שתף קטע נבחר

דו"ח: 19,817 מיני בע"ח וצמחים בסכנת הכחדה

רבע ממיני היונקים ושליש משוניות האלמוגים בעולם בסכנת הכחדה, כך קובע איגוד השימור העולמי בדו"ח השנתי בו הוגדרו 19,817 מיני בע"ח וצמחים בסכנת הכחדה מתוך 63,837 מינים מוכרים למדע. "אם נתעלם מהאחריות שלנו, נסכן את המשך הישרדותנו", אומרים אנשי הארגון

איגוד השימור העולמי (IUCN) פרסם אתמול (ג') את "הרשימה האדומה" של המינים המצויים תחת איום בטבע ברחבי העולם. ברשימה מופיעים 63,837 מיני בעלי חיים וצמחים מוכרים למדע, שמתוכם 19,817 בסכנת הכחדה.

 

הדו"ח קובע כי 25% מכל מיני היונקים, 41% מכל מיני הדו-חיים, 13% מכל מיני הציפורים, ו-33% משוניות האלמוגים מאוימים בטבע בדרגת סיכון נמוכה עד כדי סכנת הכחדה מוחלטת. 801 מיני בעלי חיים וצמחים הוגדרו כמינים שהוכחדו לחלוטין, בנוסף ל-63 מינים שנכחדו מהטבע.

 

 

החיות והצמחים - סמן חשוב לבריאות העולם

באיגוד הזהירו כי "המקור למזון, תרופות ומים נקיים, בנוסף לאיזורי המחייה של מליוני בני אדם נמצאים בסכנה עם היעלמותם המהירה של מיני בעלי חיים וצמחים ברחבי העולם. רשימת המינים האדומה מהווה סמן קריטי לבריאותו המגוון הביולוגי בעולם כולו". באיגוד קראו למנהיגי העולם בוועידת הסביבה שיצאה לדרך אתמול בריו, ברזיל, להשקיע מאמצים נוספים כדי להבטיח את המשך קיומן של מערכות טבעיות בים וביבשה.

 

אחד מהיונקים הנדירים בעולם הוא קוף טיטי צווחני ואדמדמם, שהתגלה ביערות קולומביה לפני שנתיים. הקוף הקטן בעל פרווה אדומה אפורה, מצוייד בזנב חזק וארוך, בגודל של כלב קטן, נצפה לראשונה בשנת 1976 ורק ב-2010 נלכד ותועד בשטח.  

 


צילום: IUCN

קוף "טיטי קאקטה" בקולומביה. רק 250 נותרו בעולם (צילום: IUCN)

 

קוף "טיטי קאקטה" (titi Caquetá) הוא בעל פרווה חומה אפורה ושייך למשפחת הסבוסיים ובה עשרה סוגים ועוד עשרות מינים של קופים בגדלים וגוונים שונים. קוף הטיטי, מצוייד בזנב לופת באורך של כ-60 סנטימטרים, המסייע לו להיתלות על העצים ולשמור על שיווי משקל. הוא בעל פרווה אדומה ומזוקנת מסביב ללחיו, גודלו מוערך כשל חתול או כלב קטן והוא משתמש בקריאות מורכבות וקולניות מדי בוקר, כדי להצהיר על הטריטוריה שלו.

 

כיום מוערכת האוכלוסיה המפוזרת ביערות בפחות מ-250 פרטים, דבר המעמיד אותה בסכנת הכחדה חמורה. באיגוד השימור העולמי צירפו את מין הקוף לרשימת המינים בסכנת הכחדה עולמית, והוא מצוי בסכנת הכחדה עקב כריתת יערות ופיתוח למטרות חקלאות.

 

אין תחליף לטבע

מצבן של שוניות האלמוגים הוא שברירי במיוחד. לדברי האיגוד, מיני הדגים בשוניות האלמוגים מספקים מקור מזון למאות מליוני בני אדם ודיג יתר באזורים הללו, משפיע על 55 אחוז מהשוניות ברחבי העולם.

 

מינים פולשים הוגדרו כאחד האיומים הגדולים ביותר לדו-חיים, ציפורים ויונקים, שעלולים לגרום נזק גם לפגיעה בגידולים חקלאיים ולמערכות אקולוגיות רבות, במיוחד נוכח העובדה שקשה להילחם בהם אם לא נוקטים בפעולות מניעה לזיהויים ולהתרחבות איזורי התפוצה שלהם.

 

"השרותים והערך הכלכלי של מיני בעלי חיים וצמחים מספקים אינם ברי תחליף והם נחוצים לקיומנו", אומר ג'ון פול רודריגז, נציג האיגוד במחלקה לשימור מינים וקרא לנהל את משאבי הטבע בעולם באופן שיבטיח דו קיום לשני הצדדים. "אם נתעלם מהאחריות שלנו, נסכן את המשך הישרדותנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: IUCN
13 אחוז ממיני הציפורים בעולם בסכנה
צילום: IUCN
צילום: IUCN
עגולשון שחור גחון שהתגלה מחדש בישראל. דו חיים בעולם בסכנת הכחדה
צילום: IUCN
צילום: IUCN
קוברה מלכותית. בסכנה עקב אובדן שטחי מחייה ושימוש באבריה למטרות רפואה
צילום: IUCN
צילום: IUCN
16 אחוז מהפרפרים באירופה בסכנה
צילום: IUCN
צילום: IUCN
דיג יתר ופגיעה בשוניות האלמוגים מאיימים לא רק על הטבע, אלא גם על מקור מזון למאות מליוני בני אדם
צילום: IUCN
מומלצים