שתף קטע נבחר

מה עדיף - לקחת תרופה בבוקר או בערב? מדריך

האם אנטיביוטיקה מתנגשת עם תרופה ללחץ דם? לספר לרופאה שהטיפול הזה יקר לי מדי? "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מציגים 22 דברים שחשוב לדעת כשלוקחים תרופות

הציצו רגע בארון התרופות הביתי שלכם (ועל הדרך, ודאו שהוא ממוקם הרחק מהישג ידם של ילדי הבית‭.(‬ יש להניח שתמצאו שם אקמול, טיפות עיניים ואוזניים, כמה פלסטרים, אולי משחה למניעת זיהום, אולי עוד אחת לטיפול מיידי בכוויות.

 

ייתכן שתמצאו שם גם שאריות אנטיביוטיקה מדלקת הגרון האחרונה, משהו לכאבי מחזור ועוד משהו נגד כאבי הגב, ואולי כמה כדורי שינה. ואם יש תרופות שאתם נוטלים באופן קבוע (כולסטרול? לחץ דם גבוה‭- (?‬ גם הן ודאי שם.

 

נוטלים תרופות בצורה בטוחה:

 

תוחלת החיים שלנו עולה, וככל שאנחנו חיים יותר אנחנו גם חולים יותר - ומטבע הדברים נזקקים ליותר תרופות. אבל לא תמיד אנחנו זוכרים איזו תרופה לקחת עם מה, מתי הגיע הזמן לזרוק תרופות, ובכלל, איך מנהלים את מאגר הכדורים, הסירופים, המשחות ויתר האמצעים שאמורים לשפר את הרגשתנו ולהקל על תסמינינו. הרוקחת הקלינית אפרת שקד מבית חולים השרון עושה סדר:

 

1. הגעתם לרופא

כשאנחנו מגיעים לרופא ומתלוננים על בעיה, כדאי תמיד לבדוק שלא מדובר בתופעת לוואי של טיפול קיים ושל תרופות שאנחנו לוקחים. גם כאבי שרירים, סוכרת, כולסטרול גבוה, צרבות, שיעול ואפילו דלקת גרון יכולים להיות תופעת לוואי.

 

2. בפרטי פרטים

כשאתם מתארים לרופא את הבעיה שלכם, אל תשכחו לספר לו גם על הטיפול התרופתי הקבוע שאתם נוטלים. גם גלולות נגד הריון ואקמול הם טיפול תרופתי. יש לכך משמעות במתן האבחנה ובבחירת התרופה המתאימה.

 

3. סיפרתם הכל

חשוב לדעת כי גם תוספי מזון ותכשירים הומיאופתיים הם טיפול תרופתי לכל דבר, ויכולים לגרום לבעיות רפואיות ולהשפיע על טיפולים תרופתיים אחרים. כן, אפילו שזה "טבעי".

 

4. ולא לשכוח את התזונה

גם שינויים בתזונה הקבועה יכולים להפריע לפעילות התרופות שאתם נוטלים באופן קבוע. כך למשל אשכוליות, מוצרי חלב, אלכוהול ואפילו תה מרווה - עלולים ליצור אינטרקציה עם תרופות ולגרום למצבים רפואיים שונים.

 

5. כבר קיבלתם תרופה

לכל מחלה ישנם כמה טיפולים. אם הרופא הציע טיפול שכבר ניסיתם בעבר ולא עזר, או שמסיבה כלשהי אינכם מעוניינים בו - שתפו בכך את הרופא וחשבו יחד על טיפול חלופי.

 

6. חטפתם אלרגיה

ספרו לרופא אם אתם סובלים מאלרגיה לתרופה או למזון כלשהו. גם רגישות לחלב משפיעה על החלטת הרופא בבחירת התרופה הנכונה, אז לא כדאי לחסוך ממנו מידע.

 

7. מחלות מן העבר

אם אתם סובלים ממחלה פעילה או שסבלתם ממחלה בעבר - יש לספר עליה לרופא. למה? יש תרופות שיכולות להחמיר מחלה או אף לגרום להתקף חריף של מחלת רקע קיימת. ישנן תרופות האסורות במצבי מחלה שונים, לכן יש לספר לרופא על מחלות אלה גם אם רופא אחר טיפל או מטפל בהן.

 

לא תמיד אנחנו זוכרים איזו תרופה לקחת עם מה (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
לא תמיד אנחנו זוכרים איזו תרופה לקחת עם מה(צילום: shutterstock )

 

8. בדיקות הדם שלכם

אם יש ממצאים לא תקינים בבדיקות הדם שלכם כמו כולסטרול גבוה, סוכר גבוה, בעיה בתפקודי הכליות, הכבד או הדם (למשל אנמיה) וכו‭,'‬ אתם חייבים לספר על כך לרופא.

 

ישנן תרופות שיכולות להחמיר בעיה ולגרום לנזק קשה, ובכל מקרה יש להתאים את המינון לתפקודי הגוף בצורה אישית לכל מטופל. זה כולל, אגב, גם את משקל הגוף שלכם בחלק מהמקרים.

 

9. נכנסים לארנק

אל תתביישו לספר לרופא שיש לכם בעיה כספית אם מדובר בטיפול קבוע או זמני שהוא מעבר ליכולתכם הכלכלית. תמיד יימצא תחליף ראוי לבעיה.

 

לא פעם תרופה ישנה או זולה יותר יכולה להיות טובה, יעילה ובטיחותית לא פחות מתרופה חדשה או יקרה יותר. בכל מקרה עדיף לחשוב על פתרון ולא לוותר על טיפול רק בגלל המחיר.

 

10. ממשיכים עד הסוף

משך הטיפול שנרשם לכם הוא חובה, ואם התרופה ניתנת לפרק זמן מוקצב יש לכך סיבה ואסור לעגל פינות. למשל בטיפול אנטיביוטי - גם אם אתם מרגישים טוב כעבור יום-יומיים - אם לא תסיימו את הטיפול החיידק יכול לנדוד למקומות אחרים בגוף, ליצור דלקת חדשה וגם לפתח עמידות לטיפולים נוספים.

 

אם קיבלתם טיפול בתסמין כלשהו והוא חלף מהר מהצפוי, ניתן לפעמים להפסיק את הטיפול. עם זאת, יש תרופות שאם מפסיקים אותן בבת-אחת הן גורמות להחרפת התסמינים, ולכן כדאי לוודא זאת מראש. 

 

11. משתפרים ולא מפסיקים

לפעמים הטיפול התרופתי אינו מרפא את המחלה אלא רק שולט בה ומאט את הופעת הסימפטומים והתמותה הנלווים. זה קורה, למשל, ביתר לחץ דם, בסוכרת, באסתמה ובעוד מחלות. לכן חשוב להקפיד על משטר הטיפול במחלות אלה ולא להפסיק גם אם מרגישים טוב.

 

12. כמה-כמה

יש תרופות שצריך לקחת כמה פעמים ביום. בחלק מהתרופות יש להקפיד על מרווחי זמן קבועים בין נטילה לנטילה ולבלוע אותן בשעות קבועות, ובחלק מהתרופות השעה המדויקת לא חייבת להיות קבועה. כדאי לברר אם פעמיים ביום זה בוקר וערב או בוקר ולפני הצהריים.

 

13. שימו לב לשעה

הגוף שלנו הוא מכונה נפלאה, המשחררת הורמונים וחומרים ביולוגיים שונים בשעות ספציפיות במהלך היממה. לכן, למשל, ברוב המקרים כדאי לקחת סטרואידים דווקא בבוקר כיוון שאז מופרשים הסטרואידים הטבעיים של הגוף, מה שמייעל את פעילות התרופה ומפחית את תופעות הלוואי שלה.

 

במהלך היום אנחנו אוכלים, ולכן כולסטרול נספג בגופנו. בשעות הלילה, כשאנו ישנים, הכבד נכנס לפעולה ומייצר המון כולסטרול. לכן אין זה פלא שאת התרופות לכולסטרול צריך לקחת דווקא בערב. התרופות עובדות ומתערבות במערכות ובמנגנונים בגופנו, לכן יש חשיבות לשעת הלקיחה שלהן.

 

לקיחת תרופה בשעות הבוקר או הערב יכולה להשפיע על איזון המחלה, על הופעת תופעות לוואי ואפילו על הצלחת הטיפול. גם ביתר לחץ דם וגם בסוכרת ישנן תרופות שחשוב לקחת בבוקר וישנן אחרות שעדיף ליטול בערב; יש תרופות שכדאי להצמיד לארוחה העיקרית של היום ויש כאלה שמוטב להצמיד דווקא לארוחות קלות. בררו עם הרוקח מה השעה הרצויה לנטילת התרופה שלכם.

 

14. יגרד בגב?

לכל תרופה יש פוטנציאל לגרום לשלל תופעות לוואי. לפעמים תופעת לוואי כלשהי תופיע מיד עם נטילת הכדור הראשון, ובפעמים אחרות זה יכול לקרות רק אחרי חמש שנות טיפול. בקשו מהרופא ו/או מהרוקח הסברים לגבי תופעות הלוואי האפשריות.

 

בררו עם הרוקח מה השעה הרצויה לנטילת התרופה (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
בררו עם הרוקח מה השעה הרצויה לנטילת התרופה(צילום: shutterstock )

 

15. היזהרו מהתנגשות

תרופות נוטות ליצור "קשרים" שונים עם תרופות אחרות, עם צמחי מרפא ועם תוספי מזון. חשוב לדעת זאת, כי לאינטרקציות הבין-תרופתיות עלולות להיות השלכות חמורות.

 

יש לכך דוגמאות רבות: חולה שיש לו יתר לחץ דם נוטל תרופות להורדת לחץ הדם ופתאום יש לו בעיה בעין והוא מקבל טיפות עיניים. טיפות העיניים יכולות להיכנס לתוך מחזור הדם ולהגביר את פעולת התרופות הקבועות, וכך לחץ הדם שלו צונח פתאום והוא לא יודע מדוע. או למשל מצב שבו אנטיביוטיקה מפריעה לגלולות למניעת הריון להיות פעילות; מה שמגביר את הסיכון להיכנס להריון בחודש שבו נטלתן אנטיביוטיקה.

 

אנשים שמטופלים בשל יתר לחץ דם וקונים תרופות נגד הצטננות עלולים לגלות שלחץ הדם שלהם יצא מאיזון. זאת כיוון שחלק מהתרופות לצינון מפריעות לפעולה של התרופות ללחץ דם ואף פועלות הפוך מהן. אנשים שנוטלים תרופות נגד דיכאון וחרדה במקביל לאנטיביוטיקה עשויים לחוות הפרעה חריפה בתפקוד הלב. זה קורה משום שכל תרופה בנפרד עשויה להפריע לפעילות הלב, והשילוב שלהן מחמיר מאוד את התופעה.

 

16. כפית זה בסדר?

כדי להבטיח מינון מדויק יש להשתמש בכלי מדידה כמו מזרקים וכוסיות מדידה המצורפים לתרופות. את הכפיות והכפות הביתיות תשאירו למרק ולגלידה. 

 

17. הכדור הוא עגול

חייבים לקרוא את העלון המצורף לתרופה, שכן לכל תרופה יש מנגנון פעולה מסובך וייחודי משלה, ולא כל כדור עם 'קו חצייה' ניתן לריסוק; מנגד, ישנם כדורים שניתן לחצות אותם גם אם אין עליהם סימן. במקרים כאלה עדיף להשתמש בחוצה כדורים מדויק.

 

18. במקרר או במגירה

שומרים בקירור רק תרופות המיועדות לכך. את כל שאר התרופות ניתן לאחסן במקום קריר וחשוך באופן יחסי ולהקפיד שילדים לא יוכלו להגיע אליו.

 

19. בית מרקחת פרטי

הרבה אנשים נוטים לאגור שאריות של תרופות בבית. כדאי לשמור את התרופות באריזתן המקורית עם העלון המצורף וכן לוודא שהן עדיין בתוקף. פג התוקף? לזרוק. בלי התחכמויות.

 

20. זורקים וחסל

יש תרופות שצריך לזרוק לפני תאריך פקיעת התוקף שלהן כיוון שהפתיחה גורמת להן לאבד את יעילותן או את הסטריליות שלהן. זה נכון למשל לגבי טיפות עיניים ותמיסות אינהלציה.

 

21. גם הסביבה חשובה

אין לזרוק תרופות לפח האשפה, שכן הן מזהמות ומרעילות את מי השתייה שלנו. החזירו אותן לבית המרקחת הקרוב, שם יודעים לטפל נכון בפסולת הכימית הזאת.

 

22. להתרשם בלי מרשם

כל החוקים לשימוש נכון בתרופות תקפים גם אם קונים תרופה ללא מרשם. ספרו לרוקח את כל המידע ושאלו אותו על ההבדלים בין הטיפולים הקיימים. נסו לבחור תרופה שעזרה לכם לבעיה דומה בעבר.

 

לא פעם תרופה ישנה או זולה יותר יכולה להיות טובה (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
לא פעם תרופה ישנה או זולה יותר יכולה להיות טובה(צילום: Index Open)

 

תרופות שכדאי שיהיה בבית

מה כדאי שיהיה בארון התרופות הביתי? איזבל אטלן-זיידה, רוקחת ראשית במכבי Care מנדבת מניסיונה:

 

להורדת חום: סירופ לתינוקות ולילדים לפי גילים וטבליות להורדת חום למבוגרים. לרוב, התרופות להורדת חום משמשות גם עבור שיכוך כאבים.

 

לצינון ולשפעת: תרסיס אף או טיפות אף. לדלקות גרון: ערכה לבדיקה מהירה, המסייעת לאבחן אם מדובר בחיידק מסוג סטרפטוקוקוס ‭.A‬ לכסניות מציצה להקלה על כאב הגרון מסייעות בטווח המיידי.

 

לאלרגיות: אם אחד מבני הבית סובל מאלרגיה מסוימת, החזיקו תרופות המבוססות על אנטי-היסטמינים.

 

לכוויות ולפציעות ביתיות: ג'ל אלוורה להקלה מיידית, להרגעת העור ולקירורו.

 

למקרה של פציעות בית קלות צריך חומר חיטוי כמו אלכוהול או מי חמצן, תחבושות, פלסטרים וגזות, משחות להקלה על צריבות ותחבושת אלסטית.

 

ואל תשכחו לשמור על הבטיחות:

  • מקמו את ארון התרופות הרחק מהישג ידם של ילדים.

 

  • שמרו את התרופות במקום קריר ויבש. חדר האמבטיה, למשל, לא מומלץ.

 

  • לפני נטילת תרופה קראו את העלון המצורף לה ובדקו כי אינכם סובלים מרגישויות מיוחדות.

 

  • בדקו אחת לכמה שבועות את תוקף התרופות וזרקו את אלה שפג תוקפן.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשמור את התרופות באריזתן המקורית עם העלון המצורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים