שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP, AFP

רוסיה: ארה"ב מחמשת את המורדים בסוריה

שר החוץ הרוסי לא שותק למול האשמות וושינגטון שארצו שולחת מסוקים לאסד. במהלך ביקורו באיראן האשים לראשונה - ארה"ב שולחת נשק למורדים. צרפת: נפעל במועצת הביטחון למען יישום תוכנית אנאן, תחת איום בסנקציות

ארה"ב תקפה – רוסיה לא נשארת חייבת. לאחר האשמת וושינגטון שמוסקבה שולחת מסוקי קרב לדמשק, אמר היום (יום ד') שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כי ארה"ב מחמשת את המורדים נגד משטרו של נשיא סוריה בשאר אסד. לברוב גם הכחיש כי ארצו שחגרה מסוקים לסוריה. מנגד, שר החוץ הצרפתי לורן פאביוס הצטרף היום להאשמות ארה"ב וטען כי יש ראיות לכך שרוסיה מעבירה נשק לאסד. הוא גם אמר כי ארצו תפעל למען הטלת סנקציות על דמשק במסגרת מועצת הביטחון, אם זו לא תיישם את תוכנית השלום של האו"ם. 

 

לברוב ומקבילו האיראני סאלחי. "עמדות קרובות מאוד" בנושא סוריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לברוב ומקבילו האיראני סאלחי. "עמדות קרובות מאוד" בנושא סוריה(צילום: EPA)

 

במהלך מסיבת עיתונאים בטהרן, שם הוא עורך ביקור רשמי, אמר לברוב: "ארה"ב מספקת נשק למורדים שמשמש בקרב נגד הממשלה הסורית". הוא הצדיק את מכירת הנשק הרוסי לסוריה שלדבריו "לא מפר כל חוק בינלאומי" וכולל רק "ציוד הגנה".

 

זוהי הפעם הראשונה שגורם רשמי רוסי מאשים את וושינגטון ישירות בחימוש המורדים. מוסקבה עד כה גינתה רק "מעצמות זרות" בלתי מזוהות בשל תמיכתן הצבאית במורדים.

 

לברוב נפגש היום עם מקבילו האיראני עלי אכבר סלאחי ושוחח עמו על המשבר בסוריה ועל המו"מ בין איראן לשש המעצמות בנושא הגרעין. סבב השיחות הבא בין שני הצדדים ייערך בשבוע הבא במוסקבה.

 

סאלחי הצטרף להאשמות של עמיתו, וטען כי המערב וכמה מדינות ערב "שולחות כלי נשק וכוחות לסוריה" כדי "למנוע את הרפורמות שהבטיח ליישם הנשיא הסורי". הוא לא ציין את אותן מדינות בשמותיהן, אבל התקשורת באיראן מאשימה תכופות את ארה"ב, סעודיה וקטאר.

 

שני השרים הסכימו כי עמדות ארצותיהם בנושא הסורי "קרובות מאוד" וכוללות את הצורך ליישם את תוכנית השליח המיוחד של האו"ם והליגה הערבית, קופי אנאן. זאת, כדי להחזיר את השקט ולהביא לדיאלוג בין המשטר לאופוזיציה, מבלי התערבות צבאית.

 

מפגין נגד לברוב בדמשק. "שקרן גדול, בריון גדול" (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגין נגד לברוב בדמשק. "שקרן גדול, בריון גדול"(צילום: AP)

 

מורדים ונשקם ליד העיר חלב (צילום: AP) (צילום: AP)
מורדים ונשקם ליד העיר חלב(צילום: AP)

 

דבריו של לברוב נאמרים בתגובה לדבריה מאמש של מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון. "אנחנו מודאגים ממידע שהגיע אלינו לאחרונה שלפיו מסוקי קרב עושים דרכם מרוסיה לסוריה, הדבר יחריף את הסכסוך באופן דרמטי", אמרה קלינטון באירוע לציון עשר שנים למרכז סבן בוושינגטון, בהשתתפות נשיא המדינה שמעון פרס.

 

היא המשיכה ותקפה: "התעמתנו עם הרוסים בתביעה שיפסיקו את משלוחי הנשק לסוריה. הם אמרו מדי פעם שאל לנו לדאוג, שמה שהם מעבירים לא קשור אליהם (לפעולות הפנים של הממשלה). זה בבירור לא נכון".

 

האופוזיציה בסוריה קראה השבוע לערוך הפגנות מול שגרירויות רוסיה ברחבי העולם, במחאה על תמיכתה במשטר אסד. סרטונים שהועלו לרשת מראים מפגינים בסוריה שורפים דגלי רוסיה. בפריז הפגינו כמה עשרות ונשאו שלטים שעליהם נכתב: "הנשק של רוסיה הורג ילדים סורים".

 

הפגנה בפריז. "הנשק של רוסיה הורג ילדים סורים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה בפריז. "הנשק של רוסיה הורג ילדים סורים"(צילום: רויטרס)

 

ארה"ב הודיעה בעבר כי בכוונתה להעניק לקבוצות האופוזיציה בסוריה סיוע "לא קטלני" בדמות אמצעי תקשורת וציוד רפואי. היא אף מספקת סיוע הומניטרי לאופוזיציה ועומדת, לצדה של טורקיה, בראש ההתארגנות הבינלאומית של "ידידות סוריה" - קבוצה של מדינות שמבקשות לסייע לאופוזיציה הסורית. אולם כמו רוסיה, גם ארה"ב מתנגדת להתערבות צבאית בינלאומית בסוריה. 

 

צרפת: על מועצת הביטחון להטיל סנקציות

עם זאת, צרפת ומדינות נוספות מעוניינת לפעול נגד סוריה במסגרת סעיף 7 של מועצת הביטחון של האו"ם, המאפשר לנקוט צעדים להשבת השלום בתוך מדינות, מסנקציות ועד התערבות צבאית. שר החוץ הצרפתי אמר כי ארצו תפעל להטלת סנקציות על סוריה במסגרת המועצה, וכי הוא מקווה שרוסיה תצטרף ליוזמה להפוך את תוכנית אנאן למחייבת, תחת איום של עיצומים. מקבילו הבריטי ויליאם הייג אמר היום כי סוריה על סף קריסה וכי הוא יקיים מחר שיחות דחופות עם לברוב ויקרא למוסקבה להפעיל את משקלה כדי לשכנע את ממשל אסד ליישם את תוכנית אנאן.

 

פאביוס הצהיר: "מדי יום מתים עשרות על עשרות סורים מידי אסד ומשטרו. לכן החלטנו להגביר את מאמצינו לשים קץ למשטר הדמים והמוות הזה. אנחנו מציעים להפוך את יישום תוכנית אנאן למחייב. אנחנו צריכים להעלות הילוך במועצת הביטחון ולהכליל את התוכנית תחת סעיף 7 – כלומר, להפוך אותה למחייבת תחת איום של סנקציות כבדות ביותר".

 

על אף עמדתה הנחרצת של פריז, ספק אם הדבר יתאפשר, שכן רוסיה וסין מתנגדות להתערבות בסוריה ומחזיקות בזכות וטו במועצה, בה כבר השתמשו פעמיים בעבר כדי לסכל החלטות נגד דמשק.  

 

את חילופי המהלומות המילוליים יש לבחון גם בהקשר הרחב יותר של היחסים בין ארה"ב לרוסיה, שעלו על שרטון מאז בחירתו מחדש של ולדימיר פוטין לנשיא. המשבר בסוריה, כמו הגרעין האיראני,

הם מסלעי המחלוקת בין השתיים.

 

פוטין לא הגיע לפסגת G8 בקמפ-דייויד במאי, ואילו אובמה הודיע שלא ישתתף בפסגת אפי"ק בספטמבר בוולדיווסטוק. מאחורי ההימנעות ההדדית עומדת המחלוקת בנושא הצבת הטילים של נאט"ו באירופה. ארה"ב מתנגדת להצעת פוטין להוריד בדרגה את מערכות ההגנה של נאט"ו ולאפשר לרוסיה להגן על מדינות אירופה מפני איום טילים בליסטיים. וושינגטון עוסקת בפרויקט הגנה מקיף שכולל את ספרד, טורקיה ורומניה - שאליו הוזמנה גם רוסיה, החוששת מאיום על יכולת ההרתעה הגרעינית שלה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לברוב וסאלחי בטהרן
צילום: EPA
פאביוס. להפעיל את סעיף 7 באמנת האו"ם
צילום: רויטרס
תושבים בחומס מראים פגזים לפקחי האו"ם
צילום: AP
הפגנה מול שגרירות רוסיה בתימן
צילום: EPA
הריסות מבנה בחומס
צילום: AFP PHOTO / HO / UNSMIS
מומלצים