שתף קטע נבחר

צפו: דפני ליף נעצרה, הפעילים חסמו את הניידת

הניסיון להצית מחדש את המחאה עלה לדפני ליף ולעוד 11 פעילים במעצר. שוטרים ופקחים החרימו את האוהלים ואחר כך פרץ עימות שמהלכו נעצרה מי שהולידה את המחאה בשנה שעברה. גם הבדרן תומר שרון נעצר. מפקד המרחב דחה התלונות: "הפעלנו כוח סביר"

יותר מ-10 שוטרי יס"מ עצרו בצהריים (יום ו') את דפני ליף, שחזרה לשדרות רוטשילד בניסיון לשחזר את אירועי הקיץ שעבר. עם הגעתה הוחרמו אוהלים והציוד שהביאה. במהלך העימות נגררה ליף על הרצפה ונלקחה למעצר עם עוד פעילים. הפעילים הקיפו את הניידת ולא איפשרו לה לנסוע. בסך הכול נעצרו לדברי המשטרה 12 בני אדם.

 

לפני כן פרצו התכתשויות בין פקחי הסיירת הירוקה של עיריית תל-אביב לבין המפגינים. הפקחים ניסו לקחת את האוהלים שהניפו המפגינים, בעוד המוחים מנעו זאת בגופם וצעקו: "תתביישו לכם, זו דמוקרטיה". בין היתר הוחרם ציוד גם לעידן מילר ממאהל הפראיירים שטוען שהיה לו אישור.

 

אחר כך נשא הקהל שלושה אוהלים ומנע מהפקחים לגעת בהם. מילר אמר כי "לא ייתכן שבמדינה דמוקרטית ניטלת מהציבור הזכות הבסיסית להפגין ולהביע את מחאתו. הפעולה האלימה, למרות קבלת אישור מוקדם לארוע, היא עליית מדרגה בניסיון השלטונות לנסות לסתום את פיות הציבור הדורש את שינוי סדר היום החברתי-כלכלי בישראל".

 

נגררה לניידת  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נגררה לניידת (צילום: ירון ברנר)

 

האוהלים הוחרמו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
האוהלים הוחרמו(צילום: ירון ברנר)

 

בתחילת האירוע בלטו בהיעדרם סתיו שפיר, רגב קונטס, שיר נוסצקי, ברק סגל, יונתן לוי ורועי נוימן, שהיוו את הגרעין הקשה של שנה שעברה. אלא שבהמשך, עם תחילת המעצרים, גם הם הגיעו לשם. הפעילים, שהגיעו למקום תחת הכותרת "עברה שנה ושום דבר לא השתנה", התיישבו על הדשא ודיברו על המצב החברתי.

 

דפני ליף אמרה ל-ynet: "הגעתי לכאן היום כדי לחזור ולעלות את המציאות החברתית כלכלית של ישראל לכותרות. צריך פה שינוי אמיתי במדיניות ובחלוקת התקציב. יש דיון על תקציב המדינה בחודש אוגוסט וצריך לחזור לרחובות. אני מרגישה שזה לא שחזור ולא דז'ה-וו של שנה שעברה. היציאה לרחובות משנה צורה ואנחנו כאן בינתיים. נראה לי שאני מתכוונת להישאר פה גם בלילה, אני חוזרת לרחוב".

 

המפגינים חזרו לשדרה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
המפגינים חזרו לשדרה(צילום: ירון ברנר)

 

דפני ליף מובלת בידי עשרות שוטרים  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
דפני ליף מובלת בידי עשרות שוטרים (צילום: ירון ברנר)

 

מאוחר יותר פרץ עימות נוסף בין שוטרים למפגינים שניסו להקים אוהל בשדרה. השוטרים לקחו מהם את האוהל והמפגינים הלו להתנגד תוך שהם צועקים: "אתם לא עושים את מה שאתם צריכים לעשות בשביל להגן עלינו" וכן "הון שלטון עולם תחתון". שני מפגינים נעצרו בעיתמות זה.

 

איציק אלרוב: רוצים חברה צודקת

מי שכן הגיע הוא איציק אלרוב, ממובילי מחאת הקוטג' על יוקר המחיה: "בקיץ שעבר מילאו פה את השטח אלפי אוהלים, יש אחוז אחד אוכלוסייה שמנצל את המשאבים של המדינה את הכוח והכסף של כולנו ובסופו של דבר זה יצטרך להתפרק. אין לנו ברירה. אם אנחנו רוצים חברה צודקת ותחרותית, נהיה חייבים לפרק את אותה קבוצה כך שבסופו של דבר המשאבים יתחלקו על פני צלחת גדולה יותר ואנחנו נראה את מה שקרה בשוק הסלולר. את הורדות המחירים נוכל לראות גם בשוק המזון וגם בשוק הבנקאות והפיננסים, ונראה שגם משפחות ממעמד הביניים ואף מהשכבות המוחלשות יכולות לסיים את החודש בכבוד".

 

מהמשטרה נמסר בעקבות המעצרים בשדרות רוטשילד: "סמוך ל-12:00 הגיעו כמה מאות מפגינים לשדרות רוטשילד וקיימו הפגנה בלתי חוקית, תוך שהם מנסים להקים מאהל וסירבו להיענות לבקשת פקחי עיריית תל אביב. הם החלו לתקוף את הפקחים והשוטרים שהיו במקום, קיללו, ירקו, זרקו חפצים לעבר השוטרים, ירדו לכביש וחסמו אותו בישיבה ממושכת תוך שהם מפריעים למעבר כלי רכב במקום".

 

"עד כה נעצרו שמונה מפגינים והועברו לחקירה במרחב ירקון", נמסר מהמשטרה מוקדם יותר. "במשטרה רואים בחומרה אירועים אלו ולא יאפשרו לקיים הפגנות בלתי חוקיות, תוך תקיפה חמורה של שוטרים ופגיעה בשלום הציבור וביטחונו". עוד מדגישים במשטרה כי יאפשרו את זכות המחאה "וזאת כפי שנעשה בקיץ האחרון על פי חוק".

 

הכתובת על השלט. העירייה חסמה את המחאה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הכתובת על השלט. העירייה חסמה את המחאה(צילום: ירון ברנר)

 

מעיריית תל אביב יפו נמסר: "העירייה מצרה על האלימות הקשה כלפי הפקחים, אשר לא אפיינה את המאבק בשנה שעברה. חבל שיש מי המנסה לנצל מחאה לגיטימית ולגרור אותה לפעולות אלימות שכללו מכות, יריקות וקללות כלפי עובדי העירייה".

   

בהמשך הגיע למקום גם מפקד מרחב ירקון במשטרה, תת-ניצב יורם אוחיון, שהאשים את הפעילים בפרובוקציות ובעבירות קשות על החוק. "צר לנו שמארגני המחאה בחרו לעבור למחאה פרובוקטיבית, הם גרמו פרובוקציות קשות בניגוד לשנה שעברה, שבה שיתוף הפעולה איתם היה נכון". הוא אמר כי נראה שהם מנסים לשנות כיוון ולעבור להפרה של החוק באופן גס ובוטה, אך הבטיח לאפשר מחאה ציבורית כל עוד תהיה בהתאם לחוק ולכללים. הוא דחה את הטענות ששוטרים הפעילו אלימות קשה נגד מפגינים, ואמר כי "המשטרה השתמשה בכוח סביר".

 

מירב יכין, דוברת מטעם דפני ליף, סיפרה זמן מה אחרי המעצר: "דפני נמצאת כרגע במעצר בגלילות. אנחנו יודעים שהיא נפצעה ביד, אבל לא יודעים מה מצבה הבריאותי". לדבריה, בעימות עם השוטרים ביקשה דפני בכל לשון של בקשה שיניחו לה ושהיא תבוא ברצון, "אך הם בכל זאת גררו אותה בכוח". היא הוסיפה: "המטרה של דפני הייתה להגיע לכאן ולהישאר, ואנחנו לא הולכים לשום מקום".

 

אוהלינו על כתפינו. העירייה: "לא נאפשר להקים אוהלים" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אוהלינו על כתפינו. העירייה: "לא נאפשר להקים אוהלים"(צילום: ירון ברנר)

 

בחודש שעבר נעשה ניסיון להצית מחדש את אש המחאה החברתית, אולם מספר המפגינים שהגיעו, מספר שנאמד ב-4,000 איש, לא ענה על הציפיות.

 

דפני ליף, שהחלה את מחאתה בהקמת אוהל בשדרה הנהיגה את המחאה לפרקים ונחשבה לאחד מסמליה. ככל שחלף הזמן הצטרפו אליה נוספים כמו יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, סתיו שפיר ואחרים, שלקחו את המושכות לידיהם. השיא היה בהפגנת המיליון, אליה הגיעו 400 אלף איש, ובדו"ח ועדת טרכטנברג שהוקמה בעקבות המחאה החברתית.

 

בחודשים האחרונים ניסתה ליף להתניע מחדש את גלגלי המחאה. היא הגיעה לצעדת

המחאה של תושבי שכונת התקווה בינואר, נשארה ללון שם ואף ניסתה להקים מחדש את המאהלים המפורסמים. "רצינו להראות שאנחנו כאן, גם אם אנחנו לא בכותרות", אמרה אז. לגבי היוזמה החדשה היא הצהירה כי אין בכוונתה לזוז מהשדרה, כפי שקרה בשבוע שעבר.

 

בעיריית תל-אביב הבהירו באחרונה כי לא יסכימו להקמת האוהלים מחדש. ראש העיר, רון חולדאי, אף הבהיר כי מה שהיה בקיץ הקודם לא יחזור על עצמו והוא לא ירשה לאנשי האוהלים להשתלט על השדרה. 

 

בעירייה טוענים שהיא "מאפשרת שימוש במרחב הציבורי לצורך קיום הפגנות ורואה במחאה החברתית אקט לגיטימי וצודק. עם זאת, המרחב הציבורי נועד לשימוש כלל הציבור והרשות אמונה על עריכת איזון בין הזכות למחאה לבין שמירת הסדר הציבורי ודאגה לצרכי תושביה. העירייה כבר הודיעה כי לא תאפשר השנה הקמת אוהלים בשדרות רוטשילד לנוכח הקשיים והמטרדים עימם נאלצו להתמודד התושבים בשנה שעברה, דבר שאף הוכר על ידי בית המשפט, כשגיבה את מדיניותינו בנושא. כל בקשה אחרת לשימוש במרחב הציבורי לצרכי מחאה נשקלת לגופה, ורבות מהבקשות נענות בחיוב".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 22/06/2012 12:11

 

בהכנת הידיעה השתתף גלעד מורג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרך למעצר
צילום: ירון ברנר
ליף חזרה לשדרה
צילום: ירון ברנר
מומלצים