שתף קטע נבחר

צילום: יאיר שגיא

המגורשים בדרום סודן: חיים חדשים עם אלף אירו

123 דרום סודנים נחתו בג'ובה, שם יתאחדו עם משפחותיהם וישובו לבתיהם. הם העידו על יחס טוב בטיסה אך אחד מהם מחה על הצגתם בישראל כ"כשחורים מובטלים ונושאי מחלות". אזרחי המדינה הצפונית, שעמה אין לישראל יחסים, יוחזרו בטיסה הבאה

נחיתה רכה בבית, שלוותה בתקלה. 123 המגורשים מדרום סודן נחתו הבוקר (יום ב') בנמל התעופה בג'ובה והועברו באוטובוסים למחנה צבאי סמוך, שם יתבצע רישום מדויק שלהם וכן חלוקה לפי אזורי מגורים. בהתאם לכך, יימסר להם כיצד ומתי יוכלו לחזור לבתיהם ולמשפחותיהם. עם הנחיתה התברר כי בין המגורשים ארבעה אזרחי סודן - המדינה הצפונית שממנה התפצל הדרום לפני כשנה - והם צפויים לשוב ארצה במטוס הבא שיגיע מישראל, בשבוע הבא.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

עם זאת, מרשות ההגירה נמסר: "רשימות הנוסעים נבדקו פעמים רבות והמשלחת הרשמית של ממשלת דרום סודן, אשר שהתה בישראל ימים ספורים, אישרה כל נוסע ונוסע באופן פרטני, לאחר שזיהתה אותו כאזרח דרום סודן. לא ברור מי העלה את הטענה האמורה אך היא אינה תואמת את הנתונים המצויים בידינו".

 

נוחתים בדרום סודן, הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נוחתים בדרום סודן, הבוקר(צילום: רויטרס)

 

שבים הביתה, למדינה חדשה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שבים הביתה, למדינה חדשה(צילום: רויטרס)

 

במתחם שדה התעופה המתינו מאז שעות הבוקר המוקדמות עשרות בני משפחה וחברים לקרוביהם. אלו הוכנסו על ידי הרשויות לשער צדדי, ממנו התאחדו עם יקיריהם. הנוחתים מסרו ל-ynet שהטיסה הייתה נוחה ביותר, כללה שתי עצירות בדרך, ככל הנראה בג'יבוטי ובאסואן. הם העידו על יחס טוב מאוד שקיבלו במהלך הטיסה, והביעו במקביל שמחה לשוב למולדתם, וציפייה לבחון כיצד היא "בונה את עצמה מחדש" לאחר הכרזת העצמאות.

 

המגורשים, שחזרו למדינה שלא הייתה קיימת כשעזבו, הגיעו הלילה לטרמינל 1 בנתב"ג, עברו הליך בידוק ומיון בשדה התעופה וקיבלו בנוסף מענק סיוע של 1,300 דולר למבוגר ו-500 דולר לילד. מדובר בסכום משמעותי, שכן השכר החודשי הממוצע בדרום סודן עומד על כ-80 דולר.

 

רבים מהמגורשים, חלקם ילדים קטנים שנולדו בישראל, עזבו את דרום סודן כשזו עוד לחמה בסודן. עם נחיתתם, הם חזו בשדה תעופה ישן ולא מפותח, שמסלוליו הקצרים עדיין מלאי מהמורות, ובבית-נתיבות עלוב, מלוכלך ומבולגן.

 

חלקם מתחו עם נחיתתם בג'ובה ביקורת קשה ביותר על האווירה הציבורית בישראל, שליוותה את גירושם. "מדובר בפוליטיזציה מיותרת. הציגו את הדרום סודנים כשחורים מובטלים, נושאי מחלות ואנחנו בכלל לא כאלה", אמר ל-ynet פיטר, בן 30, אב לשניים, שנשא על זרועותיו את בתו בת השנה, ילידת ישראל.

 

לאחר רישומם כאזרחים מלאים של המדינה החדשה, הועברו המגורשים באוטובוסים ישנים למרכז הדרכה סמוך למורים, שהוסב למחנה פליטים על ידי ארגוני סיוע בינלאומיים שפועלים במקום. לאחר מכן, יחולקו לפי מדינות המחוז שמהן באו, ויועברו לטיפולן של הרשויות השונות. לא ברור אם המגורשים יהיו זכאים למענק קליטה מטעם דרום סודן, שיאפשר להם להתחיל את חייהם מחדש. מגורשים שלהם קרובי משפחה או חברים בג'ובה יורשו כבר היום לעזוב את המחנה ולהיפגש עמם. האחרים יוכלו להישאר במחנה מרצונם עד שיימצאו הסדרים להעבירם למקומות מגוריהם המרוחקים.

 

בדרך הביתה, הלילה בנתב"ג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בדרך הביתה, הלילה בנתב"ג(צילום: רויטרס)

 

לפני העלייה למטוס בנתב"ג (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
לפני העלייה למטוס בנתב"ג(צילום: עופר עמרם)
 

במחנה המאולתר, לנוכח עיניהם הצופיות והמשתאות של פליטים מאזורים אחרים בדרום סודן, נפגשו המגורשים עם קרובי משפחה וגם עם חברים ששהו בעבר בישראל וחזרו מרצונם. המפגשים בין "העולים החדשים" לוותיקים יותר התקיימו גם בעברית, כששני הצדדים מחליפים ברכות ושאלות על מצבם.

 

פול, בן 35, הוחזר לארצו לאחר 17 שנה בגלות שבמהלכן שהה כפליט במדינות רבות. תחנתו האחרונה הייתה ישראל, שבה התגורר במשך ארבע שנים וחצי ועסק בעבודות שונות. "אין לנו כעס על ישראל שהחזירה אותנו הנה. אנחנו רכשנו מחוץ לגבולות דרום סודן ניסיון מקצועי שונה שיעזור לנו לבנות מחדש את המדינה כאן. ממה שראיתי עד כה בנסיעה הקצרה משדה התעופה למרכז הפליטים, המצב כאן מאכזב, אבל אנחנו באנו לשנות ונשנה".

 

ג'סטינה, בת 25, שעבדה בארבע השנים האחרונות בבתי מלון שונים באילת, הביעה אף היא סיפוק מהחזרה ארצה. "היחס אלינו בישראל היה באופן כללי טוב, רק בזמן האחרון הוא הורע. פוטרנו מהעבודה, המשטרה עצרה חלק מאיתנו והאווירה הכללית הייתה לא טובה, אז החלטנו להירשם בחזרה לדרום סודן. זו ארצנו, אנחנו רוצים לחיות בה ולבנות אותה ולאלו מאיתנו שנולדו ילדים בישראל כמוני, אנחנו רוצים שהילדים שלנו יגדלו בארץ שלהם".

 

"זו ארצנו, אנחנו רוצים לחיות בה ולבנות אותה" (צילום: אלדד בק) (צילום: אלדד בק)
"זו ארצנו, אנחנו רוצים לחיות בה ולבנות אותה"(צילום: אלדד בק)

 

בדרך למחנה הפליטים, היום בג'ובה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בדרך למחנה הפליטים, היום בג'ובה(צילום: רויטרס)
 

במתקני הכליאה ברחבי הארץ שוהים עתה במשמורת יותר מ-300 מאזרחי דרום סודן שנעצרו במבצע המעצרים "חוזרים

הביתה". העצורים יורחקו בתוך תקופה קצרה מישראל, וכבר ביום שני הבא יצא מטוס נוסף לאזור. על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, בישראל שוהים 1,500 דרום סודנים ובסך הכול 60 אלף מסתננים, מהם כ-50 אלף אזרחי סודן ואריתריאה. לשתי מדינות אלה ישראל לא יכולה לגרש בשל מחויבויותיה הבינלאומיות ובהן אמנת האו"ם לפליטים מ-1951.

 

הרשות הודיעה כי תמשיך לעסוק בהרחקתם של כ-4,000 איש שאותם ניתן לגרש - 1,600 מ-2,000 אזרחי חוף השנהב ששוהים בישראל, 1,500 דרום סודנים ו-1,000 אפריקנים ממדינות נוספות.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 18/06/2012 10:56

 

בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנתב"ג, לפני הטיסה
צילום: קובי גדעון, לע"מ
נוסעי האוטובוס שיצא מת"א לנתב"ג
צילום: רויטרס
מגורשים לפני העלייה למטוס
צילום: קובי גדעון, לע"מ
פרידה בתחנה המרכזית בתל אביב
צילום: עופר עמרם
"האווירה הכללית בישראל הייתה לא טובה"
צילום: אלדד בק
נחיתה רכה בג'ובי
צילום: אלדד בק
מומלצים