שתף קטע נבחר

שכיר או עצמאי - האם כדאי להקים חברה בע"מ?

שינוי הסטטוס על ידי הקמת חברה בע"מ, עשוי לחסוך, הן לשכיר והן לעצמאי, לא מעט בתשלומי המס. מהם היתרונות בהקמת חברה והאם זה כדאי?

שיעורי המס הגבוהים המוטלים על שכירים ועצמאיים גורמים לרבים לעשות שימוש באסטרטגיות של תכנון מס כדי לחסוך בתשלומי מיסים. בתנאים מסוימים, מי שיקים חברה בע"מ לצורך מתן שירותים, יוכל לחסוך כסף רב.

 

  • חייבים כסף למס הכנסה? כך תתווכחו 

 

בשנים האחרונות הוקמו כמאה אלף חברות למתן שירותים על ידי שכירים ועצמאיים אשר הבינו כי יהיה להם כדאי להעניק את אותם השירותים באמצעות חברות בע"מ. הקמת חברה לצורך מתן שירותים מאפשרת באותה הזדמנות גם לחסוך בתשלומי ביטוח לאומי ומס בריאות. בטור זה נדון בשיקולים השונים שיש לקחת בחשבון לפני שמחליטים על הקמת חברה בע"מ.

 

מדוע כדאי להקים חברה?

אם אדם בעל הכנסה גבוהה מקים חברה בע"מ, ומספק את שירותיו באמצעות תאגיד שבשליטתו, הרי שבמקום להיות כפוף לשיעורי המס השוליים הנחשבים גבוהים יחסית, הוא ישלם מס שוטף בשיעור של 25% בלבד וזאת בהנחה שהכסף לא יימשך מהחברה כדיבידנד. בדרך זאת ניתן להפחית ביותר מחצי, בתנאים מסוימים, את תשלומי המס השוטפים, וגם לחסוך בדמי ביטוח לאומי ומס בריאות.

 

פעילות באמצעות חברה מאפשרת תכנון משיכת משכורת בכדי ליהנות ממדרגות המס הנמוכות ומנקודות הזיכוי. השלב הבא בתכנון המס הוא למשוך את יתרת הכסף מהחברה ביעילות מיסויית מקסימאלית.

 

האם ישנם שיקולים נוספים?

מלבד שיקול המס, ישנם שיקולים רבים אחרים, כמו:

 

• פעילות כחברה מקנה יתרון בהגבלת האחריות החלה על בעלי המניות כלפי הנושים של העסק.

 

• שיעור מס נמוך יחסית המושת על החברה (25%) מאפשר לה תזרים מזומנים טוב יותר להשקעות שכן החברה יכולה להפנות חלק ניכר מהכנסתה להשקעות, לעומת פחות מ-50% ליחיד המשלם מס הכנסה בשיעור גבוה וגם ביטוח לאומי.

 

• המשכיות העסק גם לאחר פרישתו של מייסד החברה.

 

• תדמית גבוהה בקשרים עם עסקים בארץ ובחו"ל.

 

• נוחות בצירוף שותפים ו/או העברה לבני משפחה.

 

• ניהול העסק ללא חשיפת שמות הבעלים.

 

האם תמיד כדאי להקים חברה?

פעילות באמצעות חברה בע"מ אינה מתאימה לכל אחד. הכדאיות בהקמת חברה תלויה במספר משתנים, ובכלל זה, ההכנסות הצפויות והסכום שבעל השליטה בחברה ימשוך כדיבידנד.

 

בנוסף לאמור, צריך לקחת בחשבון גם את העלויות הנוספות הכרוכות בפעילות באמצעות חברה. ראשית, הדיווח החשבונאי מורכב יותר ולכן גם יקר יותר מאשר הדיווח של העצמאי. שנית, יש לקחת בחשבון את העלויות של הקמת החברה והאגרות השנתיות שיש לשלם לרשם החברות.

 

האם כדאי להקים חברה זרה?

מי שאינו מסתפק בחסכון במס הנוצר מהמעבר לפעילות באמצעות חברה מקומית, ויבקש גם להפחית את מס החברות הישראלי, יוכל לעשות זאת באמצעות תכנון מס בינלאומי. כך לדוגמא, ניתן להקים חברה במדינה אחרת עם שיעור מס חברות נמוך יותר מישראל, לדוגמא בקפריסין, שם שיעור מס החברות הוא 10%. מדובר בחסכון של 15% על רווחי החברה.

 

הקמת חברה בחו"ל מתאימה במיוחד לאלו שיש להם פעילות ביעדים בחו"ל. היא אינה מתאימה לישראלים שהפעילות שלהם בישראל.

 

האם ניתן לתקוף את תכנון המס?

רשות המסים עשויה לתקוף את תכנון המס של מי שיקים חברה לאספקת שירותים בטענה כי מדובר בעסקה מלאכותית שכל מטרתה הפחתת מיסים. אלא, שלרשות המסים יש בעיה מהותית כאן, שהרי הקמת חברה על ידי יחיד ומתן שירותים באמצעותה היא זכות חוקתית ולא ניתן להגבילה במקרה זה. השופט זוסמן, קבע בזמנו בעניין זה כי: "שימוש בזכותו הרגילה של אדם להתאגד בתאגיד, זוהי זכות שהיא אחת מחירויות האדם". בפסקי דין רבים נאמר שאין כל פסול בשימוש בחברה לשם הקטנת נטל המס המוטל על היחיד.

 

ביחס לביטוח הלאומי, הסוגיה של הקמת חברה אשר כתוצאה ממנה לא משולמים דמי ביטוח לאומי אושרה על ידי בית הדין הארצי לעבודה.

 

כיצד נתמודד עם רשות המסים?

השאלה הבסיסית היא האם הקמת החברה והעברת הפעילות העסקית לחברה נחשבת כעסקה מלאכותית? המבחן שנקבע על ידי בית המשפט העליון לעסקה מלאכותית הוא מבחן הטעם המסחרי, היינו האם לעסקה יש טעם כלכלי מלבד המטרה של החיסכון במס.

 

כאמור לעיל, ישנם שיקולים רבים נוספים להקמת חברה בע"מ מלבד החיסכון במס ויש לבחון אותם היטב.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לספק את אותם שירותים, באמצעות חברה בע"מ
צילום: Shutterstock
אבי נוב
מומלצים