שתף קטע נבחר

התייצבה מול הדורס: שחר גרינשפן בדיון בבג"ץ

בג"ץ דן בעתירה שהגישו בני משפחתה של הנערה שנדרסה בידי נהג שיכור, בדרישה לבטל את הסדר הטיעון שנחתם עמו. בפרקליטות הודו: "נעשו טעויות, ההסדר מקל באופן קיצוני". הנהג הסכים לשלילת רישיונו לצמיתות

שנתיים וחצי לאחר שנדרסה על-ידי נהג שיכור ונותרה משותקת, התייצבה הבוקר (יום ד') הנערה שחר גרינשפן (14) בבית המשפט העליון בירושלים, לדיון שבו מבקשת משפחתה לבטל את הסדר הטיעון עם הנהג הדורס. גם הנהג הדורס מרק פטריק הגיע לדיון, הרכין את ראשו וסירב לדבר עם העיתונאים. הרכב השופטים שדן בעתירה כולל את נשיא בית המשפט העליון השופט אשר גרוניס ואת השופטים עוזי פוגלמן ואסתר חיות. 

 

עוד בחדשות ynet:

 

ישראל, אביה של שחר, אמר לפני הדיון כי "אנחנו סקרנים לשמוע את בית המשפט וסקרנים לראות איך השופטים יתייחסו. אנחנו את המקסימום שלנו כבר עשינו, לנו זה כבר לא יעזור. אנחנו מקווים שמה שייצא מפה יעזור לאחרים להציל לפחות נפש אחת בישראל". על נוכחות הנהג הדורס בדיון אמר האב ישראל כי "הוא יושב שם עם ראש מורכן בצדק. אין לנו עניין איתו, אלא עם התנהלות בתי המשפט".  

 

האחות יעל, שיצרה את המודעות למצוקת המשפחה בעקבות מכתב בפייסבוק שגולל את הפרשה, אמרה לפני הדיון בבג"ץ כי "זה רגע האמת. זה לא קל, לא האמנתי שהמכתב שלי יגרום לכל זה, זה מדהים". בני המשפחה ציינו כי הבוקר הם סיפרו לשחר על ההגעה לבית המשפט ונראה היה כי היא מאוד מתרגשת. יעל הוסיפה כי "זה מוזר לראות את הדורס יושב באולם".

 

"סקרנים לשמוע את בית המשפט". שחר והוריה בבית המשפט העליון, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"סקרנים לשמוע את בית המשפט". שחר והוריה בבית המשפט העליון, הבוקר(צילום: גיל יוחנן)

 

עו"ד ענת קאופמן, שמייצגת את משפחת גרינשפן אמרה כי "אנחנו כאן לשמש פה לשחר ולמשפחתה כדי לתקן עוולות קשות שנגרמו. עוול פרטי שנגרם לשחר, באופן חד-צדדי. תוך התעלמות מתוצאות התאונה הקשות ומהסבל הבלתי יתואר, נגזר דינו של הנהג בגזר דין שבלשון הפרקליטות וגם הוא מודה בכך – 'קל באופן קיצוני'. מאז גזר הדין, המשפחה פשוט לא יודעת מנוח לכן הם כאן, והם מבקשים מבית המשפט להתערב".

 

עו"ד קאופמן הוסיפה כי "העוול השני הוא העוול שנגרם לציבור בכללותו – באישור הסדר הטיעון ובקבלתו על-ידי בית המשפט. נפגע כאן אינטרס ציבורי ממדרגה ראשונה בכל הקשור לזילות בחיי אדם, לערכים ולאינטרסים של אכיפה וענישה נאותה. יש כאן פגיעה קשה באמון הציבור, במערכת שמודה שטעתה, טעות קיצונית, אבל בעצם נותרת משותקת ואומרת אני לא יכולה לתקן. זה מסר קשה ואסור. קדושת החיים צריכה להיחשב בהסדר הזה כערך עליון".

 

הרכין ראש וסירב לדבר עם העיתונאים. הנהג הדורס מרק פטריק (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרכין ראש וסירב לדבר עם העיתונאים. הנהג הדורס מרק פטריק(צילום: גיל יוחנן)

  

נציגת הפרקליטות בדיון הודתה כי הסדר הטיעון של התביעה המשטרתית עם פטריק היה "מקל באופן קיצוני. אנחנו לוקחים אחריות, אין ספק שנעשו טעויות. עם זאת, המדינה אינה מרימה ידיים ואומרת שאין עוד מה לעשות אלא מפעילה ביקורת פנימית כדי לתעל את הטיפול במקרים כאלה בעתיד. הוכנס נוהל בתביעות המשטרתיות, חוזר שמבהיר כיצד על התובע לפעול במקרים של תאונה שבה יש פגיעה גופנית קשה. בנוסף, רועננו נהלים קיימים כמו לעניין הצגת הסדרי טיעון בפני בית המשפט".

 

היא התייחסה לבקשת משפחת גרינשפן לבטל את הסדר הטיעון ואמרה כי על המדינה לדחותו משום שהוא מהווה את קולה של התביעה, שצריכה לדבר בקול אחיד. "המדינה חשבה שאין בידה להגיש ערעור, הרשויות ראו לפעול באשר לטעויות שנעשו כאן בבקרה פנימית כדי שלא יחזרו מצבים כפי שהמשפחה נאלצה להתמודד עמם".

 

ההפגנה למען גרינשפן. האחות יעל העלתה את העניין לסדר היום (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
ההפגנה למען גרינשפן. האחות יעל העלתה את העניין לסדר היום(צילום: נועם מושקוביץ)

 

פרקליטו של פטריק, עו"ד שחר חסאן, ציין אף הוא כי ההסדר שקיבל הנהג היה מקל, אך טען כי לא יהיה זה צודק להעמידו שוב לדין. "הוא כבר ביצע את עבודות השירות שהוטלו עליו. יש לקחת בחשבון שהוא הודה", אמר עו"ד חסאן. "משפחת גרינשפן מבקשת באמצעות הליך זה לתת ביטוי למלחמה בתאונות הדרכים, אבל אנחנו יודעים מעמדת הפרקליטות שההנחיות רועננו ושהמטרה הושגה. לבוא עשרה חודשים אחרי ההרשעה – זה כבר מאוחר מדי".

 

נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, הציע לעו"ד חסאן להחמיר את עונשו של פטריק בכך שרישיונו, שנשלל לשש שנים, יילקח לצמיתות. "מבחינתו אין לו בעיה", השיב חסאן.

 

פרקליטת משפחת גרינשפן: ומה עם גובה הקנס?

עו"ד קאופמן ביקשה שוב כי בג"ץ יתערב ויפסול את ההסדר, והנשיא גרוניס השיב לה: "יש איזו אשליה שבג"ץ יכול לעשות כל דבר במדינה. בג"ץ לא יכול לעשות כל דבר". השופטת אסתר חיות הוסיפה: "אם הוא הורשע ובעיקר אם הודה, פתוח בפניכם המסלול של תביעה אזרחית". וקאופמן השיבה: "המסלול האזרחי כבר הסתיים, חברת הביטוח שילמה. אבל אין כאן את אלמנט הענישה והוא צריך לבוא לידי ביטוי. תאונות הדרכים זו מכת מדינה".

 

עו"ד קאופמן ניסתה בכל זאת לשנות פרטים אחרים בהסדר, מלבד עבודות השירות. "יש פרמטרים אחרים בגזר הדין שהם מאוד נמוכים", אמרה. "אלף שקל קנס מקבל מי שהחזיק פלאפון בזמן נהיגה, זה קנס מאוד נמוך. יש מקום ויש גם פיצויים עונשיים שלא ניתנו כל הפרמטרים האחרים, יש נושא של השלילה כפי שאדוני רמז".

 

לדיון הגיעו גם בני משפחתו של חי-זיו קריאף שנהרג עם אשתו שני בתאונת פגע וברח סמוך למחלף יבנה ביולי 2011. אילן, אביו של חי-זיו, אמר כי הגיע להזדהות עם כאבה

של משפחת גרינשפן. לדבריו, "באנו היום רק לחזק".

 

הנהג מרק פטריק עלה בנובמבר 2009 על אי-תנועה ופגע בגרינשפן, ימים ספורים לפני יום הולדתה ה-12 וכתוצאה מכך היא נפצעה באורח אנוש. במסגרת עסקת טיעון פטריק נקנס ב-1,000 שקלים ונגזרו עליו 600 שעות עבודות שירות לתועלת הציבור ושלילת רישיון למשך שש שנים.

 

לפני חמישה חודשים עתרה משפחת גרינשפן לבג"ץ בדרישה לבטל את עסקת הטיעון. בעתירה טענה המשפחה כי "ההסדר – הולדתו בחטא, התנהלותו בחטא ותוצאתו בחטא". לטענת המשפחה, מאז הגשת כתב האישום נגד הנהג ועד למתן גזר הדין, מידרה מחלקת התביעות של המשטרה את ההורים, סירבה לתת להם מידע, לא שמעה את עמדתם והטעתה אותם במודע כשביקשו להתעדכן על ההליכים בפרשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחר נותרה משותקת
צילום: גיל יוחנן
אילן קריאף בבג"ץ. "באנו לחזק"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים