שתף קטע נבחר

שערורייה בבריטניה: בנקים תחת חקירה

מנכ"ל ברקליס עשוי לעזוב אחרי שלפני יומיים נקנס הבנק ב-450 מיליון דולר בעקבות מניפולציות בריבית הליבור - וכעת נחשפת הונאה בתחום מכירת מוצרים פיננסיים לעסקים קטנים. 4 בנקים נוספים נחקרים על השתתפות לכאורה במניפולציה המדוברת

בבריטניה נחשפה בפעם השנייה בתוך יומיים, שערורייה הקשורה לבנקים במדינה; מנכ"ל ברקליס, בוב דיאמונד, עשוי לאבד את משרדתו למרות שהוא נצמד לכסאו - לאחר שהרגולטורים הטילו קנס שיא על הבנק על זיוף שיעורי ריבית, זאת אחרי שקנס בגובה 453 מיליון דולר הוטל ביום ד' האחרון על בנק ברקליס בעקבות מניפולציה בריבית הליבור.

 

 

הרשות לשירותים פיננסיים צפויה להודיע כי גילתה ממצאים המעידים שהבנקים מכרו שלא כראוי מוצרים להגנה על עסקים קטנים מפני עלייה בשיעורי הריבית, אמר גורם הבקי בסוגיה. לפי הערכות, הבנקים עשויים לעמוד בפני גל תביעות בהיקף של מיליארדי ליש"ט.

 

על פי הרגולטורים, ברקליס ביצעה מניפולציה באופן בו דיווחה על שיעורי הריבית בהלוואות שניתנות מבנק אחד לשני, על מנת להיטיב עם הסוחרים של הבנק ועם הסטטוס הפיננסי של הבנק. מהלך שכזה נחשב חמור משום שלקוחות של ברקליס השתמשו בשיעור הריבית המדווח בחישוב עלויות לקיחת חוב, על מנת לקבוע את הרווח וההפסד בעסקאות שהם חתמו.

 

לפי החוקרים, הסוחרים של ברקליס שיקרו על מנת לגרום לבנק להיראות בטוח יותר במהלך המשבר הפיננסי ולעתים עבדו מול סוחרים בבנקים אחרים על מנת לגרוף רווחים. שר האוצר הבריטי ג'ורג' אוסבורן אמר כי 4 בנקים נוספים נחקרים על השתתפות לכאורה במניפולציה המדוברת, כך מוסרות סוכנויות הידיעות.

 

מדובר בבנקים הבריטיים HSBC ורויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS) נמצאים גם הם תחת חקירה, בנוסף לבנק השוויצרי UBS ולבנק האמריקאי סיטיגרופ. מנהיג הלייבור אד מיליבנד קרא היום (שבת) לחקירה ציבורית של הנורמות במערכת הבנקאית.

 

דיאמונד עלול לשלם את המחיר

שרשרת פרשיות זעזעה את תעשיית השירותים הפיננסיים במדינה במשך יותר מעשרים שנה. הבנקים כבר צפויים לשלם יותר מ-9 מיליארד ליש"ט (14 מיליארד דולר) בפיצויים על מכירה בלתי נאותה של ביטוח הלוואות.

 

אמנם בשערורייה החדשה מעורבים כמה בנקים, אך דיאמונד עשוי לשלם את המחיר - לאחר שהרשויות בארה"ב ובבריטניה קנסו את ברקליס ב-450 מיליון דולר ביום רביעי על מניפולציות בריבית הבין-בנקאית בלונדון (ליבור).

 

דיאמונד, שספג ביקורת ציבורית עזה בעקבות הבונוס הענק שקיבל לאחר המשבר הפיננסי של 2008, הודה במכתב לרשויות הבריטיות כי הבנק היה מעורב ב"התנהגות לא נאותה".

 

עדות מזעזעת לתרבות בבנקים

ראש ממשלת בריטניה, דייויד קמרון, אמר שדיאמונד, שניהל את זרוע בנקאות ההשקעות של הבנק, ברקליס קפיטל, בתקופת המכירות הבלתי נאותות בשנים 2005-2009, ובכירים נוספים "צריכים להשיב על שאלות גדולות" באשר לפעולות המניפולציה שעשה הבנק על הריבית של ההלוואות שהועברו בין הבנקים. הבנק הודה בכך שפעולותיו בין השנים 2005 ו-2009 "ממש לא עמדו בתקנים". הבנקים הנוספים עדיין נמצאים תחת חקירה על התפקיד שלהם בנושא.

 

 

בהצהרה שפרסם בית הנבחרים, אמר אוסבורן כי "הדו"ח האחרון הוא עדות מזעזעת לתרבות בבנקים כמו ברקליס על רקע התפרצות המשבר הפיננסי".

 

"במהלך השנים 2005, 2006 ותחילת 2007, ראינו עדויות לתאבת בצע שיטתית על חשבון מהימנות ויציבות פיננסית, והם בהחלט ידעו מה הם עושים", לדבריו.

  

טרייסי מקדרמוט, מנהלת האכיפה ב-FSA, שחוקר את המקרה, אמרה כי "אנחנו צריכים לבחון כל מקרה לגופו, אך על פי העדויות הראשוניות ברקליס אינו הבנק היחיד שהיה מעורב בנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים