שתף קטע נבחר

הפתעה לטובה: מדד מאי נותר ללא שינוי

בניגוד להערכות שצפו עלייה של 0.3%, ממוצע המחירים במשק בחודש שעבר נותר ללא שינוי. האינפלציה בפועל שמחושבת 12 חודשים לאחור מסתכמת ב-1.6% - בתחום היעד הממשלתי. המדד הושפע בין היתר מהתייקרות העגבניות ב-28.1%, והוזלה של 29.4% במחירי המלפפונים

מדד המחירים לצרכן לחודש מאי שפרסמה היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפתיע לטובה ונותר ללא שינוי. זאת בניגוד להערכות המוקדמות שצפו עלייה של 0.3%. כתוצאה מכך מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-1.6% והיא נמצאת לכן מתחת למרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

 

בחודש שעבר, מציינים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, התייקרו העגבניות ב-28.1%, ומחירי הפירות הטריים התייקרו ב-9.6%. מנגד, המדד התאזן על ידי הוזלה של 29.4% במחירי המלפפונים, וכעת הוזלה של 2.5% במחירי העופות. שינויי מחירים נוספים: הדלק הוזל ב-1.7%, מחירי הגבינה הוזלו ב-1.8%, מחירי ההלבשה עלו ב-1% ומחירי המשקאות עלו ב-1.9%. 

 

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מתברר עוד כי מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים במדד המחירים לצרכן, עלו בחודשים מרס ואפריל, לעומת החודשים פברואר ומרס, ב-1.4% והשלימו עלייה מצטברת ב-12 החודשים האחרונים של 2.1%.

 

גם האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, נמצאת לאחרונה במגמת ירידה והיא מסתכמת כעת בשיעור ממוצע של כ-2.2%. לעומת זאת, מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקפת אינפלציה מעט גבוהה יותר, בשיעור שנתי של 2.3%.

 

הריבית צפויה להישאר ללא שינוי

כתוצאה מהתייצבות האינפלציה בפועל והאינפלציה הצפויה סמוך למרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%) צפוי בנק ישראל להשאיר בסוף החודש את הריבית לחודש יולי ללא שינוי, ברמה של 2.5%. יחד עם זאת, הגורם העיקרי שעשוי להשפיע הפעם על החלטת הריבית הוא התפתחות לרעה במשבר החובות בגוש היורו וההשפעה השלילית שתהיה לה על המשק הישראלי.

 

בהודעת הריבית האחרונה רמז בנק ישראל כי במקרה של הרעה משמעותית במצב באירופה, כמו למשל יציאה קרובה של יוון מגוש האירו, הוא לא יהסס להחליט על הפחתת הריבית גם לפני מועד הדיונים הקבוע בסוף החודש. כזכור, גם במהלך המשבר הגלובלי האחרון של 2008-09 נהג בנק ישראל כמה פעמים בדרך דומה.

 

"על אף שהמדד נותר ללא שינוי, אני קורא לממשלה לטפל ביוקר המחייה". כך אמר היום נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון, בעקבות פרסום המדד. לדברי טלמון, "על הממשלה לנקוט צעדים לקראת תקציב 2013, על מנת לשמור על כוח הקניה של מעמד הביניים, שרובם עצמאים ובעלי עסקים קטנים".

 

בהכנת הידיעה השתתף תום זיו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עגבניות. התייקרו ב-28.1%
צילום: שירי הדר
מומלצים