שתף קטע נבחר

העלאת גיל הנישואים: חובתנו המוסרית כחברה

תופעת הנישואים של קטינים מהווה פגיעה חמורה בזכויות היסוד של הקטין, כאשר עיקר קורבנות התופעה הן נערות שנאלצות להינשא משום שהן באות מסביבה הגורסת כי מקומה הטבעי של האשה הוא בבית, ותפקידה מתמצה בהולדת ילדים וגידולם

בימים אלה עוברת הצעת חוק להעלאת גיל הנישואין המותר ל-18 שנה את שלב ההצבעה בקריאה ראשונה בכנסת. בהנחה מושכלת כי הצעת החוק תעבור את כל שלבי החקיקה הנדרשים ותאושר במתכונתה הנוכחית - תיכנס ישראל לרשימת המדינות המתוקנות בהן זהו גיל הנישואים המינימאלי בהן.

 

די מפתיע לגלות שישראל, שנחשבת למדינה מערבית בתפיסותיה ותרבותה, התירה עד כה נישואין בגיל מינימאלי של 17, שהינו למעשה, גיל של קטין לפי הגדרתו החוקית. דהיינו, בישראל הותרו על פי חוק נישואי קטינים.

 

 

נישואי קטינים - מתוך כפיה ולחץ משפחתי

תופעת הנישואים של קטינים מהווה פגיעה חמורה בזכויות היסוד של הקטין, ובראשן הזכות להיכנס בברית הנישואים תוך הסכמה חופשית.

 

עיקר קורבנות התופעה הן נערות צעירות שנאלצות להינשא משום שהן באות מסביבה בעלת תפישה הגורסת כי מקומה הטבעי של האשה הוא בבית, ותפקידה מתמצה בהולדת ילדים וגידולם.

 

כתוצאה מכך, הסכמתה של הקטינה להינשא היא תוצאה של הלחץ שמופעל עליה מצד משפחתה או סביבתה, ולמעשה - הנישואים נערכים תוך כפיה. בין היתר, מדובר במנהגים אתניים או דתיים ויתכן שאחד הקשיים בהתמודדות המחוקק עם תופעת נישואי הקטינים הוא החשש מהתערבות במסורות דתיות או בנורמות חברתיות של מיעוטים אתניים כאלו ואחרים.

 

מחקרים מעידים על נזק נפשי שנגרם לקטינים הבאים בברית הנישואים, כשהם לא בשלים לכך מבחינה רגשית ונפשית. המחקרים מצביעים גם על שיעור גירושין גבוה של זוגות שהתחתנו בנישואי בוסר, ועל גילויי אלימות בתוך המשפחה, בצד קשיים כלכליים.

 

הדברים נובעים מהעדר בשלות ובגרות מספקת של בני הזוג להקים ולתחזק בית משל עצמם. וזאת, עוד טרם הזכרנו את האבסורד של גיל הנישואים המותר למול איסורים על מכירת ושתיים אלכוהול לקטינים או הענקת רשיון נהיגה.

 

העולם כבר התקדם, מתי תורנו?

הצעת החוק להעלאת גיל נישואי קטינים לגיל 18 הינה צעד נדרש, שיש לתמוה כיצד זה במדינה מערבית כמו ישראל הוא עולה לדיון רק עתה, בפרט על רקע העובדה כי אפילו מדינות ערביות כמו שכנותינו ירדן ומצרים, כבר הקדימו את ישראל בנושא זה והעלו את גיל הנישואין המותר ל-18.

 

החוק נועד להסדיר את גיל הנישואים לפי הדין האזרחי, והוא קובע סנקציה פלילית על העובר את החוק. מי שנישא לנער/נערה מתחת לגיל 17, צפוי להיענש וכך גם הרב שעורך את הנישואים. בדברי ההסבר להצעת החוק מובהר גם כי קביעה זו של גיל הנישואים המינימאלי, אינה עולה בקנה אחד עם נורמות בינלאומיות מקובלות כיום, המאפשרות נישואין רק לבגירים מגילאי 18 ואילך.

 

 

הצעת החוק מבקשת גם לשנות את הוראות סעיף 5 לחוק. נכון להיום, סעיף זה מאפשר לבית המשפט לענייני משפחה להתיר את הנישואין מתחת לגיל 17 בנסיבות מסוימות בלבד.

 

למשל במקרים בהם נערה המבקשת להינשא לאיש לו הרתה, או נער המבקש לשאת אשה שהרתה לו, או - אם מלאו לבני הזוג 16 שנים והם רוצים להינשא ובית המשפט סבר שקיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות להתיר להם זאת.

 

הצעת החוק מבקשת להחליף את הוראות הסעיף, כך שלא יצוינו בו חריגים ספציפיים אלה, ולקבוע במקומם כלל גורף, לפיו בית המשפט יוכל להתיר נישואים בנסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, מבלי לקבוע בחוק במפורש מה תהיינה אותן נסיבות.

 

מסכימים עם הכותבת? ספרו לנו בעמוד הפייסבוק שלנו

 

 

הכותבת מומחית בדיני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים