שתף קטע נבחר

למרות הנפט: 3 מיליון סעודים חיים בעוני

על אף שנדמה כי תושבי סעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, נהנים מחיי עושר מופלגים, המציאות מוכיחה אחרת. אחד מכל שישה סעודים חי מתחת לקו העוני והאבטלה גואה. השלטונות מתכחשים לבעיה ומתאמצים להסתירה אך בעידן זה של אביב ערבי ברור גם לשלטונות כי מדובר בפצצה חברתית מתקתקת

נהוג לחשוב כי תושבי סעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, נהנים מחיי עושר מופלגים. אבל לצד ארמונות הפאר עטופי הזהב ורכבי היוקרה, בעריה של סעודיה מתגלה תמונה אחרת לחלוטין. ההערכה היא שאחד מכל שישה סעודים לפחות חי מתחת לקו העוני.

 

כתבות נוספות במדור "הירוקים של השכן" :

כך מממן אסד את מעשי הטבח שלו

החורף הכלכלי של אל-ג'זירה

השטיח הפרסי נשמט מתחת לרגלי האיראנים

 

מים מהשירותים בארוחת הערב

הבעיה הגדולה של הסעודים היא שהשלטונות מתכחשים לבעיה. המדינה אינה מפרסמת נתונים לגבי העוני והעיסוק בנושא בתקשורת נחשב לעבירה. כך למשל הבלוגר פארס בקנה נעצר בשלהי השנה שעברה לאחר שהעלה ליוטיוב סדרת כתבות על נושא העוני בממלכה. בסדרה, בקנה, תחת השם "מרמים אותנו", ביקר במוקדי העוני בבירה ריאד וראיין סעודים החיים בתנאי דלות קשים.

 

בסרטון אחר שמופיע ביוטיוב ועוסק בעוני בסעודיה, נשמעת עדותה הקשה של האיה על תנאי חייה. "אני ובעלי עובדים בבית ספר. הוא שומר ואני מנקה. אנו חיים בדירת שני חדרים עם ארבעה ילדים, אמו של בעלי ושני אחיו. אין לנו מטבח ואנו משתמשים במים מהשירותים כדי לחמם את ארוחת הערב שלנו. רק אללה יוכל להוציא אותנו מהמצב הזה", היא נשמעת אומרת. באחרונה פורסם גם כי אזרח סעודי עני מציע למכירה את בנו תמורת כמה מיליוני דולרים.

 

חלום הבעלות על דירה

איש העסקים, תורכי פייסל רשיד, שלקח עליו לפני מספר שנים את המשימה להעלות את נושא העוני לסדר היום, מעריך כי קרוב ל-700 אלף משפחות, קרי 3 מיליון נפש מתוך 18 מיליון סעודים חיים בתנאי עוני. מחקרים עצמאיים שבוצעו בסעודיה מעלים כי כ-30% בלבד מקרב אזרחי המדינה הם בעלי דירה. יצוין כי רוב המשפחות החיות בעוני נמצאות באזורים הכפריים אך ישנן גם שכונות עוני בפרברי הערים הגדולות.

 

רוב ההון שייך למשפחת סעוד השולטת, עבדאללה מלך סעודיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוב ההון שייך למשפחת סעוד השולטת, עבדאללה מלך סעודיה(צילום: רויטרס)

 

בעידן זה של אביב ערבי ברור גם לשלטונות כי מדובר בפצצה חברתית מתקתקת. לא בכדי כשהחלו המהומות בעולם הערבי הודיע המלך הסעודי על הקצאת 37 מיליארד דולר להלוואות בתנאים נוחים לרכישת דירות, להעלאת שכר וכן התחייב להתחיל בפרויקט שאפתני לבניית חצי מיליון יחידות דיור בשנים הקרובות.

 

אי שיוויון בחלוקת הכנסות הנפט

השאלה שרבים עוסקים בה בחודשים האחרונים ברשתות החברתיות היא כיצד המדינה, שהכנסות הנפט שלה בלבד בשנה שעברה הגיעו לשיא של 320 מיליארד דולר ושעתודות המט"ח שלה צפויות לעלות על 900 מיליארד דולר בשנה הבאה, מתמודדת עם עוני שכזה. התשובה הרווחת היא אי שיוויון בחלוקת ההכנסות. לפי הערכות שונות, הון של כ-240 מיליארד נחלק על ידי 78 אלף אזרחים בלבד. רובם המוחלט שייך למשפחת סעוד השלטת.

 

בנוסף, מתמודדת סעודיה כבר שנים עם אבטלה גואה המוערכת בכ-13% לפחות. כניסת מיליוני עובדים זרים וזולים בעיקר מאסיה לא הטיבה עם תנאי שוק העבודה. בנוסף, במשך שנים ארוכות הוזנחו האזורים הכפריים על ידי השלטון המרכזי ולא הוזרמו תקציבים לעידוד הפיתוח והתעסוקה במקומות אלה. ייתכן כי מהומות האביב הערבי במדינות האחרות העבירו את המסר למשפחת סעוד.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא כולם עשירים, סעודיה
צילום: רויטרס
מומלצים