שתף קטע נבחר

למרות ועדת השרים: "סמכויות ברק לא ייפגעו"

הממשלה תאשר ביום ראשון את הקמת ועדת השרים לענייני התיישבות, שהוכרזה כחלק מהדיל הפוליטי שהביא להסרת חוק ההסדרה, אבל במשרד הביטחון בטוחים: "מה שהיה הוא שיהיה. שר הביטחון הוא הריבון ביהודה ושומרון"

מה שהיה הוא שיהיה. הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון הקמת ועדת שרים לענייני התיישבות, אבל במשרד הביטחון בטוחים כי סמכויותיו של שר הביטחון אהוד ברק לא ייפגעו. לוועדה בראשותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו - שהוקמה כחלק מהדיל הפוליטי שאפשר את הפלת חוק ההסדרה - תהיה סמכות לגבש את מדיניות הממשלה בנוגע לבנייה בלתי-מוסדרת ומוסדרת בקרקעות מדינה ובקרקעות פרטיות.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

השר בגין מודה: טעינו בתכנון המבצע במרמרה

העצות שנתניהו וברק לא רוצים לקבל

סערת חוק ההסדרה: אלקין התנצל בפני נתניהו

 

כמו כן, תעסוק הוועדה בסוגיות עקרוניות שיגיעו לערכאות משפטיות. החלטותיה יזכו למעמד של החלטות ממשלה ושרים לא יוכלו לערער עליהן. בוועדה יהיו חברים השרים אהוד ברק, אביגדור ליברמן, דניאל הרשקוביץ, שאול מופז, אלי ישי, משה (בוגי) יעלון, בני בגין, יולי אדלשטיין, גדעון סער וגלעד ארדן.

 

על פי הדין הבינלאומי, שר הביטחון הוא הריבון בשטחים שכן צה"ל הוא האחראי על שטח כבוש. כך שלמעשה ברק כשר ביטחון נותר עם סמכויותיו, אף שבעצם הקמת הוועדה יש מסר כאילו הממשלה מהדקת את אחיזתה לגבי שליטתו באמצעות הוועדה.  

 

סערת חוק ההסדרה בכנסת. ברק על המוקד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
סערת חוק ההסדרה בכנסת. ברק על המוקד(צילום: גיל יוחנן)

על הקמת הוועדה הודיע נתניהו ביום רביעי שעבר, בסמוך להשלמת המהלך הפוליטי שהוביל להפלת חוק ההסדרה השנוי במחלוקת. נתניהו ביקש להרגיע באותן שעות את הימין והודיע על בנייתן של מאות יחידות דיור בבית אל וביישובים נוספים ביהודה ושומרון, ועל הקמתה של הוועדה - שאמורה להקטין את סמכויותיו של ברק כמאשר יחידי של בנייה בגדה המערבית. ההכרזה על הוועדה החדשה אפשרה לראש הממשלה מרחב תמרון פוליטי, אבל למעשה ועדת שרים להתיישבות כבר פועלת זה כשנה, וחברים בה רוב השרים החברים בוועדה החדשה.

 

"אף סמכות מסמכויותיו של שר הביטחון לא תיפגע", אומרים בכירים במשרד הביטחון. "מה שהיה הוא שיהיה. שר הביטחון הוא הריבון ביהודה ושומרון, והוא זה שעליו מוטלת הסמכות וגם האחריות למה שקורה". בסביבתו של ברק ציינו כי הוא דווקא מרוצה מההחלטה להקים את ועדת השרים ולצרף אליה כמה שרים חדשים. "אף אחד לא יוכל לומר מעתה שהוא לא ידע, או לא הבין מה בדיוק המשמעויות של ההחלטה שהוא מקבל. ככל שיש יותר אנשים שדנים בנושאים הללו, כך קטן מספר האנשים שיכולים לבוא בתלונות".

 

עם זאת, לפי שעה עדיין לא לגמרי ברור מה בכל זאת השינוי המהותי המסתתר בהקמת הוועדה, לנוכח העובדה כי לא הממשלה ולא הכנסת צפויות בשלב זה להוביל שינוי חקיקה, שיצמצם את הסמכויות של שר הביטחון, או לפגוע במעמדו כריבון האחראי על יהודה ושומרון ועל הצבא הפועל בשטח. גורמים משפטיים אמרו כי "אלמלא הקביעה כי החלטות הוועדה יהיו כמו החלטות ממשלה, לוועדה הזו לא הייתה שום סמכות מהותית – מלבד סמכות להמליץ לגופים המוסמכים כיצד לפעול. ההחלטה של נתניהו להעניק לוועדה סמכות לקבוע החלטות כמו הממשלה הופכת את הנושא לבעייתי ולמורכב מבחינה משפטית".

 

"השאלה היא האם הוועדה תעסוק בפינוי מאחזים, כן או לא", אומר ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, ששימש כמזכיר הממשלה בממשלת ברק, בה שימש ברק גם כשר הביטחון ועמד בראשות ועדת השרים להתיישבות. "אם הוועדה תעסוק בפינוי מאחזים, אז קיימת כאן פגיעה מסוימת בסמכותו של הריבון בשטח, שזה שר הביטחון. במצב כזה, נראה שלא משאירים לברק את הסמכות הבלעדית לקבל החלטות. זה יכול להיות הגיוני, לנוכח הסוגיות הנפיצות, אך הסוגיה לגמרי לא ברורה, ולא ברור מה רוצה כאן נתניהו להשיג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק ישראל סלם
השר ברק. בסביבתו לא מודאגים
צילום: מרק ישראל סלם
נתניהו. בראש הוועדה
צילום: מרק ישראל סלם
מומלצים