית בין בריטניה לארגנטינה בסוגיית איי פוקלנד החריפה לאחרונה, במלאות 30 שנה למלחמה ביניהן באיים. ארגנטינה, שמכנה את המקום "האיים המלביניים", טוענת כי בריטניה מפעילה למעשה קולוניה באיי פוקלנד זה 150 שנה. לונדון רואה באיים טריטוריה בריטית, שבה מתקיים ממשל עצמי.

 

ארגנטינה ניסתה בארבעת העשורים האחרונים ליטול לעצמה את הריבונות על האיים בשלל דרכים, בין השאר על-ידי ניסיון למצוא חן בעיני תושבי האיים, כיבוש וניהול משא ומתן. בשנות ה-70 היא ייסדה קו אווירי ישיר בין בואנוס איירס לאיים, סיפקה להם נפט ושילמה על החינוך לילדי פוקלנד. בריטניה מצדה ניסתה לשדל את תושבי האיים לקבל שליטה בריטית עליהם כמו זו שהייתה נהוגה בהונג-קונג, אבל ב-2 באפריל 1982 פלשה ארגנטינה לאיי פוקלנד, בהובלת החונטה ששלטה בה.

 

צבא ארגנטינה נכנע ב-14 ביוני של אותה השנה, אחרי קרבות שבהם נהרגו 649 חיילים מצבא ארגנטינה ו-225 חיילים בריטים. גם שלושה מתושבי האיים נהרגו מ"אש ידידותית" של צבא בריטניה.

 

אנדרטה לחיילים בריטים באיים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנדרטה לחיילים בריטים באיים(צילום: רויטרס)

 

לאחר מכן נעשו מאמצים נוספים לכונן קשרים בין ארגנטינה לאיים בשנות ה-90. בין השאר נחתמה שורה של הסכמים בנושאים כמו דיג, זכויות נפט, תעבורה ימית וקווי תעופה. אבל כמעט כל ההסכמים האלה ננטשו ב-2003, אחרי שנסטור קירשנר, בעלה המנוח של נשיאת ארגנטינה הנוכחית כריסטינה פרננדס נבחר לנשיא והחל לנסות לבודד את האיים. מאז מאמצי הבידוד האלה רק גברו. 

 

לאחרונה נשלחו כלי שיט מארגנטינה לפטרול סביב האיים ובואנוס איירס הטילה אמברגו שאוסר

על ספינות הנושאות את דגל האיים לעגון בנמליה. ראש ממשלת בריטניה דייויד קמרון חזר על מחויבותו לתושבי האיים ולונדון אף שיגרה לאזור את הנסיך ויליאם, במסגרת תפקידו כטייס בחיל האוויר המלכותי.

 

הסכסוך בין שתי המדינות הגיע לשיא דיפלומטי בינואר כשארגנטינה הגישה תלונה רשמית באו"ם נגד התנהלותה של בריטניה, בטענה כי היא פועלת ל"מיליטריזציה" של אזור דרום האוקיינוס האטלנטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רחוב מקושט בצבעי בריטניה באיים
צילום: רויטרס
מומלצים