שתף קטע נבחר

גנרל ועשרות חיילים ערקו מסוריה לטורקיה

על פי דיווח טורקי, 85 חיילים וקצינים מצבאו של אסד מבקשים מקלט בטורקיה השכנה. נציבת זכויות האדם באו"ם: הן ממשלת סוריה והן המורדים נגד אסד מקבלים יותר ויותר כלי נשק

העריקות מסוריה נמשכות. סוכנות הידיעות הטורקית אנטוליה דיווחה אמש (יום ב') כי 85 חיילים סורים, בהם קצינים בכירים, ערקו מצבאו של הנשיא בשאר אסד והם מבקשים מקלט בטורקיה השכנה. עם החיילים נמנים 21 קצינים, בהם גנרל, קולונל וליוטננט-קולונל.

 

מרחץ דמים בסוריה - כתבות אחרונות:

דיווח: רוסים השתתפו בהפלת המטוס הטורקי

אסד כבש פרבר בדמשק: "המצב כאן הוא אסון"

הרוסים כופפו את ארה"ב: אסד יכול להישאר נשיא

 

על פי הדיווח, 300 סורים נמלטו אתמול לטורקיה, ובהם החיילים והקצינים. פעילים בצבא סוריה החופשי אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי הגנרל ושמונה מהקצינים ערקו מיחידת ארטילריה וכי רוב החיילים שירתו בחומס. העיר, שהייתה מעוז של המורדים, הופגזה בכבדות כמה פעמים. ערוץ הטלוויזיה הטורקי הממלכתי דיווח כי הם נשלחו למחנה הפליטים אפיידין שבמחוז הטאי.

 

זוהי אחת מקבוצות העריקים הגדולות ביותר שחצו את הגבול מאז פרוץ ההתקוממות נגד אסד. כיום חיים בטורקיה יותר מ-35 אלף פליטים סורים.

 

מחנה פליטים במחוז הטאי. בטורקיה יותר מ-35 אלף פליטים סורים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחנה פליטים במחוז הטאי. בטורקיה יותר מ-35 אלף פליטים סורים(צילום: רויטרס)

 

יש מי שיבקשו לראות בעריקות מצבא סוריה עדות לנפילה קרבה של אסד, אך גורמי מודיעין אמריקניים אמרו בשבוע שעבר כי חרף עריקות של קצינים בכירים, צבא סוריה נותר נאמן לנשיא, בעוד האופוזיציה מפוררת ולא מסוגלת להתקיף ככוח מאוחד. לדבריהם, הדבר יוביל לסכסוך ארוך.

 

אנשי המודיעין תיארו את הדרך הפשוטה שבה נשמרת נאמנות הצבא – הקפדה על תשלומים קבועים, גם בזמן שבשאר המדינה יש מחסור במזון ובדלק. המשטר הקפיד גם להשתמש ביחידות מיוחדות לתקיפת שכונות סוניות, ונמנע מלערב בכך את הצבא הסוני ברובו.

 

"אספקת הנשק מזינה עוד אלימות"

נציבת זכויות האדם של האו"ם, נאבי פיליי, אמרה אמש כי הן הממשלה הסורית והן המורדים נגד אסד מקבלים יותר ויותר כלי נשק. "האספקה המתמשכת של נשק לממשלה ולמתנגדיה מזינה עוד אלימות", כתבה פיליי למועצת הביטחון של האו"ם והוסיפה: "יש להימנע בכל מחיר ממיליטריזציה נוספת של הסכסוך". את הדברים היא הכינה לקראת כינוס סגור של המועצה.

 

פליטה סורית בטורקיה. הסכסוך כבר מכונה מלחמת אזרחים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטה סורית בטורקיה. הסכסוך כבר מכונה מלחמת אזרחים(צילום: רויטרס)

 

לאחר הישיבה אמרה לכתבים: "יש סיכון להסלמה". היא הסבירה שהיא מכנה את המצב בסוריה כעת "סכסוך פנימי מזוין לא בינלאומי" – ההגדרה המשפטית של מלחמת אזרחים. לדברי דיפלומטים, מרגע שמשתמשים במונח זה, חלות על הסכסוך אמנות ז'נבה הרלבנטיות.

 

פיליי לא ציינה מאיפה מגיעים כלי הנשק, אך דיווחים קודמים האשימו את איראן ורוסיה באספקה למשטר אסד. דיפלומטים באו"ם טוענים שקטאר וסעודיה מעבירות נשק לאופוזיציה.

 

בחודש שעבר החליפו רוסיה וארה"ב האשמות ביניהן בנוגע לאספקת אמצעי לחימה לצדדים הנצים בסוריה. העיסוק בנושא גבר לאחר הפלת המטוס הטורקי בידי כוחות סוריים, תוך שימוש במערכות נ"מ שמלמדות על הצטיידות באמצעים איראניים ורוסיים. אתמול אמרו מקורות דיפלומטיים באזור לשבועון הבריטי "סאנדיי טיימס" כי למפעילים רוסים היה תפקיד מכריע בהפלת המטוס.

 

מערכות הגנה אווירית מתוצרת רוסיה. סוריה לקוחה ותיקה (MCT) (MCT)
מערכות הגנה אווירית מתוצרת רוסיה. סוריה לקוחה ותיקה(MCT)

 

העיתון "סיאטל טיימס" דיווח אז מפי גורמי ביטחון אמריקניים, כי הפלת המטוס מלמדת על כוחה של מערכת ההגנה האווירית הסורית, שנראית חזקה יותר מזו שכוחות נאט"ו ניצבו בפניה במערכה בלוב, ואף טובה יותר מזו של איראן. לדבריהם, מערכת ההגנה שופרה לאחר תקיפת אתר המתקן הגרעיני בידי מטוסים ישראליים.

 

סוריה לקוחה ותיקה של נשק רוסי, עוד מימי המלחמה הקרה וברית המועצות.

בעשורים האחרונים הצטיידה דמשק במערכות הגנה אווירית מתקדמות תוצרת מוסקבה, והדבר לא השתנה עם נפילת מסך הברזל – משטר אסד עדיין זוכה להגנתו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. דבר זה קיבל משנה תוקף בכינוס בינלאומי בז'נבה בסוף השבוע.

 

בפגישה בשווייץ הסכימו שורת מדינות על תוכנית שלום בחסות האו"ם למדינה המדממת. ואולם נראה שרוסיה וסין מוסיפות לגבות את אסד. ארצות הברית נאלצה לסגת מדרישתה לכלול בתוכנית להקמת ממשלת אחדות גם את סילוק אסד, בתקווה שהרוסים יגבירו בתמורה את הלחץ על בעל בריתם.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 02/07/2012 22:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בסיס טורקי בגבול סוריה
צילום: רויטרס
נאבי פיליי. "יש סיכון להסלמה"
צילום: AP
מומלצים