שתף קטע נבחר

אוקראינה: מהומות בעקבות שדרוג מעמד הרוסית

בצעד שנתפש כמחטף אישר הפרלמנט חוק ההופך את הרוסית לשפה הראשית במחוזות שבהם יש רוב לדוברי הרוסית. המונים יצאו לרחובות והתעמתו עם שוטרים, בטענה שזהו ניסיון להשאיר את הרפובליקה הסובייטית לשעבר תחת השפעת מוסקבה

משטרת אוקראינה פיזרה גז מדמיע והשתמשה באלות כדי לפזר מאות מפגינים שהתאספו היום (ד') בבירה קייב, כדי למחות על החלטתו של הפרלמנט להפוך את הרוסית לשפה הראשית בבתי הספר ובגופי ממשל מקומיים באזורים שונים של הרפובליקה הסובייטית לשעבר, במקום השפה האוקראינית.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

העימותים התגלעו אחרי שמפגינים, מובלים על-ידי חברי פרלמנט מהאופוזיציה המבקשים להגן על מעמדה של האוקראינית כשפה הממלכתית היחידה במדינה, התאספו מול בניין שבו אמור היה הנשיא ויקטור ינוקוביץ' לערוך מסיבת עיתונאים.

 

בית המחוקקים של אוקראינה אישר את הצעת החוק אתמול, דקות אחרי שאיש המחנה של ינוקוביץ' העלה אותה באופן מפתיע. הדבר לא הותיר ליריביו זמן רב לגייס קולות, והוביל להתכתשויות הן בפרלמנט והן ברחובות. אף שהצעת החוק חייבת עדיין לקבל את חתימותיהם של ינוקוביץ' ושל יושב ראש הפרלמנט וולודימיר ליטבין כדי להפוך לחוק, מפגינים יצאו לרחובות ונשארו שם במהלך הלילה כדי להפעיל לחץ על הנשיא.

 

מפגינים בבירה קייב, הלילה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים בבירה קייב, הלילה(צילום: EPA)

 

"יש מיליונים כמונו והם אינם יכולים להעמיד פנים שדבר לא קרה", אמר ויטלי קליטשקו, אלוף העולם במשקל כבד שהקים מפלגת אופוזיציה משלו, "אודר", והשתתף בהפגנה היום. הוא עצמו נאלץ לשטוף את עיניו אחרי שנפגע מגז מדמיע שפיזרה המשטרה. ידו השמאלית הייתה חבושה בשל חתך שנגרם לו במהלך המהומה.

 

המפגינים קראו לינוקוביץ', שתכנן למסור הצהרה חגיגית על רקע האירוח המוצלח של ארצו את אליפות אירופה בכדורגל "יורו 2012" יחד עם פולין, לפסול את הצעת החוק, שקודמה על-ידי הרוב שלו בפרלמנט.

 

מפלגות האופוזיציה באוקראינה כמו גם מיליוני אוקראינים המדברים אוקראינית כשפתם הראשונה, רואים בהצעת החוק איום לריבונות אוקראינה וניסיון להשאיר אותה תחת השפעתה של רוסיה, 20 שנה אחרי פירוק ברית המועצות ויציאת האוקראינים לעצמאות.

 

פוטין אמור לבוא לביקור

בעוד שוטרים חובשי קסדות שחורות נעו בניסיון להדוף את הקהל, ליטבין עצמו הציע להתפטר, כנראה לאות תמיכה באופוזיציה שהתלוננה על אי-סדרים בהליך החקיקה. ינוקוביץ' ביטל את מסיבת העיתונאים שלו והודיע על קיום ישיבה דחופה עם מנהיגי סיעתו ועם ליטבין.

 

אנשים באזורים נרחבים באוקראינה מדברים רוסית כשפת אמם, והצעת החוק נועדה להכיר ברוסית כשפה אזורית באזורים שבהם היא דומיננטית - באזורים המזרחיים והדרומיים המתועשים למדי של המדינה. החוק צפוי להיות מקודם בברכה במיוחד ברוסיה השכנה, שמנהיגיה לחצו על ינוקוביץ' ב-2009 לבוא לציבור עם הבטחת בחירות לשדרג את מעמד השפה הרוסית. נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, אמור לבקר באוקראינה ב-12 ביולי ולהיפגש עם ינוקוביץ' בילטה, כדי לדון באספקת גז.

 

אליטשקו (במרכז) שנפגע מגז מדמיע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אליטשקו (במרכז) שנפגע מגז מדמיע(צילום: רויטרס)

 

בהתחשב ברמת המחאה הנוכחית באוקראינה, כלל לא בטוח שינוקוביץ' יחתום על הצעת החוק, אף שהיא תסייע לו לחזק את הפופולריות שלו בבסיס הכוח הנוכחי שלו - במזרח המדינה. מתנגדי ההצעה טוענים כי מפלגתו של ינוקוביץ' מקדמת אותה כדי לזכות מחדש בתמיכתם של מצביעים באזורים דוברי הרוסית לקראת הבחירות באוקטובר. "ההצעה תגרום להוצאתה של השפה האוקראינית משימוש", אמר יורו צ'רניאק בן ה-40, אחד המפגינים היום. "ייתכן שמאוחר מדי, אבל עלינו לעשות משהו ולא להישאר אדישים".

 

מפלגת האופוזיציה "בטקיבשצ'ינה" הודיעה כי הפגנות נוספות צפויות להיערך ברחבי המדינה. גם בעיר לביב שבמערב

אוקראינה הפגינו היום פעילים, ולפי דיווחים חסמו את הכניסה לבניין ממשל מקומי.

 

בחודשים האחרונים התבונן המערב באוקראינה בזכוכית מגדלת, על רקע מה שנראה כמו התרחקות מהתהליך הדמוקרטי שפקד את המדינה בימי המהפכה הכתומה באמצע העשור הקודם. ינוקוביץ' עצמו ניצח בבחירות הקודמות את ראש הממשלה יוליה טימושנקו, לפי טענות האופוזיציה - בזכות זיופים נרחבים. לאחר מכן היא נעצרה באשמת ניצול סמכותה לרעה, ולמרות הלחץ על ינוקוביץ' - היא עדיין בכלא. עובדה זו הביאה כמה מדינות במערב אירופה להחרים את משחקי היורו שנערכו על אדמת אוקראינה, ולא לשלוח אליהם נציגי ממשלה רשמיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים מול הפרלמנט בקייב
צילום: EPA
הנשיא ינוקוביץ'. ביקורת נוקבת מאירופה
צילום: AP
מומלצים