שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: 26% מהיולדות סובלות מפוסט-טראומה

כולם שמעו על דיכאון אחרי לידה, אבל כמה יודעים שנשים שילדו עלולות לסבול מהפרעה פוסט-טראומטית? חוקרים ישראלים גילו כי כרבע מהיולדות סבלו מתסמינים כמו סיוטים על הלידה, חרדה, אי-שקט ועוד

דכדוך המופיע אחרי לידה הוא תופעה ידועה ומוכרת. אולם כעת מתברר כי לידה עלולה לגרום לנזק נפשי גדול בהרבה. מחקר חדש שנערך בישראל מגלה כי אחת מארבע יולדות עלולה לסבול מתופעות של פוסט-טראומה.

 

בין אנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש שורר בשנים האחרונות ויכוח בשאלה האם ניתן להגדיר את הלידה כמאורע טראומטי, העלול לגרום נזק נפשי משמעותי. מחקרים שנערכו בעבר תיארו מחשבות של נשים, שציינו כי חשו שגופן נקרע במהלך הלידה או נפגע באופן בלתי הפיך. חלק מהחוקרים קבעו כי חוויית  הכאב העזה בלידה עלולה להפוך את האירוע כולו לטראומטי עבור היולדת.

 

עד על הריון ולידה:

הסקר הגדול: באיזה חדר לידה הכי כדאי ללדת?

אפשר למנוע תסחיף מי שפיר? 5 סכנות בהריון

שבוע אחרי שבוע: מדריך לכל בדיקות ההריון

 

כעת החליטו חוקרים ישראלים מהמרכז לבריאות הנפש באר יעקב, מהמחלקה למיילדות וגניקולוגיה בשיבא

ומהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב לבחון את הנושא גם בארץ. הם פיתחו שאלון מיוחד במיועד לנשים אחרי לידה ששהו במחלקת יולדות, הבודק גורמים הקשורים להריון וללידה, והשתמשו בסולמות מקובלים לבדיקת תמינים של פוסט-טראומה.

 

בין הסימפטומים: תגובות חרדה כשמזכירים הלידה 

במחקר השתתפו 89 נשים שמילאו את השאלון החדש והשלימו גם ראיון מעקב חודש אחרי הלידה. גילן של הנשים שהשתתפו במחקר היה בין 20 ל-40, ול-29% מהן הייתה זו לידה ראשונה.

 

מניתוח השאלונים עולה כי חודש אחרי הלידה 26% מכלל הנשים, כלומר רבע מהיולדות, סבלו ברמות שונות מתסמינים אופייניים להפרעה פוסט-טראומטית. הסימפטומים כוללים למשל חלומות רעים וסיוטים על הלידה, תגובות חרדה כשמזכירים את הלידה, הימנעות ממחשבות או מדיבור על הלידה אפילו עד כדי הימנעות מלהגיע לביקורת רפואית, חוסר מנוחה, התפרצויות זעם, עוררות יתר ועצבנות, מחשבות על לא לרצות עוד ילדים או לא לרצות להיכנס להריון.

 

בניסיון למצוא משתנים משתנים המנבאים את הסיכון לסבול מפוסט-טראומה אחרי הלידה גילו החוקרים כי 80% מהנשים שפיתחו את ההפרעה דיווחו על סיבוכים במהלך ההריון או על משבר נפשי במהלכו. הן דיווחו גם על תחושה של חוסר נוחות קיצונית מלהיות עירומה וחשופה במהלך הלידה וכן על פחד מהלידה המתקרבת. פחות נשים בקבוצה קיבלו אפידורל במהלך הלידה ודיווחו על רמת כאב גבוהה יותר. 71% מהנשים שפיתחו תסמינים של ההפרעה דיווחו כי במהלך הלידה חשו סכנה לחייהן או לבריאותן, ו-40% דיווחו על תחושת סכנה לחייו או לבריאותו של העובר.

 


גורמים המנבאים פוסט טראומה

גורמים המנבאים פוסט טראומה
גורמים המנבאים הופעת פוסט-טראומה % מכלל היולדות שפיתחו את ההפרעה % מכלל היולדות שלא פיתחו את ההפרעה
סבלו מסיבוכים בהריון 80% 28%
סבלו ממשבר נפשי בהריון 80% 23%
פחדו מהלידה המתקרבת 80% 30%
חשו סכנה לחייהן או לבריאותן במהלך הלידה 71% 20%
חשו סכנה לחייו או לבריאותו של העובר 40% 3.6%

 

לעומת זאת, נשים שהיניקו מיד לאחר הלידה היו בסיכון נמוך יותר לסבול מפוט-טראומה. לא נמצא קשר בין מצב סוציו-אקונומי, מספר ילדים קודמים, אזור מגורים ורמת ההשכלה לבין ההפרעה הפוסט-טראומטית. כמו כן לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות בשיעור התמיכה שקיבלו במהלך הלידה, בשכיחות הבעיות הרפואיות בעובר ובציוני האפגר שניתנו לוולד.

 

"למרות שמדובר בחוויה שכיחה וטבעית, לידה עלולה להיות בעלת השלכות רגשיות ארוכות טווח", אומרת ד"ר ענבל שלומי-פולצ'ק, מומחית בפסיכאטריה מבית החולים באר יעקב, שעמדה בראש המחקר. "כדאי לשים לב להתפתחות סימני מצוקה שונים, שכיום אינם זוכים להתייחסות מספקת או לטיפול במסגרות המקצועיות המקובלות. במחקר זיהינו גורמי סיכון שעלולים להשפיע על התפתחות תסמיני פוסט-טראומה, ושיש להתייחס אליהם במהלך הלידה ולאחריה ולנסות אולי למנוע אותם ולטפל בהם".   




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לידה. חווית הכאב העזה עלולה להפוך את האירוע לטראומטי
צילום: shutterstock
מומלצים