שתף קטע נבחר

משדרגים את הנייד: בדקתם כמה הוא מזהם?

הסערה בשוק הטלפונים הסלולריים מספקת הזדמנות להתפנק במכשיר חדש, אך בנוסף לעיצוב ולמחיר, אפשר גם להתחשב בסביבה ולהעדיף מכשיר שמזיק לה פחות. אז מי פולט יותר פחמן דו חמצני - אייפון או אנדרואיד, איזה תוכנות יפצו על הזיהום שהוא פולט ואיך זה קשור להרגלי הצריכה שלנו?

החיים בעולם המודרני מציעים מגוון פתרונות טכנולוגיים לצרכים שלנו. את חלקם ניתן לפגוש בתערוכה הבינלאומית לקלינטק שנפתחת היום בגני התערוכה שבתל אביב, שם מוצגות מגוון הטכנולוגיות המיטיבות עם הסביבה בתחומי האנרגיה, המים, השפכים, הבנייה והמיחזור. עם זאת חשוב לזכור, כי הטכנולוגיה היא רק האמצעי ולא המטרה.

 

עד בכלכלה ירוקה :

בשנים האחרונות הכלכלה עוברת שינוי משוק מוטה מוצרים וצרכנים - שלוקחים כל מה שנמצא על המדף ללא הבחנה - לכזה שמבוסס על לקוחות השותפים בהגדרת הצרכים שלהם ובמציאת פתרונות. שוק שכזה מחייב אחריות למשאבי הטבע ולאיכות הסביבה, לא רק של ראשי ממשלה, נבחרי ציבור ותעשיינים, אלא של כל אחת ואחד מאיתנו - ועל בסיס יומיומי.  

 

למעשה, רק שינוי אמיתי בהרגלי הצריכה שלנו, מספקים את המענה הפשוט, הזול, הזמין והידידותי ביותר לסביבה. כך למשל המענה לאיום "בבצורת החשמל", אינו בהכרח בייצור נוסף של חשמל, גם אם הוא ממקורות ידידותיים לסביבה. הוא יכול להגיע מהתייעלות אנרגטית, כלומר הפחתת צריכת החשמל מחוץ לשעות העומס ותגמול לצרכנים בהתאם.

 

מה טביעת הרגל של הסמארטפון שלך?

דוגמה נוספת היא שוק הטלפונים הסלולריים, שמסעיר את המדינה עם חברות חדשות, תוכניות ללא הגבלה, מחירים נמוכים ואפשרות לרכוש מכשירים מוזלים בכל חנות.

 

מדובר בהזדמנות אמיתית לפנק את עצמכם ולשדרג את התוכנית, ועל הדרך גם את המכשיר. בהנחה שאף אחד לא הוכיח לכם שקרינה סלולארית מסרטנת - מה שנותר זה להתלבט על הגודל, העיצוב, התוכנות והפיקסלים של המצלמה שבמכשיר, וכמובן גם על המחיר.

 

מצד שני, אם אתם כבר קונים מכשיר חדש, למה שלא תחשבו גם על הסביבה על הדרך, ותשוו את טביעת הרגל הפחמנית (Carbon-footprint) של המכשירים השונים? מדובר במדד לפליטת כמות גזי החממה (בהם הפחמן הדו-חמצני - ע.ו) שנפלטת במהלך היצור, ההפצה של המכשיר והטיפול בו עד סוף ימיו.

 

ייתכן שזה לא ממש מעניין אתכם כרגע, אבל החברות שמייצרות את המכשירים דווקא מאוד מתעניינות בכך ומבקשות להשתמש בטכנולוגיות נקיות (CleanTech) כדי להפחית את הפליטה של גזי חממה בתהליכי הייצור, ובשירותים נקיים (Clean Services) בכדי לפרסם את הביצועים הסביבתיים שלהן. המטרה: לאפשר לכם לבחור את המכשיר "הירוק" יותר.

 


סלולר סלולרי

עד כמה מזהמים המכשירים שלכם
מכשיר/פעולה

טביעת רגל פחמנית (ק"ג)

פליטה שוות ערך להפעלה שנתית של

אייפון 3 55

מכונת כביסה

אייפון 4 45

מיקרוגל

סמסונג גלקסי

14.5

נורה חסכונית

נסיעה ברכב ממוצע ל-100 ק"מ

13

נורה חסכונית

 

אז אם אתם מתלבטים בין איי-פון לסמסונג גלאקסי חשוב שתדעו, שטביעת הרגל הפחמנית של איי-פון 4 ירדה בכ-20% לעומת זה של איי-פון 3, מ-55 ק"ג ל-45 ק"ג למכשיר - שזה שווה ערך להפעלה של מכונת כביסה במהלך שנה שלמה. במקביל - סמסנוג מדווחת שלגלקסי יש טביעת רגל פחמנית של 14.5 ק"ג בלבד - שווה ערך לפליטה שנתית ממוצעת של נורה.

 

אם בכל זאת חשקתם באיי-פון אבל אתם דואגים להתחממות הגלובלית, תשמחו בוודאי לשמוע כי תוכלו לקנות שירות לניקוי המצפון בשם Carbon-Offset, שידאג להפחתת פליטות בכמות הזהה לאלו שנפלטו בייצור המכשיר הסלולארי שלכם, על ידי נטיעת עצים שיספגו כמות פחמן דו-חמצני זהה (עץ ממוצע מטמיע כ-200 ק"ג פחמן דו-חמצני בשנה) או על ידי השקעה בייצור של חשמל סולארי.

 

לא חייבים אוטו

גם חשבון פשוט של שימוש בכלי הרכב ממחיש שרכישה של מכונית היא אל תמיד השקעה כלכלית ושיכולים להיות פתרונות טובים יותר ויסביבתיים יותר להגיע מנקודה לנקודה.

 

כך, בהנחה שאתם נוסעים 20,000 ק"מ בשנה בממוצע, במהירות ממוצעת של כ-50 קמ"ש בעיר ומחוץ לה - אתם בעצם משתמשים ברכב 400 שעות בשנה שהן פחות מ-5% מהשעות שיש בשנה.

 

עם כל ההשקעה ברכישה ובאחזקה, בדלק, ביטוח וחנייה - זה לא ממש כלכלי, בטח אם תוסיפו לחשבון את העלות של פליטת גזי חממה - עבור רכב משפחתי ממוצע נפלטים כ-130 גרם פחמן דו-חמצני לק"מ, כלומר 26 טון לשנה שעלותם מוערכת בכ-260 שקל לשנה.

 

הפתרון יכול להגיע משירותים נקיים יותר כמו תחבורה ציבורית או מערכת להשכרת רכב על בסיס שעתי, שמאפשרת לכם לאתר רכב זמין בקרבתכם בעזרת מכשיר הסלולר שרכשתם. ואם אתם לא יכולים לוותר על הנוחות והזמינות של רכב פרטי - אפשר לשקול שימוש בטכנולוגיות נקיות יותר להפחתת צריכת הדלק על ידי שיפור ביצועי המנוע, הפחתת המשקל של האוטו, נהיגה נכונה ואפילו מעבר לרכב חשמלי.

 

כפי שאפשר לראות, שימוש בטכנולוגיות ובשירותים נקיים מאפשרים לנו לבחור באלטרנטיבות ידידותיות יותר לסביבה בכדי לספק פתרון מתאים לצרכים שלנו. המודעות הסביבתית העולמית מכריחה את כולנו להתייעל בצריכת משאבים, אז מה שנותר הוא רק "להחליף דיסקט" ולשנות הרגלים, ואז השמיים הם הגבול.


פורסם לראשונה 03/07/2012 21:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים