שתף קטע נבחר

ירקות אורגניים - מהם היתרונות ומהן הסכנות?

מהו ההבדל בין חומרי ההדברה המשמשים את החקלאות הקונבנציונלית לבין אלה שמותרים בחקלאות האורגנית, האם צמחים אורגניים מפתחים חומרי הגנה המסוכנים לאכילה, ואיך אפשר לגדל אותם בבית? מומחי הארגון לחקלאות אורגנית התארחו בפורום אורגני ב-ynet וענו לשאלות הגולשים

מדוע כדאי לצרוך פירות וירקות אורגניים, האם כרוכים בכך סיכונים - ואיך בכלל עושים את זה? מומחים מהארגון לחקלאות אורגנית התארחו היום (ב') בפורום אורגני ב-ynet וסיפקו תשובות לשאלות בנושאים של גידולים אורגניים. אספנו כמה שאלות ותשובות בולטות.

 

עוד על גידולים אורגניים

 

שאלה: איזה מזון אורגני אפשר לגדל במירפסת בבית עירוני?

 

גלעד מרק, אגרונום, מרכז תחום גני ירק, בארגון לחקלאות אורגנית בישראל, השיב: תלוי בנפח העציץ שישמש בית שורשים. באדניות כדאי לגדל מיני תבלינים. בזיל, עירית, כוסברה, נענע וכדומה. בדליים של 10 ליטר ומעלה אפשר עגבניות שרי, פלפל, קישוא וכדומה בזריעות בחודש מאי, או ספטמבר עד נובמבר. כמו כן, ניתן לגדל חסה וכרוב במיכלים בגודל 5 ליטר לצמח.

 

שאלה: קראתי פעם שבירקות ובפירות אורגניים יש עובש משום שאינם חסינים ממזיקים. האמנם?

 

טלי ברנר, מהנדסת מזון, מרכזת תחום תעשיה אורגנית בארגון לחקלאות אורגנית בישראל, השיבה: בפירות וירקות טריים - אין עובש. העובש מופיע כאשר הירקות נקטפים ונשמרים זמן רב מידי. על פירות מרוססים כימית יקח לעובש יותר זמן להצטבר. פירות וירקות אורגניים לא מרוססים, אך הם חסינים בחיסון טבעי. מומלץ לצרוך פירות וירקות טריים - לפני שיתפתח העובש ואז הם הכי בריאים לצריכה.

 

שאלה: אני סומכת על גופי הפיקוח בכל הנוגע לפיקוח על חקלאים ומגדלים, אבל יש לי ספיקות לגבי פיקוח על חנויות. האם אתם לוקחים דגימות פתע של ירקות ופירות מחנויות? באיזה אופן גופי הפיקוח מפקחים על חנויות? הרי בעל חנות יכול לערבב ירקות אורגניים עם ירקות לא אורגניים ולהוזיל עלויות.

 

ד"ר אורנית רז, מנכ”לית הארגון לחקלאות אורגנית, השיבה: "הפיקוח על חנויות הוא וולנטרי ויש מעט חנויות שמפוקחות. התקן לחנויות הוא "טוב השדה", פיקוח של חברת "אגריאור". לאלה המפוקחים, נלקחות דגימות ונעשה פיקוח כנדרש. בכל מקרה, החוק דורש שבכל נקודת מכירה תמצא תעודת פיקוח מפורטת בתוקף של שלל התוצרת שנמכרת במקום. כמו כן, הדרישה היא ל"עקיבות". המוכר צריך לדעת מי המגדל ממנו מגיעה התוצרת, ולא רק מאיזה משווק.

 

שאלה: שמעתי שבגלל הדשן השונה שמשתמשים בחקלאות אורגנית, מצטברות המון מתכות כבדות ולא כל כך בריאות בירקות אורגניים, ואפשר לראות את זה לדוגמא בתחתית הפלפלים, שהצבע שלהם שונה. האם זה נכון?

 

גלעד מרק השיב: בגידול האורגני הדשנים הם ממקור טבעי בלבד (קומפוסט שמקורו בשאריות צמחים וזבל רפתות בדרך כלל) אשר עוברים עיבודים ושטיפות. דשן זה מכיל את כל אשר יש בחומרי המקור ממנו הוא עשוי. כל התהליך הזה הוא מבוקר ונבדק במעבדות לפני שימוש. לא שמעתי על הצטברות של מתכות כבדות בתחתית הפלפל. הדרך לבדוק נוכחות של מתכות כבדות ורעילות בתוצרת היא במיכשור מתקדם במעבדות מורשות לכך, ולא ניתן לעשות זאת למיטב ידיעתי באמצעים ויזואליים בלבד".

 

שאלה: האם בירקות אורגניים יש גפרית?

 

ד"ר רועי בורוכוב, מרכז תחום מטעים אורגנים בארגון לחקלאות אורגנית בישראל, השיב: גפרית הוא מחצב טבעי ומשמש כחומר להתמודדות עם מזיקים ומחלות בחקלאות האורגנית רק כאשר אין ברירה אחרת וצפוי נזק משמעותי לגידול. באופן מסורתי הגפרית משמשת להגנת ירקות ופירות מזה כ-300 שנים וכמו כל החומרים המותרים לשימוש בגידול אורגני גם חומר זה הינו חומר פרוטקטני ולא חומר סיסטמי.

 

בחקלאות הקונבנציונלית נעשה שימוש בחומרים סיסטמיים שהמשמעות היא שמיישמים אותם על העלים או על הקרקע והם עוברים לכל חלקי הצמח האחרים, גם לתוך הפרי והירק ולא נשארים על המעטפת החיצונית. חומרים שמותרים לשימוש בחקלאות אורגנית אינם סיסטמיים ופעילותם היא רק במקום יישומם.

 

על כן, ייתכן שנעשה שימוש מוגבל בגידול אורגני כזה או אחר בגפרית, אך גם אם כן, סביר שבשטיפה של הפרי או הירק תסירי שאריות של החומר. בגידול ירקות בחקלאות האורגנית משתמשים לעיתים בתכשירים המכילים גופרית. תכשירים אלו אינם סיסטמיים ואינם חודרים לרקמות הצמח והפרי".

 

שאלה: כיצד להיפטר ממזיקים בערוגת תבלינים?

 

גלעד מרק השיב: יש תכשירי הדברה המורשים בשימוש האורגני. כדאי לך לזהות בוודאות את המזיק נגדו את רוצה לטפל, ולבחור מתוך רשימת החומרים המורשים בחקלאות האורגנית (מפורסמים באתר משרד החקלאות בשירותים להגנת הצומח).

 

שאלה: מתי יהיה תקן אורגני לבשר והאם הנושא הזה מתקדם בכיוונים משביעי רצון?

 

אורנית רז השיבה: כיום לא קיים בארץ גידול אורגני לבקר. לא פשוט לגדל בארץ בעלי חיים בשדה אורגני. כל בעל חיים מצריך שטחים לגידול מזונו, ומדובר באלפי דונמים אורגניים. בנוסף לכך, הגורם העיקרי שמעכב התפתחות יציבה של ענף כזה הוא מחירים לא סבירים של גרעיני דגנים אורגניים, שהם חלק מתערובת המזון שניתנת לחיות, והמגדלים לא יכולים לעמוד במחירים שלהם.

  

שאלה: צמחים מייצרים מטאבוליטים שניוניים פיטוטוקסינים (רעלנים טבעיים) כמנגנון הגנה נגד אויבים טבעיים. הפיטוטוקסינים הללו לא בדיוק בריאים לאדם בעת אכילת הצמח. בגלל הריסוס, לצמח יש הרבה פחות אויבים טבעיים לעומת צמחים לא מרוססים, כלומר חקלאות אורגנית. הבנתי שיש בצמחים ופירות אורגאניים פי 500 יותר פיטוטוקסינים מאשר ביבול מרוסס. האם זה נכון?

 

רועי בורוכוב השיב: מטאבוליטים צמחיים פוגעים במזיקים טבעיים ועל כך מבוסס מנגנון צמחי זה. עם השנים טופחו זני ירקות ופירות שמכילים רמות נמוכות יותר של פיטוטוקסינים היות ונוכחותם עלולה להיות לא נעימה גם לאדם שצורך את הפרי/ירק.

 

אחת הדוגמאות הטובות הן רמת הסולנין בסולניים - עם השנים טופחו זני תפוחי אדמה ועגבניות שמכילים רמות נמוכות של סולנין ועל כן רמת המרירות שלהן גם נמוכה יותר ומאפשרת צריכתם.

 

צמח אורגני בריא לא אמור לפתח רמות חריגות של חומרי הגנה ועל כן אין סיבה שתמצא בצמחים אורגנים שגדלים באופן מקצועי רמות גבוהות יותר. אל מול האלטרנטיבה של גידול קונבנציונלי, בו אתה צורך בהכרח רמות מסויימות של חומרי הדברה, לפחות לי ברורה מה ההעדפה האישית שלי.

 

שאלה: בהרבה חנויות אורגניות כתוב ליד הירקות והפירות האורגנים "לא מרוססים" בעוד שגם הירקות והפירות האורגנים מרוססים בחומרים פחות מזיקים. מה אתם עושים כדי להקפיד על האמת בפירסום?

 

תשובה: בכל פרסום או פעולה שיש בה כדי הטעיית הצרכן, יש לפנות אלינו, או אל כל גורם מתאים אחר (ארגון אמון הציבור לדוגמא) בצרוף ספיציפי של העובדות, והנושא יועבר לטיפול מתאים.

 

שאלה: כל פעם אומרים משהו אחר לגבי על מה חשוב להקפיד בצריכת ירקות או פירות אורגנים. פעם הכי חשוב ביצים, פעם אחרת תותים נחשבים להכי מרוססים ואחר כך עלים ירוקים... אשמח לשמוע מכם, אילו ירקות או פירות (או מוצרים) הכי חשוב וכדאי לצרוך בצורה אורגנית.

 

אורנית רז השיבה: תקפיד על מה שמתאים יותר לאורח החיים שלך. סדרי העדיפויות בחיים, כך גם בענייני בריאות, הם אינדבדואלים ושונים מאחד לשני. מדי פעם בפעם מתפרסמים "דירוגים" של מוצרים הנחשבים למרוססים ביותר. יחד עם זאת, יש לשים לב, שקיימת שונות בין מדינות/אזורים גאוגרפים. 

 

שאלה: האם קיים סיכון בריאותי ממשי בצריכת ירקות ופירות לא אורגניים? האם שטיפת פטרוזיליה, למשל, במים מסירה את חומרי ההדברה? האם הריסוס נספג בעלי הפטרוזיליה? תודה מראש על תשובתך.

 

גלעד מרק השיב: ריסוסים שאינם סיסטמיים, אינם נספגים ברקמות הצמח ונשטפים באמצעות מים. חומרי ההדברה בחקלאות האורגנית הם חומרים שאינם סיסטמיים. ועל כן שטיפה במים מסירה את התכשירים שהמגדל האורגני השתמש אם היה צורך.

 

בקשר לשאלתך בקשר לסיכון ממשי באכילת ירקות קונבנציונאלים - מי שמגדל או קונה תוצרת אורגנית לא עושה זאת בשביל להימנע מסכנה ממשית. זה חלק מתפיסת עולם רחבה יותר, ובה כמה פרמטרים שהחקלאות האורגנית מייצגת. בין השאר אספקטים של בריאות, סביבה, הוגנות ואחריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים